Κοσμος

Ευρωβαρόμετρο: Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κορυφή των αξιών της ΕΕ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και η ισότητα των φύλων στην κορυφή των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ για τους πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-652501850-min.jpg
© Thomas Lohnes/Getty Images/Ideal Image

Ευρωβαρόμετρο: Tο 48% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων θεωρούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως ως τη βασική αξία της ΕΕ - Αναλυτικά τα ευρήματα της φθινοπωρινής έρευνας

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως ως αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση, το 48% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων θεωρούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως ως τη βασική αξία της ΕΕ που πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελευθερία του λόγου (38%), η ισότητα των φύλων (38%) και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (33%) είναι, επίσης, βασικές αξίες που πρέπει να διατηρηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Το 52% των Ευρωπαίων και το 59% των Ελλήνων θεωρούν την κλιματική αλλαγή το πιο άμεσο περιβαλλοντικό ζήτημα. Το 59% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

Ύψιστη προτεραιότητα του ΕΚ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

9de9ece5-36c8-4d3e-a49c-c11171b5faa0.png

Η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου παραδοσιακά ρωτά τους πολίτες ποιο πολιτικό ζήτημα πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θέμα προτεραιότητας. Παρόλο που η κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών, για πρώτη φορά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως ύψιστη προτεραιότητά του. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (31%), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (24%), καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας (24%) ακολουθούν ως προτεραιότητες των πολιτών στην ΕΕ.

Αντίθετα, στην Ελλάδα οι πολίτες θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να θέσει ως θέματα προτεραιότητάς του την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (46%), την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (38%) και τον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (27%).

Η κλιματική αλλαγή το πιο άμεσο περιβαλλοντικό ζήτημα, λένε Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα - κυρίως από τους νέους - κινητοποίησαν  εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο. Τα δεδομένα του Parlemeter 2019 αντικατοπτρίζουν αυτή την αίσθηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα το πιο άμεσο περιβαλλοντικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), τη θαλάσσια ρύπανση (31%), την αποψίλωση των δασών (28%) και την αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων (28%).

Στην Ελλάδα, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική αλλαγή το πιο άμεσο περιβαλλοντικό ζήτημα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση (47%), τη μόλυνση ποταμών, λιμνών και υπόγειων υδάτων (32%) και τις συχνές ξηρασίες ή πλημμύρες (32%) να ακολουθούν.

Την ίδια ώρα, σχεδόν έξι στους δέκα πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες των νέων συνέβαλαν στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής - τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

cache_728x3000_analog_medium_830989_148982_2122019.png

Ισχυρότερο Κοινοβούλιο ζητούν οι Ευρωπαίοι

Με σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους (59%) υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ, η στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 δείχνουν επίσης αυξημένο  βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το 52% των Ευρωπαίων πολιτών (+3%) συμμερίζονται αυτό το αίσθημα, υποδεικνύοντας ότι οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές και η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων συνέβαλαν θετικά.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο, με το 58% των ερωτηθέντων να ζητούν ένα ΕΚ με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον. Πρόκειται για αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την άνοιξη του 2019 και το υψηλότερο αποτέλεσμα για αυτό το δείκτη από το 2007. Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ποσοστό αγγίζει το 77%.

Η μεγάλη πλειοψηφία θέλει περισσότερες πληροφορίες για την ΕΕ

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το Parlemeter 2019 προσφέρει πολύτιμη εικόνα για το ποιες πληροφορίες σε σχέση με την ΕΕ ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά και πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ.  Συνολικά, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77%) θα ήθελαν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Τα απτά αποτελέσματα της νομοθεσίας της ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του είναι πολύ σημαντικά για τους πολίτες.

parlemeter_2019_el_el-page-001.jpg

parlemeter_2019_el_el-page-002.jpg

parlemeter_2019_el_el-page-003.jpg

parlemeter_2019_el_el-page-004.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ