Κοσμος

Έρευνα: Ανθεκτική η μετάλλαξη Δέλτα σε μερικώς εμβολιασμένους

Ανθεκτική και στα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από μικροβιολογικό εργαστήριο © Pixabay - Ανθεκτική η μετάλλαξη Δέλτα σε μερικώς εμβολιασμένους
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μικρότερη ευαισθησία σε αντισώματα που περιέχονται στο αίμα όσων αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19 ή έκαναν μία μόνο δόση εμβολίου © Pixabay

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μικρότερη ευαισθησία σε αντισώματα που περιέχονται στο αίμα όσων αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19 ή έκαναν μία μόνο δόση εμβολίου.

Είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 ή όσοι έχουν κάνει μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca.

Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε ορισμένα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα, σημαντική μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών INSERM και γαλλικών πανεπιστημίων (Παρισιού, Σορβόννης και Στρασβούργου), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca γεννά αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με τη βρετανική παραλλαγή Αλφα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων καθώς και των αντισωμάτων όσων ανάρρωσαν από λοίμωξη με κορωνοϊό σε 103 άτομα. Επιπρόσθετα, μελέτησαν τα αντισώματα που ανέπτυξαν 59 άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο με μία δόση. 

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν τα παρακάτω: 

  • Η Δέλτα είναι τέσσερις φορές λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με την Αλφα στα αντισώματα του ορού των ιαθέντων ασθενών Covid-19, οι οποίοι είχαν μολυνθεί έως 12 μήνες πριν.
  • Στους εμβολιασθέντες με μία δόση, μόνο το 10% κατάφερε να εξουδετερώσει τη λοίμωξη από Δέλτα
  • Η χορήγηση δεύτερης δόσης γέννησε εξουδετερωτική ανοσιακή απόκριση στο 95% των εμβολιασθέντων

Ωστόσο, τα αντισώματα που παρήχθησαν ήταν τρεις έως πέντε φορές λιγότερο ισχυρά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, από ό,τι έναντι της παραλλαγής Αλφα.

Κόσμος στο κέντρο της Αθηνας © EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ)
Κόσμος στο κέντρο της Αθηνας © EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ)

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Η παραλλαγή Δέλτα, που θεωρείται έως 60% πιο μεταδοτική από την Αλφα, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι τον Οκτώβριο και φέτος εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό διεθνώς -και στην Ελλάδα.

Μετά την ανακοίνωση της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 1.372 δείγματα από τον ΕΟΔΥ, αναδείχθηκαν συνολικά 904 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, 390 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση και ένα δείγμα με στέλεχος ενδιαφέροντος.

Ο ανάλυση αφορά την περίοδο από 1η Μαΐου έως 2 Ιουλίου και, μεταξύ των 904 δειγματων  με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εντοπίστηκαν: 

  • 821 που αφορούν το στέλεχος Άλφα (η μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Βρετανία)
  • 14 αφορούν το Βήτα (που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Ν. Αφρική)
  • 67 αφορούν στο Δέλτα (τη μετάλλαξη που ήταν έως πρότινος γνωστή ως ινδική) 
  • 2 αφορούν στο Γάμμα (στέλεχος που είχε καταγραφεί αρχικά στη Βραζιλία)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ