Κοσμος

Πώς ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών - Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και άνοιγμα σχολείων - Εκτεταμένη η χρήση μάσκας στους μαθητές
Κορωνοϊός και άνοιγμα σχολείων - Εκτεταμένη η χρήση μάσκας στους μαθητές © EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξουν τα σχολεία σε όλο τον κόσμο εν μέσω κορωνοϊού - Τα μέτρα πρόληψης και οι προετοιμασίες ανά χώρα.

Τα σχολεία ανοίγουν σε όλο τον κόσμο εν μέσω κορωνοϊού, με τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται πυρετωδώς για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα θρανία.

Στην Ελλάδα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Στην Κύπρο, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών, καθολική χρήση μάσκας, καθώς και νομική κατοχύρωση των ζητημάτων που αφορούν τη διδασκαλία μέσω διαδικτύου, όπως δήλωσε την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Παιδείας της νησιωτικής χώρας Πρόδρομος Προδρόμου.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να αποφύγουν την επιβολή ενός γενικού lockdown που θα προκαλούσε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην οικονομία, την ώρα που οι ειδικοί καθιστούν σαφές πως η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν αλλά και να κοινωνικοποιούνται. Και ξεκαθαρίζουν ότι η μάσκα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μαθητών, υπογραμμίζοντας οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς καλούνται να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους, δείχνοντάς τους πώς και γιατί πρέπει να τη φορούν.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο. Εκφράζονται αμφιβολίες για το αν πρέπει να κλείσει το σχολείο για 14 ημέρες όπως γινόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 λίγο πριν ξεκινήσει το lockdown.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι, αν ο ιός συνεχίσει να διαδίδεται σε υψηλούς ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό ότι -εκτός από το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση απόστασης ασφαλείας- θα πρέπει να υιοθετηθούν και επιπλέον μέτρα πρόληψης στις σχολικές αίθουσες.

Κορωνοϊός: Πώς ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη

Στο Βέλγιο, τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου 2020 με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια. Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις 10 Αυγούστου 2020, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στους χώρους, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και το προαύλιο.

O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ τάχθηκε κατά του κλεισίματος ολόκληρων σχολείων σε περίπτωση μολύνσεων από τον κορωνοϊό. «Εάν προκύψει κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο, αυτό το σχολείο δεν πρέπει να κλείσει για 14 ημέρες. Αρκεί να μείνουν στο σπίτι μεμονωμένες τάξεις ή τμήματα (ειδικών μαθημάτων)» δήλωσε σε συνέντευξή του στις 12 Αυγούστου 2020 στη «Rheinische Post».

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των ιταλικών σχολείων, που ήδη ανησυχούν για τις συνθήκες της επιστροφής των μαθητών, ζητούν να μην έχουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση μολύνσεων από τον κορωνοϊό στα ιδρύματά τους.

«Επείγει να περιλάβει η κυβέρνηση μέσα σε κάποιο από τα επόμενα διατάγματα ένα άρθρο που να αναθεωρεί τη δυνατότητα άσκησης διώξεων σε βάρος των διευθυντών σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα της COVID σε κάποιο ίδρυμα» εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων Αντονέλο Τζανέλι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Il Corriere della Sera. Και προσθέτει: «Αν οι διευθυντές των σχολείων έχουν θέσει σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν πρέπει να τους κατηγορήσουμε για οτιδήποτε».

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε ότι η χώρα θα κάνει τις απαραίτητες «θυσίες» για να εξασφαλίσει την επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας πάντως την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας.

«Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οφείλουμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με κάθε ασφάλεια. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. (...) Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι, αρχίζοντας από τους νέους» ξεκαθάρισε ο Σπεράντσα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα από την εφημερίδα La Repubblica.

Την περασμένη Πέμπτη 20 Αυγούστου η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς», προσθέτοντας: «Αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να μπορούν και να κατεβάζουν τη μάσκα τους».

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Daily Mail» στις 9 Αυγούστου 2020 ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, μετά την πανδημία κορωνοϊού που ανάγκασε την κυβέρνηση να τερματίσει το ακαδημαϊκό έτος τον Μάρτιο, αποτελεί τώρα εθνική προτεραιότητα.

«Η εκπαίδευση των παιδιών μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία τους, την υγεία τους και το μέλλον τους. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο είναι μία εθνική προτεραιότητα, η επιστροφή όλων των μαθητών πίσω στο σχολείο, τον Σεπτέμβριο» είχε γράψει ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι (το ενδεχόμενο) να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο».

Εν τω μεταξύ, με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία άρχισαν από τις 11 Αυγούστου 2020 να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και 5 μήνες, όντας οι πρώτοι που άρχισαν τη νέα σχολική χρονιά στη Μεγάλη Βρετανία εν μέσω νέων εστιών Covid-19 στη χώρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό στην Ευρώπη, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία.

Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου 2020.

Στο Μαυροβούνιο, οι αρχές αποφάσισαν να μεταθέσουν κατά έναν μήνα, την 1η Οκτωβρίου 2020, την έναρξη του νέου σχολικού έτους, λόγω της «αβέβαιης επιδημιολογικής κατάστασης» που συνδέεται με την πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η χώρα είχε κλείσει τα σχολεία στις 16 Μαρτίου 2020. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά έως το τέλος του σχολικού έτους, τον Ιούνιο.

Στη Ρουμανία, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 φέτος, με τις απαραίτητες διευθετήσεις, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή 500.000 τάμπλετ ή φορητών υπολογιστών στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ρουμανία έκλεισε τα σχολεία τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία και ξεκίνησε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο από τότε καταγράφει συνεχή αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία στις ΗΠΑ - Πότε θα ανοίξουν

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί όλο το καλοκαίρι μεγάλες πιέσεις για να ξαναρχίσουν τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος με φυσική παρουσία.

Οι πιέσεις από τον Τραμπ ασκούνται μολονότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας -κάτι που έχει οδηγήσει περιοχές να ξαναρχίσουν το φθινόπωρο διαδικτυακά μαθήματα ή τουλάχιστον κάποια από αυτά να γίνονται μέσω Ίντερνετ.

Οι εκπαιδευτικοί στην Φλόριντα και την Αιόβα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων σε αυτές τις πολιτείες, ενώ εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις και απειλούν με απεργίες αν τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στις τάξεις το φθινόπωρο.

Ορισμένα σχολεία που άρχισαν μαθήματα στην Τζόρτζια και τη Νεμπράσκα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία την περασμένη εβδομάδα λόγω της έξαρσης κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει 125 εκατομμύρια επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στις σχολικές περιφέρειες και σε παναμερικανικό επίπεδο για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Κορωνοϊος και σχολεία: Τι ισχύει σε άλλες χώρες όπου οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία

Στην Τουρκία, τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020, σε μια σταδιακή επαναφορά στη διά ζώσης διδασκαλία.

Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου 2020, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν τα σχολεία. Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στα μέσα Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Τουρκία.

Στην Αρμενία, τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Στην Αίγυπτο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 17 Οκτωβρίου 2020, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πλήρες σχέδιο για την επερχόμενη σχολική χρονιά στην Αίγυπτο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει την κατάσταση μέχρι τις 20 Αυγούστου. Τα αιγυπτιακά σχολεία και πανεπιστήμια ανέστειλαν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των μαθητών και των φοιτητών ήδη από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Στην Κένυα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τον Ιανουάριο του 2021. Τα σχολεία είχαν κλείσει τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας. Οι εξετάσεις αναβλήθηκαν και οι περίπου 15 εκατομμύρια μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επαναλάβουν την τάξη στην οποία βρίσκονταν φέτος. Στην Κένυα, το σχολικό έτος διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, «κάνουμε το παν ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία-στόχος», έπειτα από συνεδρίαση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο ιδίως την έναρξη της σχολικής χρονιάς (13/8).

Στο Σαλβαδόρ, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και οι μαθητές και οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Τα μαθήματα διά ζώσης ανεστάλησαν τον περασμένο Μάρτιο σε σχολεία, γυμνάσια, κολέγια και πανεπιστήμια.

Το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία σε διάφορες χώρες του κόσμου εν μέσω κορωνοϊού εξαρτάται άμεσα και από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ