Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής: Τι δήλωσαν προσερχόμενοι οι ηγέτες της ΕΕ

Οι αισιόδοιξοι, οι συγκρατημένοι και οι διαφωνούντες

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ / EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκίνησε, πριν από λίγο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την ανταλλαγή απόψεων των κρατών-μελών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ενημέρωσε μέσω twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του κ. Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας.

 

 

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

 

 

Το πόσο δύσκολες αναμένονται οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεγάλο χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ηγετών και εκπροσώπων των θεσμών την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σαρλ Μισέλ: Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

 

 

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είναι εφικτή μια λύση

Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε και επισήμανε: «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».

 

 

Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».

Άγγελα Μέρκελ: Πολύ δύσκολες συνομιλίες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

 

 

Εμανουέλ Μακρόν: Περισσότερη αλληλεγγύη

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Πέδρο Σάντσεθ: Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

«Η Ισπανία έρχεται σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

 

 

Τζουζέπε Κόντε: Επεξεργαζόμαστε μια οικονομική, κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες

«Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδοτικών ροών», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τόνισε ότι επεξεργαζόμαστε μια οικονομική, κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο.

Κριστιάνις Κάρινς: Θέλουμε ένα αποτέλεσμα

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

 


 

 

Μαρκ Ρούτε: Δεν είμαι αισιόδοξος

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για ένα ταμείο ανάκαμψης από την κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς», δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

 

 

Η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας μικρότερων χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει πότε

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος πως οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορονοϊού θα επιτύχουν συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζει το πότε.

«Έχουμε εντατικές και μακρές διαπραγματεύσεις ενώπιόν μας», σημείωσε ο Κουρτς.

«Ήρθα εδώ για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε. Οι διαφορές στις θέσεις παραμένουν μεγάλες και αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα είναι δυνατή η εξασφάλιση συμφωνίας σε αυτήν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και να μην γίνει αυτό, είπε, τότε θα γίνει στην επόμενη.

Αντρέι Μπάμπις: Διαφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».

Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Σάνα Μαρίν: Θα δούμε πώς θα πάει

«Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μπροστά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. «Νομίζω ότι έχουμε και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Αλλά ελπίζω σε αυτό το σημείο και ελπίζω ότι θα βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει τη γνώμη του, και επίσης προθυμία να βρούμε συμβιβασμούς από κοινού». 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ