Κοσμος

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αναγνώριση εθνικότητας και γλώσσας

«Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ © EPA / PATRICK SEEGER

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας. Όλα τα κράτη της περιοχής θα έχουν καλύτερη τύχη, η ολοκλήρωση των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ θα μας δώσει τη σταθερότητα που επιθυμούμε. Δεν θα επιτύχουν τα Βαλκάνια αν δεν ενταχθούν στην ΕΕ» είπε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ. «Η ενίσχυση των Βαλκανίων είναι μια γεωστρατηγική επένδυση για την Ένωση», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μια καλή ευκαιρία για τη χώρα μου, είναι εγγύηση για τη χώρα, για τη δημοκρατία, την παιδεία και τις υποδομές. Αυτή είναι η ευθύνη που ο λαός μου πρέπει να αναλάβει» σημείωσε και πρόσθεσε «Το Ευρωκοινοβούλιο είμαι βέβαιος πως θα ενισχύσει την πορεία μας προς το κοινό μας μέλλον».

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε:  «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας καταπληκτική και δεν πρόκειται να την χάσουμε».

Επίσης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί, όπως είπε, «τις παρανοήσεις που είχαμε με την ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των κρατών παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία και προασπίζουμε τα στοιχεία που μας καθαρίζουν».

«Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το παρελθόν και να πάμε μπροστά με το μεγάλο βήμα» είπε για τη Συμφωνία των Πρέσπων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του που βρέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανοίγουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Αναφερόμενος, δε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «ο λαός της χώρας μου έχει ένα να αντιμετωπίσει ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε λάβει μεγάλη ενθάρρυνση από εσάς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αυτήν τη συμφωνία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ