1821 Digital Gallery

Στο Δικαστήριο της ΕΕ ομοφυλόφιλη μητέρα μωρού χωρίς εθνικότητα

Μωρό
Μωρό © Pixabay/ RitaE
Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι του ζευγαριού
  • A-
  • A+
0
Ομοφυλόφιλη μητέρα μωρού χωρίς εθνικότητα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Η υπόθεση που εκδικάζεται.

Σήμερα εκδικάζεται στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. η υπόθεση ενός βρέφους που δεν έχει εθνικότητα, καθώς γεννήθηκε στην Ισπανία από ένα ομόφυλο ζευγάρι από τη Βουλγαρία και το Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η Βουλγαρία έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας την μόλις ενός έτους μικρούλα, που ονομάστηκε «Βρέφος Σ.», έχοντας αρνηθεί να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας λόγω διακρίσεων προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων της. Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο θεωρείται μια σημαντική νομική υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τις αποκαλούμενες «οικογένειες ουράνιο τόξο» στην Ευρώπη, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρεμφερή διλήμματα.

Ειδικοί αναφέρουν ότι αν το «Βρέφος Σ.» δεν μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα δεν θα μπορέσει ενδεχομένως και να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κρατικά επιδόματα ή αργότερα στη ζωή της να προσληφθεί σε μια δουλειά. Οι γονείς της, οι οποίες ζουν κοντά στη Βαρκελώνη, δεν έχουν ακόμη μπορέσει να γνωρίσουν την κόρη τους στις οικογένειές τους στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να της εκδώσουν διαβατήριο.

Έχει λάβει πιστοποιητικό γέννησης

Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά τη γέννησή της, η "Βρέφος Σ." έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δύο μητέρες της. Όμως, όταν η Βουλγάρα μητέρα της, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Καλίνα» ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της, ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση βουλγάρικης υπηκοότητας, αξιωματούχοι της είπαν ότι το μωρό της δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ίδια.

Σχετικα
Διαθέσιμα το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων
Διαθέσιμα το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει ως γάμο την ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. «Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει», δήλωσε η Καλίνα στο Ιδρυμα Thomson Reuters. «Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία...αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα», λέει η Καλίνα. Το ζευγάρι δεν μπορεί, ωστόσο, να λάβει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του, καθώς καμία από τις δύο μητέρες δεν είναι ισπανίδα υπήκοος.

Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα, καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.

Η δικηγόρος της Καλίνα θα καλέσει το δικαστήριο της ΕΕ να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δώσει στην "Βρέφος Σ." πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητα. Το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει ως έργο του να διασφαλίζει ότι οι χώρες της ΕΕ συμμορφώνονται με τους νόμους του μπλοκ, εξετάζει και μια παρόμοια υπόθεση όπου η Πολωνία αρνήθηκε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για ένα παιδί γεννημένο στην Ισπανία του οποίου οι μητέρες είναι Πολωνή και Ιρλανδή.

Σχετικα
Αρπαγή 6χρονου: «Τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν» λέει ο πατέρας
Αρπαγή 6χρονου: «Τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν» λέει ο πατέρας

«Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους», λέει η δικηγόρος της Καλίνα, Ντένιτσα Λιουμπένοβα και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη στην ίδια θέση, των οποίων τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες επειδή χώρες μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των οικογενειών τους».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κοινή αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην ΕΕ με βάση μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. «Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα», είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στην Κομισιόν η πρόεδρός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5