- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να αγοράσει... τη Γροιλανδία σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πασίγνωστος επιχειρηματίας του κλάδου των ακινήτων πριν κατέβει στην πολιτική κονίστρα και γίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιθυμεί διακαώς την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου: της Γροιλανδίας.
Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες Πέμπτη ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».
Η Γροιλανδία, το γιγαντιαίο αρκτικό νησί με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας, είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά.
Η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών, τετραπλασιάστηκε εκεί μεταξύ του 2003 και του 2013.
Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής [1].
Αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2016 και ανέλαβε την εξουσία το 2017, ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει με δυσπιστία την επιστημονική συναίνεση ως προς την κλιματική αλλαγή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ακυρώνει με συστηματικό τρόπο μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν υιοθετηθεί τα οκτώ χρόνια του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ουδέποτε άφησε εντελώς πίσω του τη λατρεία του για τα ακίνητα: την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, είχε υπογραμμίσει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας. «Για παράδειγμα, έχουν σούπερ παραλίες», είχε πει σε δημοσιογράφους. «Τις βλέπουμε κάθε φορά που εκτοξεύουν πυραύλους ή ρίχνουν με κανόνια στη θάλασσα. Κι εγώ λέω — κοιτάξτε αυτή τη θέα. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν σούπερ διαμερίσματα;».
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.
Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο «διπλωμάτης με στολή» πίσω από την επιχείρηση «Επική Οργή»
Ένα ακόμη ιρανικό χτύπημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.