Κοσμος

Όλα όσα οδήγησαν στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ

Τα βήματα του ιδρυτή του WikiLeaks από το 1971 μέχρι σήμερα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύλληψη Τζούλιαν Ασάνζ
© Jack Taylor/Getty Images/Ideal Image

Τα σημεία-σταθμοί της πορείας του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks, από τα πρώτα του βήματα στο hacking μέχρι τη σημερινή του σύλληψη

Μετά από 6 χρόνια, η παροχή ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο άρθηκε. Ο 47χρονος ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Βρετανίας και, αν και ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο υποστηρίζει ότι συμφώνησε να μην εκδοθεί σε χώρα με θανατική ποινή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια.

Συγκεντρώσαμε τα σημεία-σταθμούς της 40χρονης πορείας του αμφιλεγόμενου Αυστραλού από τα πρώτα του βήματα στο hacking μέχρι τη σημερινή του σύλληψη:

1971: Γεννιέται στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας ως Τζούλιαν Χόκινς.

1987: Ξεκίνησε το hacking με το όνομα Mendax και μαζί με τους «Trax» και «Prime Suspect» ξεκίνησαν την ομάδα International Subversives.

1991: Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας ανακάλυψε ότι χάκαρε μία πολυεθνική εταιρία τηλεπικοινωνιών.

1994: Κρίθηκε ένοχος για 31 αδικήματα σχετικά με το hacking. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να σπουδάζει προγραμματισμό, μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο Central Queensland, χωρίς να πάρει ποτέ το πτυχίο.

1996: Δήλωσε ένοχος για 25 από τα αδικήματα, με τα υπόλοιπα 5 να αποσύρονται, και αφέθηκε ελεύθερος για το ποσό των 2.100 αυστραλιανών δολαρίων.

1999: Δημιούργησε την ιστοσελίδα leaks.org, αλλά υποστηρίζει ότι δεν τη χρησιμοποίησε ποτέ. Τον Αύγουστο δημοσίευσε μία πατέντα της NSA για μία τεχνολογία συγκέντρωσης φωνητικών δεδομένων.

2003: Ξεκίνησε να σπουδάζει προγραμματισμό, μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ.

2006: Δημιούργησε μαζί με άλλα 8 άτομα το WikiLeaks, ωστόσο έχει γίνει γνωστός ως ο βασικός δημιουργός του, με τον ίδιο να αυτοπροσδιορίζεται ως αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας.

2009: Του απονεμήθηκε το Διεθνές Δημοσιογραφικό Βραβείο της Αμνηστίας για τα Νέα Μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τον Ιούνιο του απονεμήθηκε και το Δημοσιογραφικό Βραβείο Μάρθα Γκέλχορν.

2010: Το WikiLeaks γίνεται παγκοσμίως γνωστό μετά τη δημοσίευση βίντεο από την εναέρια επίθεση στην Βαγδάτη, αρχείων από τους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ και 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων προς τις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο λαμβάνει το Βραβεία Σαμ Άνταμς. Τον Νοέμβριο η Σουηδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του, μετά από κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό, ενώ γίνεται γνωστό ότι οι αρχές των ΗΠΑ ερευνούν το WikiLeaks. Τον Δεκέμβριο παραδόθηκε στη βρετανική αστυνομία, αλλά αποφυλακίζεται με κατ’ οίκον περιορισμό 10 μέρες αργότερα. Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται στο πρόσωπο της χρονιάς από τους αναγνώστες της Le Monde.

gettyimages-103091704.jpg
© Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Image

2012: Τον Μάρτιο ανακοινώνει ότι θα κατέβει στις αυστραλιανές εκλογές, ώστε να γίνει πιο εύκολη η έξοδός του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα ξεκινά να παρουσιάζει μία εκπομπή στο κυβερνητικό ρωσικό κανάλι RT. Μέσα στη χρονιά, διαρρέει ένα e-mail που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο για τον Ασάνζ. Τον Ιούνιο γίνεται γνωστό ότι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, το οποίο τον Αύγουστο έγινε δεκτό.

2014: Τον Μάιο δημοσιεύονται δικαστικά έγγραφα και γνωστοποιείται ότι το FBI συνεχίζει να τον ερευνά.

2015: Τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στη Le Monde ένα ανοιχτό γράμμα του προς τον Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο ζητούσε να του δοθεί προσφυγικό άσυλο στη Γαλλία. Το αίτημά του, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό.

2016: Τον Οκτώβριο το WikiLeaks κοινοποίησε ότι είχε γίνει διακοπή της σύνδεσης του Ασάνζ στο διαδίκτυο στην Πρεσβεία του Ισημερινού, λόγω της διαρροής εγγράφων από την ιστοσελίδα, οι οποίες επηρέαζαν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Τον Νοέμβριο ανακρίθηκε εντός της Πρεσβείας του Ισημερινού από τις σουηδικές αρχές, σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό, ενώ λόγω της χρονικής περιόδου που είχε περάσει μέχρι τότε, είχαν το δικαίωμα να τον καταδικάσουν μόνο για βιασμό χαμηλότερου βαθμού.

2017: Τον Απρίλιο αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι ετοιμάζουν να καταθέσουν επίσημο κατηγορητήριο εναντίον του. Τον Μάιο οι σουηδικές αρχές απέσυραν τις έρευνες και τις κατηγορίες, αλλά η αστυνομία του Λονδίνου ξεκαθάρισε ότι συνεχίζει να υφίσταται το ένταλμα σύλληψής του, καθώς όταν ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό παραβίασε τους όρους αναστολής του. Τον Δεκέμβριο του δίνεται η υπηκοότητα του Ισημερινού, καθώς και μία ειδική διπλωματική θέση στη Ρωσία, αλλά το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να του χορηγήσει διπλωματική ασυλία.

gettyimages-685267738.jpg
© Jack Taylor/Getty Images/Ideal Image

2018: Τον Μάιο γίνεται γνωστό από την Guardian ότι ο Ισημερινός έχει ξοδέψει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια, για να τον προστατεύσει, ότι τον επισκέπτονται πολιτικοί της Ρωσίας και ότι το 2014 ο Ασάνζ εξέθεσε της επικοινωνίες της Πρεσβείας, δημιουργώντας έναν δικό του διαδικτυακό δορυφόρο. Τον Ιούλιο ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι συζητά με τις βρετανικές αρχές για απόσυρση του ασύλου του. Τον Οκτώβριο πήρε νομικά μέτρα εναντίον του Ισημερινού, με την κατηγορία παραβίασης των βασικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τον Δεκέμβριο ο Λενίν Μορένο έκλεισε τη συμφωνία για απόσυρση του ασύλου, δηλώνοντας ότι του εξασφάλισε σχεδόν την ελευθερία, καθώς πηγές του στη Βρετανία τον διαβεβαίωσαν ότι θα φυλακιζόταν το πολύ για 6 μήνες, ότι θα μπορούσε να ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να τον παραδώσουν σε χώρα με θανατική ποινή. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Ασάνζ αρνήθηκαν την όποια βοήθεια.

2019: Τον Φεβρουάριο η Βουλή της Γενεύης ψήφισε για παροχή ασύλου στον Ασάνζ από την ελβετική κυβέρνηση. Στις 11 Απρίλη συνελήφθη από την αστυνομία του Λονδίνου, για χάρη των ΗΠΑ, που ζητάνε την έκδοση του. Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι η άρση του ασύλου ήρθε μετά από μία σειρά παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων από τον Ασάνζ. Το δικαστικό σώμα της Ανατολικής Βιρτζίνια τον κατηγορεί για συνωμοσία διάπραξης παρείσδυσης υπολογιστή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ