- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι θα κλείσει για ανακαίνιση από το 2023 και για τέσσερα χρόνια.
Το Κέντρο Πομπιντού, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα του Παρισιού όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, πρόκειται να κλείσει από το 2023 για τέσσερα χρόνια προκειμένου να ανακαινιστεί, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροσελίν Μπασελό.
Σχεδιασμένο από τους διάσημους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς, το Κέντρο Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 και έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του.
«Είχα δύο επιλογές», δήλωσε η υπουργός στην εφημερίδα Figaro. «Η μια ήταν η ανακαίνιση του κέντρου ενώ θα ήταν ανοιχτό και η άλλη να το κλείναμε εντελώς. Διάλεξα την δεύτερη γιατί θα είναι συντομότερη και λίγο φθηνότερη», εξήγησε.
Όπως όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο Παρίσι, το Κέντρο Πομπιντού έκλεισε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου τον περασμένο χρόνο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και παραμένει και πάλι κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του κτιρίου θέλει σχεδόν όλα τα δομικά και μηχανικά του στοιχεία να είναι εμφανή εξωτερικά, ελευθερώνοντας έτσι τεράστιους εκθεσιακούς χώρους στο εσωτερικό του.
Εξωτερικά δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν. Οι αγωγοί αέρος είναι μπλε, οι σωλήνες νερού πράσινοι, οι γραμμές ηλεκτρισμού κίτρινες και κόκκινοι οι ανελκυστήρες.
Η βιβλιοθήκη του Κέντρου φιλοξενείται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτιρίου, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καταλαμβάνει τον τέταρτο και πέμπτο όροφο.
The Pompidou Center, one of Paris’s top cultural attractions, will close for renovations from late 2023 until some time in 2027, France’s culture minister said. https://t.co/soQx5N0L1N
— The New York Times (@nytimes) January 26, 2021
Το τολμηρό αυτό έργο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας συνάντησε έντονες αντιδράσεις την περίοδο του 1970, ακόμη και μηνύσεις, αλλά τελικά έγινε αγαπημένο σημείο αναφοράς του Παρισιού.
Φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού (1969-1974).
Συνολικά 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2019 προτού ξεκινήσει η υγειονομική κρίση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.