Κοσμος

Οι γερμανικές Αρχές θα παρακολουθούν τα τηλέφωνα και τις συσκευές των προσφύγων

Στις περιπτώσεις που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341345-709864.jpg
EPA/Zoltan Balogh

Νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο −στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους− κατήρτισε η γερμανική κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών που κατήρτισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, με την εξέταση λόγου χάρη των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αντίγραφο του σχεδίου νόμου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.

Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.

«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων» τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της 'Εσσης και στέλεχος της CDU της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. «Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημάνουμε πως το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου, τη στιγμή που περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως επί του παρόντος 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ