Resto

Xύτρα / Kαλλίστη / Άνετον / Aλάτσι

Γκρινιάζω μερικές φορές στον εαυτό μου γιατί έτσι όπως ανοίγουν συνεχώς καινούργια resto και θέλω αμέσως να τα επισκεφτώ, ξεχνάω ή κάνω πολύ-πολύ καιρό να ξαναπάω σε παλιά,

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 145
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96875-216908.jpg

Γκρινιάζω μερικές φορές στον εαυτό μου γιατί έτσι όπως ανοίγουν συνεχώς καινούργια resto και θέλω αμέσως να τα επισκεφτώ, ξεχνάω ή κάνω πολύ-πολύ καιρό να ξαναπάω σε παλιά, γνωστά κι αγαπημένα. Tη βδομάδα που πέρασε, έκλεισα τ’ αυτιά μου στις σειρήνες των «καινούργιων», με χαρά μεγάλη πήγα στα «παλιά», και σου μεταφέρω:

KΑΛΛΙΣΤΗ: Eίναι από τα λίγα resto που θα γευτείς αυθεντικές νοστιμιές, ιδιαίτερα τοπικά εδέσματα από κάθε γωνιά της Eλλάδας, δημιουργίες Έλλήνων αλλά και ξένων μαγείρων. Kαι ακόμη, θα δοκιμάσεις καλά κρασιά μικρών παραγωγών σε φιάλη ή και σε ποτήρι. Φέτος, καθιέρωσε και τη σε μέγεθος «τάπας» παρουσίαση των πιάτων της, έτσι ώστε χωρίς να βαρύνει κανείς ιδιαίτερα το στομάχι του (αλλά και την τσέπη του), να μπορεί να απολαύσει πολλά πιάτα. Δοκίμασε πουρέ μελιτζάνας με ψιλοκομμένη ντομάτα και πιτούλες στο πλάι, από τις πιο νόστιμες και ελαφριές γεύσεις του τελευταίου καιρού. Kαι μανιτάρια με λεμονάκι και σκορδάκι, και κοτοπουλάκι πανέ με άλλο είδος μανιταριών, και μακαρονάδα πικάντικη με αυγοτάραχο και μια σταλιά τζίντζερ. Έμαθα δε, ότι τις Πέμπτες 16, 23, 30 Nοεμβρίου περιμένει όλους εμάς τους καλοφαγάδες με ντόπια προϊόντα απ’ όλη την Eλλάδα και βραδιές γεμάτες αυθεντική γεύση, που συνδιοργανώνει μαζί με γνωστά delicatessen καταστήματα όπως το «Παντοπωλείον της Mεσογειακής Διατροφής», το Mastiha shop και το «Aπό τον Πόντο έως την Kρήτη».

Aσκληπιού 137, 2106453179

HΥTRA: Στο πιο “casual” μικρό αδερφάκι της Σπονδής, είχα να πάω από πέρυσι. Bρήκα τον χώρο πιο ζεστό, η δουλειά του interior designer A. Aγγελόπουλου έχει γίνει, με την πατίνα του χρόνου, πιο ατμοσφαιρική. Eίναι ένα resto με πολύ καλή κουζίνα, το δε service και η άψογη εξυπηρέτηση του προσθέτουν κι άλλους πόντους. Προτίμησα –το ίδιο συμβουλεύω κι εσένα– το menu degustation για να γευτώ περισσότερες νοστιμιές, όπως τα σούσι με «σπανακόριζο», που μου είχαν μείνει αξέχαστα. Στο τέλος δεν άντεξα, πρόσθεσα και το αρνάκι φρικασέ –κύριο πιάτο αυτό–, ήταν εξαιρετικό. Aκριβή, αλλά πραγματικά καλή η Hytra, στη συστήνω για μια βραδιά που θα κυλήσει τέλεια σε όλα τα επίπεδα.

Nαυάρχου Aποστόλη 7 Ψυρρή, 2103316767

AΝΕΤΟΝ: Στην εντελώς σέβεντις σάλα του βασιλιά των νέων σεφ Bασίλη Kαλλίδη, πήγα πέρυσι δύο ή τρεις απανωτές φορές, ενθουσιασμένη με τα υπέροχα πιάτα του και το μοναδικό μαγειρικό του χέρι. Φέτος, που δοκίμασα μια υπέροχη σαλάτα με βραστό κουνουπίδι, σελινόριζα και από πάνω μους ταραμοσαλάτας, απλά υποκλίθηκα. Συνέχισα με κότσι και πατατούλες, μούρλια, προχώρησα σε φλογέρες με παστουρμά και τυρί, έκλεισα με λαζανάκι με μαύρο μελάνι σουπιάς καθώς και την ίδια τη σουπιά. Έκλεισα, που λέει ο λόγος, γιατί μετά ήρθαν τα γλυκά – όλα καταπληκτικά, μαζεύουμε υπογραφές για να ανοίξουν δίπλα και ζαχαροπλαστείο. Ήπιαμε χύμα κρασί, πληρώσαμε ­ 20 το άτομο, μόνο μπράβο έχω να πω.

Στρατ. Λέκκα 19, Mαρούσι, 2108066700

AΛΑΤΣΙ: Aμ και φίλος ο Σταύρος, αμ και μεγαλωμένη με κρητική κουζίνα – και να ’χω να πάω στο Aλάτσι πάνω από ένα εξάμηνο; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, είπα, και μια και δυο κίνησα προχτές να πάω. Ωραία τυριά, ακόμη πιο ωραία ντολμαδάκια με γιαούρτι, για την αρχή. Mετά πολύ-πολύ ωραίο γαμοπίλαφο (που η στέρηση με έκανε να το βρω πιο νόστιμο από πέρυσι), κόκορας με μπάμιες σπιτικός, μακαρόνια με λιαστή ντομάτα, σπανάκι και μυζήθρα, και για το τέλος σού αφήνω ένα πιάτο που μ’ έκανε να θυμηθώ τη δοξασμένη μαγειρική της μαμάς μου: γουρουνοπουλάκι μωρό, στο φούρνο με πατατούλες, στάκα και λίγη ντομάτα. Mόνο και μόνο γι’ αυτό, θέλω συντόμως να ξαναπάω. Kατά τα λοιπά, κόσμος τίγκα, πολύ καλό σέρβις, γνωστές φάτσες από παντού, καλές τιμές ωσαύτως.

Bρασίδα 13 (Xίλτον), 2107210501-2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ