Κοσμος

Γκουαντάναμο: Πρώτη μεταφορά κρατουμένου με απόφαση Μπάιντεν

Ποιος είναι ο φυλακισμένος και πού μεταφέρθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρατούμενοι στη φυλακή Γκουαντάναμο στην Κούβα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η αμερικανική στρατιωτική φυλακή άνοιξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Κρατούμενοι στη φυλακή Γκουαντάναμο στην Κούβα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η αμερικανική στρατιωτική φυλακή άνοιξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 © EPA/Scott Applewhite

Ο Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ είναι ο πρώτος κρατούμενος που μεταφέρθηκε από τη φυλακή Γκουαντάναμο με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μεταφέρθηκε σήμερα Δευτέρα (19/7) από τη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο (Κούβα) ο πρώτος κρατούμενος μετά την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για έναν Μαροκινό, ο οποίος βρισκόταν στο Γκουαντάναμο από το 2002. Η μεταφορά του έγινε με απόφαση Τζο Μπάιντεν. Πλέον, ο πληθυσμός στη συγκεκριμένη φυλακή είναι 39 κρατούμενοι.

Ο Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ, ένας 56χρονος Μαροκινός, επαναπατρίστηκε στο Μαρόκο. Η σύσταση για αποφυλάκισή του είχε γίνει το 2016, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) είναι αφιερωμένη στο να συνεχίσει μια συνειδητή και διεξοδική διαδικασία, επικεντρωμένη στην υπεύθυνη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Από τη μεριά του ο γενικός εισαγγελέας του Μαρόκου τόνισε πως θα ξεκινήσει έρευνα για φερόμενη εμπλοκή του Νάσερ σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι κρατείται στην Καζαμπλάνκα. Τουλάχιστον 12 κρατούμενοι από το Μαρόκο βρίσκονταν στο Γκουαντάναμο. Όσοι επαναπατρίστηκαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έρευνες και δίκη. Ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Μπεντσεκρούν, φυλακίστηκε για έξι χρόνια μετά τον επαναπατρισμό του στο Μαρόκο, το 2005 και πέθανε το 2014 στη Συρία όπου ταξίδεψε προκειμένου να ενταχθεί σε οργάνωση τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι πολλοί διάσημοι, ανάμεσά τους και ο Κάμπερμπατς, έχουν απευθύνει έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να κλείσει το Γκουαντάναμο.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο - Πότε δημιουργήθηκε - Οι καταγγελίες για βασανιστήρια

Η φυλακή Γκουαντάναμο δημιουργήθηκε για να στεγάσει ξένους υπόπτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Πολλαπλές οι καταγγελίες για σκληρές ανακριτικές μεθόδους, βασανιστήρια και παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πληθυσμός της φυλακής, που άνοιξε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έφθασε τους περίπου 800 κρατούμενους προτού αρχίσει να συρρικνώνεται. Ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε περαιτέρω τον αριθμό, αλλά η προσπάθειά του να κλείσει τη φυλακή παρεμποδίστηκε κυρίως από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κράτησε ανοικτή τη φυλακή Γκουαντάναμο. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να την κλείσει. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που έχουν μείνει στη Γκουντάναμο, βρίσκονται εκεί για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη.

Στο Γκουαντάναμο οι κρατούμενοι έφθασαν μέχρι και τους 800, καθώς οι ΗΠΑ συνέχιζαν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Στο Γκουαντάναμο οι κρατούμενοι έφθασαν μέχρι και τους 800, καθώς οι ΗΠΑ συνέχιζαν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου © EPA/Johannes Schmitt-Tegge

Η νομοθεσία εξακολουθεί να εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεταφέρει κρατούμενους στις φυλακές στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ακόμη και με το Δημοκρατικό Κόμμα να ελέγχει τώρα το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει τόσο ισχνές πλειοψηφίες που θα αντιμετώπιζε σκληρή «δοκιμασία» αν επεδίωκε νομοθετικές αλλαγές για το Γκουαντάναμο, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να εναντιώνονταν σε αυτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ