Κατοικιδια

ΑΝΙΜΑ: Άγρια ζώα στο αστικό περιβάλλον της Αττικής

«Το 2021 περιθάλψαμε 8.000 άγρια ζώα. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά προέρχονται από την Αττική, πολλά μάλιστα από την Αθήνα» τονίζει η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, κ. Μαρία Γανωτή

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεπού
Αλεπού - Αρχείο ΑΝΙΜΑ

Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ: Τα είδη άγριας πανίδας στο αστικό περιβάλλον, η περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ένας σκαντζόχοιρος κάνει περίπατο στον Άλιμο, μια χελώνα περιδιαβαίνει ένα παρτέρι σε πάρκο της Γλυφάδας, ένας παπαγάλος βολτάρει στις παρυφές του Υμηττού. Πόσα είδη της άγριας πανίδας μπορεί κατά καιρούς να παρατηρήσει κανείς τριγύρω; Πόσα είδη πτηνών μπορεί να δούμε να πετούν πάνω από τον αθηναϊκό ουρανό;

Ορισμένες φορές μάλιστα κάποια ζώα άγριας πανίδας βρίσκονται τραυματισμένα και χρειάζονται περίθαλψη. Η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής έχει ως κύρια δραστηριότητά της την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Όσον αφορά το πόσα περιστατικά έχει διαχειριστεί η ΑΝΙΜΑ τον τελευταίο χρόνο και πόσα από αυτά αποτελούν περιστατικά που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, κ. Μαρία Γανωτή, τονίζει: «Το 2021 περιθάλψαμε 8.000 άγρια ζώα. Από αυτά περισσότερα από τα μισά προέρχονται από την Αττική, πολλά μάλιστα από την Αθήνα».

Η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, κ. Μαρία Γανωτή
Μωρά κοτσύφια © Αρχείο ΑΝΙΜΑ

Ποια είδη ζώων όμως φτάνουν κατά κύριο λόγο στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής προκειμένου να τα περιθάλψει και πόσο διαρκεί συνήθως η θεραπεία των τραυματισμένων ζώων; Όπως εξηγεί η Πρόεδρος κ. Γανωτή, «η ΑΝΙΜΑ περιθάλπει πουλιά, ερπετά και μικρά θηλαστικά, μέχρι του μεγέθους του τσακαλιού. Κατά καιρούς έχουμε περιθάλψει και μικρά ελάφια. Τα περισσότερα ζώα που φροντίζουμε πάντως είναι πουλιά, και ακολουθούν οι χελώνες», επισημαίνει.

Πόσα είδη άγριας ζωής ωστόσο συναντάμε εντός του λεκανοπέδιου της Αττικής ευρύτερα και ποια είδη ζώων και πτηνών ενδέχεται να συναντήσουμε στην πόλη της Αθήνας; Όπως επισημαίνει η κ. Μαρία Γανωτή, στην πόλη της Αθήνας συναντώνται πάνω από 180 είδη πουλιών (μεταξύ των οποίων τσαλαπετεινοί, παπαγάλοι, κουκουβάγιες, κάποια είδη γερακιού), σαύρες διαφόρων ειδών, νυχτερίδες, χελώνες, σκαντζόχοιροι και τελευταία αλεπούδες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική γενικότερα διαθέτει σημαντικούς βιότοπους τόσο σε πανίδα όσο και σε χλωρίδα. Οι βιότοποι μάλιστα της Αττικής που έχουν την πιο πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα, σύμφωνα με την κ. Γανωτή, είναι το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, οι υγρότοποι Βραυρώνας και Ωρωπού, ο Υμηττός και η Πάρνηθα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ