- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Lockdown: Ο τενόρος Στ. Σενεσάλ τραγουδά πια μόνο στο μπαλκόνι
Επιβιώνει με μακαρόνια και πατάτες αλλά οι γείτονές του τον λατρεύουν
Η Γαλλία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο lockdown της και ο 44χρονος τενόρος Σενεσάλ έχει αρχίσει να τραγουδάει από το παράθυρό του και πάλι
Ο γάλλος τενόρος Στεφάν Σενεσάλ επιβιώνει με μακαρόνια και πατάτες από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις αίθουσες όπερας να κλείσουν και έπαψαν να υπάρχουν δουλειές, τουλάχιστον όμως απέκτησε φήμη τραγουδώντας - δωρεάν- από το παράθυρό του στο Παρίσι.
Όταν η Γαλλία μπήκε στο πρώτο της lockdown τον Μάρτιο, ο Σενεσάλ όπως και άλλοι μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, βγήκαν στα μπαλκόνια τους ή στα παράθυρά τους σ' όλη την Ευρώπη για να τραγουδήσουν στους γείτονές τους και να τους εμψυχώσουν.
Η Γαλλία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο lockdown της και ο 44χρονος Σενεσάλ έχει αρχίσει να τραγουδάει από το παράθυρό του και πάλι, αν και αυτή τη φορά, αντί για κάθε μέρα, μόνο Δευτέρα και Παρασκευή το βράδυ.
«Όταν έγινε το lockdown, όλα τα πολιτιστικά δρώμενα σταμάτησαν. Αισθανόσουν πραγματικά σαν να ήρθε το τέλος», λέει ο Σενεσάλ στο διαμέρισμά του, σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τη βασιλική της Σακρ-Κερ.
Λέει όμως πως βρήκε έναν τρόπο να φτιάξει ένα μικρό καταφύγιο πολιτισμού. «Εδώ, στο παράθυρό μου, είναι πιο ισχυρό απ' ό,τι στην όπερα, διότι δεν παίζω έναν ρόλο. Είμαι ο εαυτός μου», λέει.
Ο Σενεσάλ εξηγεί πως διαμορφώνει το ρεπερτόριό του ώστε να ταιριάζει στην εθνική διάθεση. Όταν το κοινό του χρειάζεται κάτι ξεσηκωτικό, τραγουδάει τον γαλλικό εθνικό ύμνο, τη «Μασσαλιώτιδα». Μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τραγούδησε το «The Star-Spangled Banner», την «Αστερόεσσα Σημαία».
Ο Σενεσάλ δεν παίρνει τη βοήθεια που χορηγεί το κράτος στους εργαζόμενους του πολιτισμού στη διάρκεια της πανδημίας επειδή το εισόδημά του τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που προβλέπεται. Εργάζεται σε λίγα πρότζεκτ εκτός της όπερας, ανάμεσα στα οποία μια ταινία μικρού μήκους.
Κυρίως όμως ο Σενεσάλ, ο οποίος ζει μόνος, τα βγάζει πέρα με τα χρήματα που είχε κρατήσει σε καλύτερες εποχές.
«Προσπαθώ να εξοικονομώ χρήματα τρώγοντας μακαρόνια, ρύζι και πατάτες», λέει. «Και είμαι πολύ κακός μάγειρας. Είναι μια καταστροφή».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Μάχη για τα 2 τρισ. ευρώ και αντιπαράθεση για δαπάνες, φόρους και αποπληρωμή χρέους
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Τα 80 ζώα θα μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο Βαντάρα, στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ
Το ποσό αυτό πιθανότατα είναι υποτιμημένο, επειδή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Οι μοναχοί επέστρεφαν από διακοπές στην Ταϊλάνδη μεταφέροντας τα ναρκωτικά σε κρύπτες στις αποσκευές τους
Μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αντιπολιτευόμενοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.