Κοσμος

Ώρα 0 για την ανατολική Γούτα στη Συρία: 400 άμαχοι νεκροί μέσα σε 5 ημέρες

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19153375.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA

Περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της συμμάχου τους Ρωσίας εναντίον της ανατολικής Γούτας, του θύλακα των ανταρτών που τελεί υπό πολιορκία ανατολικά της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Πέντε ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και σφοδρών πληγμάτων του πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 403 άμαχοι, εκ των οποίων 95 παιδιά» σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, μονάχα σήμερα τουλάχιστον 46 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν από την Κυριακή αυξήθηκε εξαιτίας των νέων βομβαρδισμών που διεξήχθησαν σήμερα αλλά και του γεγονότος ότι οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τις σορούς πολλών ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί χθες, διευκρίνισε ο Ραχμάν.

Η ΜΚΟ εξηγεί ότι 17 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, 127 τη Δευτέρα, 128 την Τρίτη και 85 την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στο Χαλέπι δήλωσε ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής έχουν μεταφερθεί στο γειτονικό Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση της τουρκικής επίθεσης και ως εκ τούτου οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν επανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές στο Χαλέπι που ήλεγχαν οι Κούρδοι.

«Εμείς στο Χαλέπι έχουμε μεταφερθεί στον θύλακα του Αφρίν. Κατά συνέπεια οι ανατολικές περιοχές της πόλης του Χαλεπίου τέθηκε υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Φουράτ Χαλίλ, διοικητής του YPG στο Χαλέπι.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή μιας εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ο διπλωμάτης, σε μια συνεδρίαση που συγκάλεσε η Μόσχα, αποδοκίμασε την καταστροφολογία που είχε διατυπωθεί για το Χαλέπι στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχούσε με την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στη Δαμασκό, με τον Γάλλο πρεσβευτή, Φρανσουά Ντελατρέ να κάνει λόγο για «επιθέσεις σε νοσοκομεία» και για μια «ανυπόφορη κατάσταση».

«Είναι απόλυτη και επείγουσα η ανάγκη επί του πεδίου» και «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε γρήγορα» το υπό συζήτηση ψήφισμα μεταξύ του 15μελους ΣΑ, τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης. Προειδοποίησε παράλληλα ενάντια στο «χειρότερο», που μπορεί να είναι «η εξάπλωση της σύγκρουσης».

«Για να επιτύχουμε σταθερότητα...χρειάζεται να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συντάξουμε τις παραμέτρους της εκεχειρίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Νεμπένζια.

Η Σουηδία και το Κουβέιτ κατέθεσαν το προσχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Γούτας, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.

Για την αποφυγή άσκησης ενός ρωσικού βέτο στη ψηφοφορία, οι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια συμφωνία πριν μια εβδομάδα η κατάπαυση του πυρός να μην αφορά τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν αφορά «τις οργανώσεις που συνεργάζονται» με τζιχαντιστικές οργανώσεις που «εξαπολύουν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές» στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ