Κοσμος

Γαλλία: Η αστυνομία ερευνά τα σπίτια υπουργών λόγω κορωνοϊού

Με απόφαση του δικαστηρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομία - Γαλλία
Αστυνομία - Γαλλία © Mat Reding/Unsplash

Έρευνες στις κατοικίες του υπουργού Υγείας και άλλων πρώην υπουργών για τη διαχείριση του κορωνοϊού - Μετά από προσφυγές των πολιτών.

Πριν περίπου δυο ώρες, η γαλλική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια Γάλλων υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης για έρευνα σχετικά με τον κορωνοϊό. Ανάμεσα στους αξιωματούχους συγκαταλέγεται ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, πρώην μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και ο επικεφαλής του γαλλικού οργανισμού Υγείας, Ζερόμ σαλομόν.

Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πολλών προσφυγών που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), για τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας που προκάλεσε τουλαχιστον 33.000 θανάτους στη Γαλλία.

Το CJR είναι η μοναδική αρχή που μπορεί να κρίνει τις ενέργειες μελών της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μια έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ανατέθηκε στην ανακριτική επιτροπή του CJR, που ενεργεί ως ανακριτική αρχή και διεξάγει τις έρευνες.

Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές σε βάρος υπουργών στο CJR. Μόνο εννέα από αυτές κρίθηκαν αποδεκτές, ανάμεσά τους εκείνες εναντίον, εκτός του Βεράν, του Εντουάρ Φιλίπ, της Ανιές Μπουζέν ή ακόμη της Σιμπέτ Ντιαγέ.

Οι ακροάσεις των εναγόντων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας γιατρών, ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρίνουν κυρίως «την έλλειψη συνάφειας των μέτρων» που ελήφθησαν στην κορυφή του κράτους ή ακόμη «την έλλειψη εφαρμογής συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, κυρίως για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Η συλλογικότητα Victimes Coronavirus France, στην οποία συμμετέχουν 200 άνθρωποι, κατέθεσε την προσφυγή της στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώπιον του CJR σε βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση εξακολουθούσε να «αυτοσχεδιάζει» απέναντι στην πανδημία, που προκάλεσε τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση κατηγορείται κυρίως ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μάσκες και υλικό κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη, απέναντι στο οποίο επιβλήθηκε γενικό lockdown πολλών εβδομάδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ