1821 Digital Gallery

Αυστρία - Εμβολιασμοί για κορωνοϊό: Τι ισχύει με τις παρενέργειες

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό © EPA/
Πόσα περιστατικά πολιτών που έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχουν καταγραφεί - Τι παρουσίασαν
  • A-
  • A+
0
Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 302 περιστατικά με παρενέργειες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σε σύνολο 200.000 εμβολιασμών για τον κορωνοϊό.

Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Αυστρία στις 27 Δεκεμβρίου έως την περασμένη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, και έπειτα από 199.277 εμβολιασμούς που είχαν εισαχθεί στο δελτίο ηλεκτρονικού εμβολιασμού, 302 άνθρωποι στην Αυστρία ανέφεραν πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό για Covid-19.

Οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας (BASG) ήταν ως επί το πλείστον μικρές, και συγκεκριμένα υπήρξαν:

  • 66 αναφορές για πονοκέφαλο,
  • 50 αναφορές για κόπωση,
  • 46 αναφορές για πυρετό και
  • 10 αναφορές για αλλεργική αντίδραση.

Οι 10 πιο συχνές πιθανές παρενέργειες περιλάμβαναν επίσης ρίγη και πόνο στο σημείο εμβολιασμού (35 αναφορές το καθένα), ναυτία (33) και ζάλη (31), 28 άτομα ανέφεραν πόνο στα άκρα, 25 εξανθήματα και 22 οίδημα των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια).

Σε 11 εμβολιασμένα άτομα εμφανίστηκαν προβλήματα των νεύρων του προσώπου (πάρεση προσώπου ή παραισθησία) από το στόμα, αλλά, όπως επισημαίνεται, για όλους, το πρόβλημα ήταν προσωρινό.

Σχετικα
Εμβολιασμός: Τα ραντεβού τριπλασιάστηκαν μετά τα νέα μέτρα
Εμβολιασμός: Τα ραντεβού τριπλασιάστηκαν μετά τα νέα μέτρα

Υπήρξαν, επίσης, μεμονωμένες περιπτώσεις σοβαρών αναφορών μετά από εμβολιασμούς, και, όπως τονίζεται στην σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας, «οι ανεπιθύμητες παρενέργειες θεωρούνται σοβαρές εάν είναι θανατηφόρες ή απειλητικές για τη ζωή, απαιτούν ή παρατείνουν τη διαμονή στο νοσοκομείο, οδηγούν σε μόνιμη ή σοβαρή αναπηρία ή προκαλούν βλάβη στο αγέννητο / νεογέννητο ή προξενούν γενετικό ελάττωμα».

Έχει αναφερθεί πιθανή ανεπιθύμητη παρενέργεια ως απειλητική για τη ζωή σε τρεις ασθενείς, η κατάσταση της υγείας του ενός έχει αποκατασταθεί, «οι δύο άλλες περιπτώσεις εξακολουθούν να διερευνούνται ή δεν μπόρεσαν να ληφθούν περαιτέρω πληροφορίες», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε 12 ασθενείς, η παραμονή στο νοσοκομείο ήταν απαραίτητη ή παρατάθηκε σε σχέση με τον εμβολιασμό Covid-19, 8 από αυτούς έχουν ήδη ανανήψει και για τέσσερις η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Αυστρία - Κορωνοϊός: Καμία σύνδεση ανάμεσα σε θανάτους και εμβόλιο κατά της Covid-19

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πότε έρχονται Ελλάδα τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών
Κορωνοϊός: Πότε έρχονται Ελλάδα τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών

Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 18 θάνατοι που συνδέονταν χρονικά με έναν εμβολιασμό κατά της Covid-19, η σύνδεση με τον εμβολιασμό αποκλείστηκε σε αυτοψία σε δύο από τους νεκρούς, σε δύο ακόμη, ο εμβολιασμός είχε γίνει κατά την περίοδο επώασης μιας νόσου Covid 19 κατά την οποία οι ασθενείς απεβίωσαν.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας ανέφερε ότι πέντε από τους νεκρούς είχαν σοβαρές προηγούμενες ασθένειες που πιθανότατα ήταν η αιτία θανάτου, ενώ εννέα θάνατοι συνεχίζεται να διερευνούνται, αλλά, όπως υπογραμμίζεται «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με τον εμβολιασμό».

Ειδικά στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, εμβολιάζονται κυρίως άνθρωποι ιδιαίτερα προχωρημένης ηλικίας και ο αναμενόμενος αριθμός φυσικών θανάτων μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό σε άτομα υψηλού κινδύνου 80 ετών και άνω είναι 3,5 ανά 1.000, και σύμφωνα με αυτό, «ένας θάνατος ανά 290 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορεί να αναμένεται εντός μιας εβδομάδας, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό».

Από τα 302 άτομα που ανέφεραν παρενέργειες μέχρι σήμερα, 219 ήταν γυναίκες. 116 αναφορές προήλθαν από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 44, 111 από 45 έως 64 ετών και 50 από την ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ 301 άτομα ανέφεραν πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Biontech / Pfizer, το οποίο σύμφωνα με το δελτίο ηλεκτρονικού εμβολιασμού είχε χορηγηθεί 196.077 φορές στην Αυστρία έως τις 29 Ιανουαρίου.

Καταγράφηκε μια αναφορά παρενέργειας για τα 3.200 εμβόλια Moderna που έχουν καταγραφεί έως εκείνη την ημερομηνία, που σημαίνει ότι υπήρχαν συνολικά 1,52 αναφορές παρενεργειών ανά 1.000 εμβολιασμούς με εμβόλια mRNA.

«Δεν μπορεί τα συμπτώματα μίας ασθένειας που εμφανίζεται στη χρονική περίοδο μετά από έναν εμβολιασμό να αναχθούν στον εμβολιασμό» τόνισε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Υγείας, επισημαίνοντας ότι όταν τα εμβόλια χορηγούνται σε μεγάλο αριθμό ατόμων, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, που, ωστόσο, δεν προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5