Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

«Στημένη, βρώμικη προπαγάνδα» επίθεσης με χημικά στη Συρία;

Οι επίμαχες εικόνες και η πραγματικότητα
  • A-
  • A+
0

Viral έχει γίνει μια ανάρτηση στο Facebook που συνοδεύεται με τη περιγραφή πως απεικονίζει ηθοποιούς να έχουν στήσει σκηνικό επίθεσης με χημικά στη Συρία για να δικαιολογηθεί η εισβολή στη χώρα.

Τι συμβαίνει;

Το παρακάτω κολάζ εικόνων, υποτίθεται πως απεικονίζει μια στημένη «επίθεση» με χημικά κατά αμάχων στη Συρία. Σκοπός του εγχειρήματος, να πειστεί η κοινή γνώμη πως διεξάγονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη πολύπαθη χώρα, για να δικαιολογηθεί η «εισβολή» (πιθανότατα εννοεί το προχθεσινό βομβαρδισμό) κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Σχετικα
Νετανιάχου σε Πούτιν: H Συρία ευθύνεται για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους
Νετανιάχου σε Πούτιν: H Συρία ευθύνεται για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Ο ισχυρισμός ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει από Ελλάδα, αλλά πιθανότατα από το παρακάτω ποστ (και πολλά ακόμη σαν αυτό), που αποδίδει στην οργάνωση «Λευκά Κράνη» τη κατηγορία πως σκηνοθετούν επιθέσεις κατά αμάχων, για να δαιμονοποιήσουν το Συριακό Στρατό (του Άσαντ).

Σχετικα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ατυχές περιστατικό η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ατυχές περιστατικό η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία

Πριν δούμε από που προέρχονται οι παραπάνω εικόνες, ας πούμε δυο λόγια για τα «Λευκά Κράνη». Πρόκειται για μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 και οι πρώτοι που τη «δαιμονοποίησαν» ήταν το Κρεμλίνο και η Δαμασκός. Στην Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

Ο Scott Lucas, δημοσιογράφος και καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε στο Snopes ότι παρόλο που η Μόσχα συμμετείχε στρατιωτικά στη συριακή διαμάχη από το 2015, είχε ένα γραφείο προπαγάνδας στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό από την αρχή του πολέμου. «Από την πρώτη στιγμή θα μπορούσατε να δείτε πως έβγαζαν μπερδεμένες ιστορίες για να προκαλέσουν σύγχυση για το τι συμβαίνει».
 

Τα Λευκά Κράνη, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από εθελοντές που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης σε εδάφη ανταρτών ενώ φορούν μικρές κάμερες για τη καταγραφή τους. Εκτός από τη διάσωση ζωών, έχουν πιστωθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου. Έίναι στόχοι συχνών (αλλά μη αποδεδειγμένων και αβάσιμων) κατηγοριών ότι είναι τρομοκράτες που εκτελούν «εικονικές» επιθέσεις και σκηνοθετούν εικονικές διασώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αναλυτές, τα Λευκά Κράνη έγιναν στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη ρωσική κυβέρνηση, τη συριακή κυβέρνηση και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι κατηγόρησαν την οργάνωση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σύμφωνα με την Linda Qiu των New York Times, ο ισχυρισμός του Άσαντ ότι τα Λευκά Κράνη είναι «μέλη της Αλ Κάιντα» δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Γνωστή είναι επίσης η (έμμεση συνήθως) υποστήριξη προς τον Άσαντ από Αμερικανούς που ανήκουν στη λεγόμενη «alt-right» και ακροδεξιά ιδεολογία. Πασίγνωστοι συνωμοσιολόγοι όπως ο Alex Jones και ο ρατσιστής Richard Spencer, υποστήριξαν πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη (false flag). Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν παρείχαν τη παραμικρή απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους.

Πιο αναλυτικά εδώ.

Οι επίμαχες εικόνες

Η πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή οι φωτογραφίες που απεικονίζουν «στημένη επίθεση», προέρχονται από τη ταινία «Revolution Man» που χρηματοδοτήθηκε από το καθεστώς Άσαντ, όπως μπορούμε να δούμε σε σχετικό δημοσίευμα του συριακού κρατικού πρακτορείου SANA και προβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5