- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μάγχη: Γιατί επικράτησε ένταση μεταξύ βρετανικών πολεμικών πλοίων και πλοιαρίων ψαράδων από τη Γαλλία.
Πολεμικά πλοία έστειλε το Λονδίνο στα νησιά της Μάγχης λόγω συγκέντρωσης γαλλικών πλοιαρίων έξω από το βρετανικό νησί Τζέρζι, τη στιγμή που υπάρχει διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή μετά τη συμφωνία για το Brexit.
Σύμφωνα με τον Guardian, δύο πολεμικά σκάφη του βρετανικού ναυτικού πλησίασαν κι αυτά στο λιμάνι του Σεν Χέλιερ, της πρωτεύουσας των Νήσων της Μάγχης (Channel Islands), έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν περί τα 80 ψαράδικα σκάφη από τη Γαλλία κατά τις 6 το πρωί. Περίπου μία ώρα αργότερα τα γαλλικά πλοία εισήλθαν στον λιμένα του Σεν Χέλιερ σε μια επίδειξη δύναμης, σε αμφισβήτηση της συμφωνίας σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οι Γάλλοι ψαράδες θεωρούν ότι περιορίζει τα δικαιώματα αλιείας τους στη Μάγχη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα βρετανικά πολεμικά Σέβερν και Ταμάρ παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις του γαλλικού στολίσκου, με το πρωθυπουργικό γραφείο στο Λονδίνο να δηλώνει ότι τα πλοία του εστάλησαν «να παρακολουθήσουν την κατάσταση». Ωστόσο, υπήρξε και κριτική από την αντιπολίτευση ότι η υπέρμετρη απάντηση, με την αποστολή πολεμικής δύναμης στο σημείο, είχε σκοπό να τονώσει την πατριωτική εικόνα των Συντηρητικών ενόψει των τοπικών εκλογών σε Αγγλία και Σκωτία την Πέμπτη.
Τα πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού αποτέλεσε μια μάλλον λογική κλιμάκωση της ολονύκτιας λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων σχετικά με το σύστημα αδειοδότησης των Γάλλων αλιέων στην περιοχή, το οποίο ακόμη και οι Βρετανοί αλιείς του Τζέρζι χαρακτηρίζουν «προσβλητικό και μεροληπτικό». Το αδειοδοτικό σύστημα, που τέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε εφαρμογή έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Γάλλων αλιέων, με το Παρίσι να ανεβάζει τους τόνους μέχρι του σημείου να απειλήσει το Λονδίνο, διά στόματος της υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων της Γαλλίας, την Τρίτη με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των Νήσων της Μάγχης.
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης των Νήσων της Μάγχης είχε παραπονεθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ότι οι Γάλλοι ψαράδες θέλουν να κάνουν αποκλεισμό των νησιών, αλλά η διαμαρτυρία τους τελικά ήταν απολύτως ειρηνική, παρουσία βεβαίως και των βρετανικών κανονιοφόρων.
Πηγή: The Guardian
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.