Κοσμος

Μουσείο στη Νέα Υόρκη απομακρύνει άγαλμα του Θίοντορ Ρούζβελτ

Το άγαλμα θεωρείται σύμβολο συστημικού ρατσισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα του έφιππου Θίοντορ Ρούσβελτ © EPA/Peter Foley
Άγαλμα του έφιππου Θίοντορ Ρούσβελτ © EPA/Peter Foley

Το άγαλμα στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απεικονίζει τον έφιππο Θίοντορ Ρούσβελτ να πλαισιώνεται από έναν Αφροαμερικάνο και έναν Ινδιάνο.

To Αμερικάνικο Μoυσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μετά από ομόφωνη ψηφοφορία, αποφάσισε να αφαιρέσει το άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ, το οποίο είναι τοποθετημένο έξω από την κεντρική είσοδο του μουσείου.

Το αγάλαμα, που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 1940, απεικονίζει τον Θίοντορ Ρούσβελτ έφιππο, να πλαισιώνεται από έναν Αφροαμερικάνο και έναν Ινδιάνο. 

Το συγκεκριμένο άγαλμα έχει διχάσει τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες ενώ το 2020, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έγινε στόχος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ζητούσαν την απόσυρσή του. 

Η πρόεδρος του μουσείου, Έλεν Φούτερ είχε δηλώσει πέρσι τα εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή του κόσμου στράφηκε στα αγάλματα ως ισχυρά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού. Πλέον ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και να τα αφαιρέσουμε».

«Η κατανόηση της σημασίας των αγαλμάτων και των μνημείων ως ισχυρών συμβόλων έγινε ακόμη πιο εμφανής μετά το κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη που προέκυψε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», δήλωσε το μουσείο, σημειώνοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι η αφαίρεση του αγάλματος θα ήταν ένα σύμβολο προόδου προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Στη δήλωση προσθέτουν ότι «η αφαίρεση του αγάλματος δημιουργεί μια ευκαιρία για μια νέα ιδέα σχετικά με τη συμπερίληψη, την ευρύτητα των απόψεων και την αποδοχή».

Η απομάκρυνσή του θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και θα στεγαστεί σε ένα μουσείο αφιερωμένο στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ που θα εξετάσει την κληρονομιά του.

Ποιος ήταν ο Θίοντορ Ρούσβελτ

Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, μακρινός ξάδελφος του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1858, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ παράλληλα καταπιανόταν με την ιστορία, τη φυσική κ.α. Το 1881 εκλέχτηκε με το ρεπουμπλικανικό κόμμα μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης αλλά το 1884 παραιτήθηκε εξαιτίας μιας μοιραίας σύμπτωσης, όταν η μητέρα και η γυναίκα του πέθαναν την ίδια μέρα. Κουμπάρος στον πρώτο του γάμο ήταν ο αδερφός του Έλιοτ.

Με τις πολιτικές του κινήσεις ώθησε τις ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898, όπου συγκρότησε σώμα εθελοντών πολεμώντας στις περισσότερες μάχες. Ο ηρωισμός που επέδειξε ήταν τόσο μεγάλος που ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα. Την ίδια χρονιά έγινε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των Η.Π.Α.

Η εξωτερική του πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική. Κατά την εποχή του οι Η.Π.Α. εξασφάλισαν τη Χαβάη και τη διώρυγα του Παναμά. Η προεδρία του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες βέβαια κατέστησαν τις Η.Π.Α. στρατιωτική υπερδύναμη. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Ρούζβελτ ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια και προσπάθησε να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στο Όιστερ Μπέι. Ο μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α. Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήταν μακρινός ξάδερφος του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ