- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σέρνουν στα δικαστήρια τον Στίβεν Φράι για βλασφημία; (video)
Αποκάλεσε το Θεό «μανιακό» στην Ιρλανδία και ερευνάται για παραβίαση του Νόμου περί Συκοφαντικής Δυσφήμησης του 2009
Στο «μάτι» των αρχών της Ιρλανδίας μπήκε ο Βρετανός ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, τηλεπαρουσιαστής, ο πολυπράγμων Στίβεν Φράι για δηλώσεις που έκανε πριν από δύο χρόνια για τον Θεό στην εκπομπή «Το Νόημα της Ζωής» στο κρατικό κανάλι, RTE. Ο Φράι είχε τότε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων «ανόητο» και «μανιακό» τον όποιο υποθετικό δημιουργό αυτού του σύμπαντος και έγινε viral.
Με καθυστέρηση δύο ετών η αστυνομία ερευνά την καταγγελία που κατέθεσε τηλεθεατής μετά την εκπομπή, στην οποία κατηγορεί τον ηθοποιό με το αδίκημα της βλασφημίας και ζητά να τιμωρηθεί βάσει του Νόμου περί Συκοφαντικής Δυσφήμησης του 2009. Η αστυνομία εξετάζει αν η τοποθέτηση του Βρετανού διανοούμενου συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο ιρλανδικός Independent επικαλούμενος καλά πληροφορημένη πηγή της αστυνομίας έγραψε ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του Στίβεν Φράι και ότι υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Η ερώτηση που έκανε το 2015 ο παρουσιαστής στον Βρετανό ηθοποιός ήταν τι θα έλεγε στον Θεό αν του δινόταν η ευκαιρία. Και ο Φράι απάντησε: «Θα έλεγα: ‘καρκίνος του οστού σε παιδιά, γιατί; Πώς τολμάς να δημιουργείς έναν κόσμο όπου υπάρχει τόση μιζέρια η οποία δεν προκαλείται από εμάς τους ίδιους;’». «Αν πράγματι αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, τότε είναι προφανές ότι ο Θεός είναι ένας μανιακός, εντελώς εγωιστής. Κι εμείς πρέπει να περνάμε τις ζωές μας στα γόνατα, ευχαριστώντας τον για αυτήν τη ζωή. Ποιος θεός θα το έκανε αυτό;», συνέχισε. «Είναι σατανικό, εξαιρετικά σατανικό. Γιατί να σέβομαι έναν καπριτσιόζο, ύπουλο, ηλίθιο θεό που δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αδικία και πόνο;», ολοκλήρωσε.
Να σημειωθεί πως θα αποδεχόταν πιο εύκολα το Δωδεκάθεο του Ολύμπου. Εξήγησε ότι «δεν παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ως σοφούς και αγαθούς, δεν προσποιούνταν ότι δεν είναι άνθρωποι».
Εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιο σχόλιο καθώς η έρευνα των αρχών για τον «βλάσφημο« Φράι συνεχίζεται.
Ο Νόμος του 2009 «απαγορεύει σε ανθρώπους να δημοσιεύουν ή να εκφράζουν υλικό που είναι εξαιρετικά προσβλητικό σχετικά με ζητήματα που θεωρούνται ιερά και αναστατώνουν έναν σημαντικό αριθμό πιστών αυτής της θρησκείας». Αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ο Φράι κριθεί ένοχος θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο έως και 25.000 λίρες.
Η Βρετανική Ένωση Ουμανιστών σχολίασε στο Twitter για την υπόθεση: «Ειλικρινά πώς κατάντησε ο κόσμος;»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.