Visual Browsing

Διάγγελμα Μακρόν: Με μειώσεις φόρων απαντά στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλληλα το πολιτικό Ισλάμ ως μια απειλή, λέγοντας ότι επιχειρεί «απόσχιση» από τη Γαλλική Δημοκρατία
Φορολογικές ελαφρύνσεις για την εξουδετέρωση των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» προανήγγειλε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος και απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαντώντας στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». 

Στο αποψινό τηλεοπτικό του διάγγελμά προς τον γαλλικό λαό, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων θα χρηματοδοτηθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τη μείωση των δαπανών, αλλά και από το να κάνει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο. 

Υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, λέγοντας πως οι πολιτικές του έχουν φέρει ανάπτυξη. «Διερωτήθηκα: πρέπει να σταματήσουμε ό,τι έγινε τα τελευταία δύο χρόνια; Πήραμε λάθος πορεία; Πιστεύω ότι ισχύει το αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε παράλληλα το πολιτικό Ισλάμ ως μια απειλή, λέγοντας ότι επιχειρεί «απόσχιση» από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Σχετικα
Ακσόι: Άκυρες οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν
Ακσόι: Άκυρες οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν

Embedded rich media on Twitter

Δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο κι ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα κατευνάσουν τις κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», διάρκειας ήδη 5 μηνών, αφού μια πρώτη δέσμη μέτρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διότι ζουν περισσότερα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν.

Σχετικα
Στο Παρίσι ο Ν. Αναστασιάδης. Συναντάται με τον Εμ. Μακρόν
Στο Παρίσι ο Ν. Αναστασιάδης. Συναντάται με τον Εμ. Μακρόν

Όπως σημείωσε, οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε μετά την κορύφωσή αυτών τον Νοέμβριο, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία για 23ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η σημερινή απάντηση του Γάλλου προέδρου είναι καρπός του τρίμηνου εθνικού διαλόγου, που διεξήγαγε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακρόν συζήτησε θέματα όπως η υψηλή φορολογία έως η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εντούτοις, σήμερα, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη εφαρμόσει.

«Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την πρώτη της προεδρίας του στο Ελιζέ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε πως θα ήθελε οι πολίτες να νιώθουν ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη δημοκρατική διαδικασία μέσω της απλοποίησης των κανόνων για τα δημοψηφίσματα και της αποκέντρωσης περαιτέρω κυβερνητικών λειτουργιών.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις χαμηλότερες συντάξεις με τον πληθωρισμό.

Ο ίδιος τόνισε πως «λυπάται» καθώς ενδεχομένως έδωσε την «αίσθηση» πως ήταν «σκληρός», «κάποιες φορές άδικος» προς τους Γάλλους.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» ξέσπασε από τις προγραμματισμένες αυξήσεις των φόρων για το πετρέλαιο ντίζελ τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μεταμορφώθηκε σε μια ευρύτερη αντίδραση έναντι της ανισότητας και μιας πολιτικής ελίτ, που όπως φάνηκε έχασε την επαφή με το κοινό πρόσωπο.

Τονίζεται ότι το διάγγελμα Μακρόν είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ανέτρεψε τα σχέδια του Γάλλου προέδρου.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5