Θεματα

Artemision: υπέροχα καρύδια από ένα κτήμα στη Βόρεια Εύβοια

Μπαίνουμε στην εποχή των μελομακάρονων, και τα καρύδια έρχονται πάλι στην επικαιρότητα, ειδικά όταν είναι υπέροχα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρυδιές στο κτήμα Artemision Agriculture στη Βόρεια Εύβοια
Καρυδιές στο κτήμα Artemision Agriculture στη Βόρεια Εύβοια

Τα καρύδια Artemision καλλιεργούνται σε ένα πρότυπο κτήμα στη Βόρεια Εύβοια

Έχω μανία με τα καρύδια και τα ψάχνω, γιατί μου αρέσουν όταν είναι τραγανά, αφράτα όπως τα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια (κόβαμε μέχρι και φρέσκα καρύδια από τις αμέτρητες καρυδιές στη Θάσο και γινόντουσαν τα χέρια μας κατάμαυρα…). Όχι ότι δεν σέβομαι κάθε καρυδιάς καρύδι, αλλά η αλήθεια είναι ότι καρύδι από καρύδι έχει διαφορά: φαίνεται από τη γεύση και τη μυρωδιά πόσο καλό είναι ή δεν είναι, ακόμα και ψιλο-τριμμένο πάνω στο μελομακάρονο.

walnuts_fig_copy.jpg
Τέλος πάντων βρήκα τη χαρά μου όσον αφορά τα καρύδια με την “Artemision agriculture” που παράγει και πουλάει καρύδια ακριβώς όπως τα περιγράφω, τραγανά, αφράτα – και επιπλέον βιολογικά, μια και η εταιρεία ειδικεύεται στο βιολογικό καρύδι. Όταν λέμε εταιρεία, μιλάμε για ένα ζευγάρι, τη Δέσποινα και τον Μιχάλη Μόσχο, «Έλληνες (πρώην) του Λονδίνου», όπως μου λένε στο τηλέφωνο, οι οποίοι γύρισαν στην Ελλάδα και έστησαν μια μικρή μονάδα στη Βόρεια Εύβοια. «Πήγαμε πρώτα στη Γαλλία, στο Περιγκόλντ, κι εκεί μάθαμε ό,τι μπορούσαμε για τη βιολογική καλλιέργεια καρυδιών, την οποία φέραμε μετά στην Ελλάδα. Μας καθοδήγησε στην αρχή ένας Γάλλος γεωπόνος», λέει ο Μιχάλης, «φτιάξαμε ένα πρότυπο κτήμα σε περιοχή Natura, καλλιεργούμε βιολογικά καρύδια με απόλυτα φυσικό τρόπο, και απασχολούμε περίπου τριάντα οικογένειες από γειτονικά χωριά. Η ανεργία στην Εύβοια ήταν 63%, μετά τις φωτιές έφτασε το 90%, οπότε καταλαβαίνετε ότι….δίνουμε δουλειά σε αρκετό κόσμο, είναι κι αυτός ένας λόγος που θέλουμε να κινείται το προϊόν…». Το οποίο προϊόν είναι καταπληκτικό: σε όμορφα πακετάκια με ακόμα πιο όμορφο σχέδιο φύλλων καρυδιάς (σχεδιασμένο από την Δέσποινα Μόσχου), συνοδεύονται από μπάρες καρυδιών, μπάρες υγείας (Walnut health bars) και κάποια σνακ υγείας που επίσης παρασκευάζονται με υψηλές προδιαγραφές… και βασικά, είναι πάρα πολύ νόστιμα όλα, αν σας αρέσουν τα καρύδια. Αν δεν σας αρέσουν, μπορεί δοκιμάζοντας αυτά τα συγκεκριμένα καρύδια να αλλάξετε γνώμη.

Τα βιολογικά καρύδια Artemision
Τα βιολογικά καρύδια Artemision

Το κτήμα της οικογένειας ποτίζεται με κρυστάλλινο νερό από ένα «αρτεσιανό πηγάδι μεγάλου βάθους», μάλιστα το νερό κατεβαίνει φορτσάτο από το όρος Τέλεθρον. Τα καρύδια συλλέγονται με το χέρι ένα-ένα, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και στον καθαρό αέρα, και συσκευάζονται αεροστεγώς στα ωραία, όπως είπα, πακετάκια τους. Συνήθως τα βρίσκω σε βιολογικά μπακάλικα αλλά μπορεί κανείς να παραγγείλει κατευθείαν από την εταιρεία. Μετά να μας ενημερώσετε πώς σας φάνηκαν τα εγγυημένα υπέροχα καρύδια της Βόρειας Εύβοιας.

Artemision Agriculture, Artemision, Βόρεια Εύβοια 34200, 6940274641
artemisioncompany@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ