Κοσμος

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Το Βερολίνο απαντά γιατί δεν συμμετέχει η Ελλάδα

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμφύλιος στη Λιβύη
Εμφύλιος στη Λιβύη/ © EPA/M.Messara

«Θα δοθούν άλλες ευκαιρίες», το σχόλιο εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν θα είναι παρούσα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ εξήγησε για ποιον λόγο συνέβη αυτό. Όπως είπε, στόχος της Διάσκεψης του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, είναι να συμφωνήσουν τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στην πολύπαθη αφρικανική χώρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα δοθούν άλλες ευκαιρίες για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη που δεν λαμβάνουν μέρος, εκπροσωπούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η "Διαδικασία του Βερολίνου" έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: Ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα - βήμα» εξήγησε, υπογραμμίζοντας: «Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της "Διαδικασίας του Βερολίνου": Η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης».

«Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με τη Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης - ούτε και θέμα της» συμπλήρωσε ο Ράινερ Μπρόιλ.

Κληθείς να απαντήσει για τα μνημόνια συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας για την ασφάλεια και τις θαλάσσιες ζώνες, είπε: «Βεβαίως και κατανοούμε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία αυτή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης. Οποιεσδήποτε συμφωνίες, όπως αυτή της Τουρκίας-Λιβύης, πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι ανεκτό με τέτοιες συμφωνίες να λαμβάνονται αποφάσεις σε βάρος τρίτων κρατών».

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ να πω πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως» δήλωσε από τη μεριά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Υπενθυμίζεται ότι παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών -υπό την αιγίδα των οποίων γίνεται η Διάσκεψη στο Βερολίνο- έχει ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Παρόλα αυτά η Άγκυρα θα συμμετάσχει κανονικά και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την «επόμενη ημέρα» στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ