Trending Now

Ψευδείς ισχυρισμοί οι δηλώσεις Ρουμάνου επικεφαλής για τις φωτιές

Κανένα από τα μέλη της ρουμανικής αποστολής στην Ελλάδα δεν κατέκρινε σε ΜΜΕ της χώρας τους τον τρόπο που επιχειρούν οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψευδείς ισχυρισμοί για δηλώσεις επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος σχετικά με τις φωτιές στην Ελλάδα

Όχι, ο επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος δεν δήλωσε ότι «ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει τη φωτιά».

Ισχυρισμός: Ο Επικεφαλής του Ρουμανικου πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε σε συνέντευξή του τα ακόλουθα: «όπως εμείς είδαμε την φορά τής φωτιάς ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει. Ή φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο: εμείς όταν τελειώσει η αποστολή μας θα κάνουμε την έκθεση μάς προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura και στον αντίστοιχο τού ΟΗΕ γιατί ή περιοχή έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura εδώ και αρκετά χρόνια, και εμείς αλλά είδαμε και μάθαμε. Πρόληψη και αντιπυρικες ζώνες ως όφειλε μία τέτοια περιοχή....μηδεν.»

Συμπέρασμα: Κανένα από τα μέλη της ρουμανικής αποστολής στην Ελλάδα δεν κατέκρινε σε ΜΜΕ της χώρας τους τον τρόπο που επιχειρούν οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις, ούτε δήλωσαν ότι θα κατατεθούν αναφορές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura.

Ψευδής Ισχυρισμός

Περισσότερες από 11.000 κοινοποιήσεις έχει δημοσίευση στο Facebook που παρουσιάζει ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις Επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος που επιχειρεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο, στις δηλώσεις του στηλιτεύει τον τρόπο ανταπόκρισης και διαχείρισης της φωτιάς από τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις και αναφέρει ότι τα ευρήματά του θα σταλούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura και τον ΟΗΕ. Ο ψευδής ισχυρισμός εντοπίστηκε και σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες ενημέρωσης.

Παραδείγματα: militaire.greretikos.grpress-gr.com

fb_post_romanian_fires-628x1024.jpg

Τι ισχύει

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ρουμανία κατέφθασαν στην Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών με επικεφαλής τον πύραρχο Florin Pop μετά από αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Απευθύναμε ερώτηση στο Τμήμα για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Καταστάσεων (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, οι οποίοι μας τόνισαν ότι κανένα από τα μέλη της ομάδας που στάλθηκε στην Ελλάδα δεν προέβη στις υπό εξέταση δηλώσεις.

Στο επίσημο έγγραφο που μας εστάλη και φέρει την υπογραφή του κ. Raed Arafat, Γραμματέα Επικρατείας και επικεφαλής του τμήματος, μας αναφέρονται τα εξής:

Καταπολεμούμε δυναμικά τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες είναι άσχετες με την πραγματικότητα, και σας διαβεβαιώνουμε πως όλα τα δημοσιεύματα που εμφανίζονται στα ρουμανικά ΜΜΕ υπερτονίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ρουμάνων και των Ελλήνων πυροσβεστών στον σκληρό αγώνα τους ώστε να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες χώρες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Κατόπιν συζητήσεων που είχα με τον επικεφαλής της ρουμανικής ομάδας πυροσβεστών προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία δήλωση σχετικά με τον τρόπο που οι Έλληνες πυροσβέστες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τέτοια καταστροφή, ούτε υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενες μελλοντικές αναφορές που θα απευθύνονταν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura, εφόσον η ομάδα μας επιστρατεύτηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και δεν υφίσταται θεσμική υποχρέωση υποβολής κάποιας αναφοράς στους εν λόγω οργανισμούς ούτε υπάρχει πρόθεση για μια τέτοια κίνηση.

Ο σκοπός των συναδέλφων μας είναι ξεκάθαρος και αφορά συγκεκριμένα τη στήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών προκειμένου να μετριαστεί το αρνητικό αντίκτυπο των πυρκαγιών και όχι να γίνονται εκτιμήσεις σαν αυτές που δημοσεύθηκαν στο άρθρο το οποίο αναφέρεστε.

Ο κ. Γεωργίου, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΠΠ, μας ανέφερε ότι ο Πύραρχος Pop απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι οι δηλώσεις που του αποδίδονται δεν έχουν ποτέ ειπωθεί ούτε από τον ίδιο ούτε από κάποιον από την ομάδα του. Ο ίδιος μας δήλωσε ότι η επιστολή έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ