Resto

INYAMA, Surf and Turf στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Τι σχέση έχουν ο Έκτορας Μποτρίνι, η φυλή των Ζουλού και το success story ενός Έλληνα του εξωτερικού;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104567-207524.jpg

Τέλη Ιουλίου και η Αθήνα σιγοψήνεται. Στη Μύκονο πάλι, ένα ελαφρύ μελτεμάκι ταρακουνάει το αεροπλάνο καθώς προσγειώνεται. Λίγα λεπτά και αρκετά ασβεστωμένα στενάκια αργότερα το Inyama ξεπροβάλλει σαν αυγουστιάτικο φεγγάρι στη μέση της πλατείας Αγίας Μονής. Γήινες αποχρώσεις, αναπαυτικοί καναπέδες και ψάθινα φωτιστικά που λικνίζονται απαλά στο μυκονιάτικο αεράκι, συνθέτουν την ατμόσφαιρα του εστιατορίου που ήρθε για να ταράξει τα -έτσι κι αλλιώς ανήσυχα-γαστρονομικά νερά του νησιού.

n

Inyama πάει να πει «κρέας» στη διάλεκτο των Ζουλού της Νότιας Αφρικής. Λέξη που αποκαλύπτει μόνο κατά το ήμισυ το concept του νέου ρεστό. Και εδώ κρύβεται όλο το ζουμί, διότι το Inyama δεν είναι ένα ακόμη κοσμοπολίτικο εστιατόριο που άνοιξε στη Μύκονο.

n

Lamp Anatolia

Πίσω του βρίσκεται το διεθνές group εστίασης «Food Fund International», με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διαφορετικά είδη εστίασης στη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο. Ιδρυτής της επιχείρησης ο ελληνικής καταγωγής Costas Tomazos με όχι ένα, ούτε δύο αλλά 11 εστιατόρια διεθνούς φήμης στο ενεργητικό του. Γνωστότερο όλων το «The Meat Co.», που ξεχωρίζει για τα υψηλά κριτήρια επιλογής, προμήθειας, διαχείρισης και προετοιμασίας premium cuts μοσχαρίσιου κρέατος. Στη Μύκονο, όπου ανοίγει το δεύτερο εστιατόριο της επιχείρησης στην Ευρώπη, τα ηνία κρατάει ο γιος του Costa, Johnny Tomazos.

n

Και επειδή κανένα μέλος του λαμπρού αυτού «στόλου» δεν θα μπορούσε να αφεθεί σε τυχαία ρότα, στο Inyama ήρθαν να βοηθήσουν χέρια ταλαντούχα και πολυβραβευμένα. Executive chef του εστιατορίου αναλαμβάνει ο Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος μαζί με τον εξαιρετικό sous chef του Θοδωρή Ρουβά, απιθώνουν στο τραπέζι σου τα θαύματα της στεριάς και της θάλασσας.

n

Αστακομακαρονάδα

Το Inyama φέρνει στο νησί τον όρο «surf and turf», δηλαδή τη σύζευξη εξαιρετικού μοσχαρίσιου κρέατος με φρέσκα θαλασσινά, είτε στο μενού, είτε σε ένα μεμονωμένο πιάτο. Από τη μία λοιπόν θα βρει κανείς τα καλύτερα cuts από ωριμασμένο (για 150 μέρες, παρακαλώ) μοσχαρίσιο κρέας της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, κι από την άλλη αστακούς, ξιφία, τόνο και θαλασσινά, ψαρεμένα στην καρδιά του Αιγαίου. Η αλήθεια είναι ότι είναι όλα τους τόσο νόστιμα, που δεν ξέρεις προς τα που να γείρεις τη ζυγαριά.

n

Δοκιμάσαμε τηγανητό καλαμάρι με ταραμά και μαρμελάδα λεμόνι (€12), χταπόδι σχάρας πάνω σε ποικιλία από πολύχρωμα φασόλια (€14), γαρίδες με vinaigrette φράουλας και βότανα (€22), κοτόπουλο στη σούβλα με κόκκινη σάλτσα λαχανικών (€19,50), cowboy steak (€65/1κιλό) και εκ-πλη-κτι- κό φιλέτο ξιφία με κους-κους και ratatouille (€22,50). Όσο για τα γλυκά, κάνουν ακόμα και τους haters του είδους να παρακαλάνε για μια μπουκιά. Highlights το παγωτό από κατσικίσιο τυρί μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμονιού (€7,50), ο δρόμος της σοκολάτας (€9,50), το μπισκότο γεμιστό με σοκολάτα και passion fruit sorbet (€9,50) και το απίστευτο τιραμισού με μους μελιτζάνας (€12).΄

n

Trail of Chocolate

Επιστρέφοντας στη γνώριμη ζέστη της Αθήνας, μετρώ ξανά τα δεδομένα: ένας σεφ με αστέρι Michelin, ένας ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας που πετυχαίνει ό,τι βάζει με το μυαλό του, ένα εστιατόριο με άριστες πρώτες ύλες και τιμές value for money. Τι μας κάνουν όλα αυτά; Μια πρόταση που αξίζει να χαρείς, αν βρεθείς στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι.

Πλατεία Αγίας Μονής, Χώρα Μυκόνου, 22890 25851

n

n

n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ