Κοσμος

Γαλλικό μπλόκο στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

«Δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν» προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skopje2342.jpg
© Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στον... πάγο Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μετά το γαλλικό «μπλόκο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Κόκκινο» άναψε -όπως αναμενόταν- το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Γαλλία έθεσε βέτο, την ώρα που αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι δύο βαλκανικές χώρες πληρούν τα κριτήρια για να ξεκινήσει η διαδικασία.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί» δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

Κληθείσα να απαντήσει στο ενδεχόμενο «διαχωρισμού» Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για τα Σκόπια, η Τίτι Τουπουράινεν σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες. Ωστόσο, όταν έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Ακόμα και σε αυτό, όμως, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει ομοφωνία.

Γιοχάνες Χαν: Δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν

«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης» δήλωσε από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν.

Αφού «απολογήθηκε» στους πολίτες των δύο χωρών μετά το «ΟΧΙ» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Χαν επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν.

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» τόνισε, εξηγώντας πως τα περισσότερα κράτη-μέλη ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης για τις χώρες αυτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ