Θεματα

Αν σου αρέσει το τσουρέκι, το oZé είναι ο παράδεισός σου

Χειροποίητα γλυκά με βάση τη ζύμη τσουρεκιού

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οzé

oZé Athens: το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στου Ζωγράφου που φτιάχνει γλυκά με ζύμη τσουρεκιού

Λεωφόρος Παπάγου, 9 το πρωί. Ακολουθώ υπνωτισμένη μία μυρωδιά από βούτυρο και μαχλέπι, που μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: αυτή τη στιγμή, κάπου εδώ κοντά, ξεφουρνίζεται ένα πληθωρικό τσουρέκι. Στο νούμερο 56 της οδού σταματώ απότομα. Η μυρωδιά τσουρεκιού εδώ πιο έντονη από οπουδήποτε αλλού, είμαι σίγουρη ότι έχω βρει την πηγή της. Μπαίνω αποφασιστικά μέσα στο κατάστημα, κοιτάω με ύφος Σέρλοκ Χολμς την κοπέλα πίσω από τη βιτρίνα («χα, νομίζατε ότι θα ξεφεύγατε, αλλά εγώ σας εντόπισα!»), ύστερα το βλέμμα μου πέφτει στη βιτρίνα και… πού είναι τα τσουρέκια ρε παιδιά;

Οzé

Μπροστά μου περιμένουν ζουμπουρλά κρουασάν κι άλλα γλυκά που φαίνονται ακραία λαχταριστά, αλλά ωστόσο δεν είναι τσουρέκι. Ή μήπως… είναι; Τα χάνω, κοιτάω την πωλήτρια μπερδεμένη, κι εκείνη μαντεύοντας, εξηγεί ευγενικά: «Όλα τα γλυκά μας είναι από ζύμη τσουρεκιού!». Ω θεέ της λιγούρας, τι σκέφτηκες πάλι!

oZé Athens, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που φτιάχνει γλυκά αποκλειστικά με ζύμη τσουρεκιού

Οzé

Η ιδέα ανήκει σε δύο νέα παιδιά, τον Παντελή Δήμο και την Άννα Δήμου. Ζαχαροπλάστης ο Παντελής, αφού έκανε τη θητεία του σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, σε εστιατόρια, αλλά και σε 5αστερα ξενοδοχεία (Nammos Mykonos, Rodes Palace κ.α.), αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να φτιάξει κάτι δικό του, παρουσιάζοντας μία παραδοσιακή γεύση που όλοι ξέρουμε στη σύγχρονη εκδοχή της. Η Άννα από την άλλη, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του marketing, ήθελε επίσης να δημιουργήσει ένα brand, που να έχει ως βάση το ελληνικό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα να συνομιλεί και με την υπόλοιπο κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το oZé τον περασμένο Δεκέμβρη, πουλώντας αποκλειστικά γλυκά που έχουν ως βάση τη ζύμη τσουρεκιού. «Ήθελα να φτιάξω το παραδοσιακό τσουρέκι, αλλά κάπως πιο μοντέρνο», λέει ο Παντελής που αυτή την ώρα ξεφουρνίζει ακόμη μία παρτίδα. «Η συνταγή μου είναι παραδοσιακή, έχει 100% βούτυρο και μαχλέπι. Θεωρώ ότι το καλό τσουρέκι θέλει πάρα πολύ καλό βούτυρο».

Αξίζει να σημειώσω ότι όλα τα προϊόντα που θα δεις στη βιτρίνα του oZé, φτιάχνονται εδώ στο εργαστήριο που λειτουργεί στον πίσω χώρο. Η παραγωγή ξεκινάει από τις 6 το πρωί και στις 9 παρά τα πρώτα τσουρέκια είναι έτοιμα να μεταφερθούν στις προσθήκες μπροστά, κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Οzé

Αλλά ας μιλήσουμε -επιτέλους!- για ΑΥΤΑ τα τσουρέκια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις στο oZé είναι το κρουασάν-τσουρέκι και συγκεκριμένα εκείνο με την πραλίνα φιστικιού. Έχει σχήμα κρουασάν (κάτι που χρειάστηκε μήνες πειραματισμού για να τελειοποιηθεί), αυτή την απίστευτη ζύμη τσουρεκιού και μία γενναιόδωρη ποσότητα πραλίνας φιστικιού που ξεχειλίζει από παντού. Αυτό είναι το νούμερο ένα best seller. Για να καταλάβετε, έρχονται άνθρωποι και ψιθυρίζουν συνωμοτικά (δεν ξέρω αν κλείνουν και το μάτι): «μου είπαν για το φιστίκι…».

Μετά το κρουασάν-φιστίκι, σειρά έχει το κρουασάν πραλίνα με κροκάν αμυγδάλου, το τσουρέκι γεμιστό με bueno, το τσουρέκι babka που έχει πραλίνα φουντουκιού και δάκρυα σοκολάτας, το τσουρέκι gianduja με χειροποίητη πραλίνα, αχ και το τσουρέκι crumble, που έχει ψημένη κρέμα πατισερί, μοσχομυριστό crumble και πραλίνα για το τελείωμα (!). Και τα λαχταριστά δεν σταματάνε εδώ… Θα βρεις ακόμα maritozzi, το κλασικό ιταλικό γλυκό στην ελληνική του εκδοχή, cream bun φράουλα (με αφρατεμένη κρέμα πατισερί και μαρμελάδα φράουλα, φυσικά δικής τους παραγωγή). Επίσης υπάρχουν και τσουρέκια (των 600γρ.), σκέτα ή με λευκή επικάλυψη και γέμιση πραλίνα φιστικιού ή bueno.

Οzé

Εκτός από τα γλυκά με τη ζύμη τσουρεκιού, όμως, να ξέρεις ότι υπάρχουν και φοβερές, χειροποίητες πίτες με σπιτικό φύλλο. Θα βρεις σπανακόπιτα (και νηστίσιμη), τυρόπιτα, κοτόπιτα και μανιταρόπιτα, αλλά πρέπει να φανείς γρήγορος γιατί μέχρι το μεσημέρι έχουν εξαφανιστεί όλες!

Η ομάδα του oZé, όμως, έχει κι άλλες λαχταριστές ιδέες… «Μελλοντικά, σίγουρα θα βγάλουμε κι άλλες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές. Στα άμεσα σχέδια είναι το τσουρέκι-μηλόπιτα, το τσουρέκι crème brulee, αλλά και τσουρέκι γεμιστό με παγωτό από το Solo Gelato». Ανυπομονώ και από την ανυπομονησία τρώω ακόμη ένα κρουασάν-φιστίκι.

Οzé

Λ. Παπάγου 56, Ζωγράφου, 2107773601, Instagram: @ozeathens, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-21.00, Σάββατο: 08.00-20.30, Κυριακή κλειστά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ