Θεματα

Ποιους διάσημους σεφ θα συναντήσεις φέτος το καλοκαίρι στα νησιά

Οι διάσημοι σεφ όπως κάθε καλοκαίρι κάνουν γαστρονομική απόβαση στα νησιά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 793
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τάσος Μαντής στην Galazia Hytra της Πάρου
Ο Τάσος Μαντής στο Zοga

Τι θα γευτούµε και από ποιους στα νησιά τη θερινή εστιατορική σεζόν 2021.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, οι καταξιωµένοι σεφ που τις δηµιουργίες τους απολαµβάνουµε στα αθηναϊκά εστιατόρια τον χειµώνα, ταξιδεύουν από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη µέχρι την Κέρκυρα και τη γραφική Μάνη δηµιουργώντας τα δικά τους µικροσύµπαντα. Ο στόχος κοινός: να αποτυπώσουν την έµπνευση και το ταλέντο τους αλλά κυρίως να ξετυλίξουν το νήµα της γαστρονοµικής ταυτότητας κάθε τόπου και να τοποθετήσουν το ελληνικό καλοκαίρι στην πρώτη επιλογή των απανταχού gastro travelers. Κάποιοι παραµένουν σταθεροί στα πόστα τους στις Κυκλάδες και στα Επτάνησα, άλλοι αναλαµβάνουν νέα projects σε ξενοδοχειακές µονάδες, ενώ και ο γαστρονοµικός χάρτης της Πελοποννήσου φέτος είναι πιο τονωµένος από ποτέ. Ας δούµε ποιους και τι θα γευτούµε στα νησιά τη θερινή εστιατορική σεζόν 2021. 

Ξεκινάµε, από πού αλλού, από το νησί των ανέµων, τη Μύκονο, και το Noema, µε τον εδώ και χρόνια πρωταγωνιστή στη γαστρονομία του νησιού Αθηναγόρα Κωστάκο στα ηνία. Ο  σεφ ακολουθεί τη φιλοσοφία from soil to fire και δίνει έµφαση στην πρώτη ύλη αλλά και την παράδοση των Κυκλάδων. Η οµάδα του εστιατορίου µάλιστα καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά και βότανα στη Μύκονο. Το καρπάτσιο µοσχάρι µε πίκλες µανιταριών, παξιµάδι χαρουπιού και ντρέσινγκ γαύρου ή το flatbread από ένα είδος τραχανά µε καπνιστό γαύρο, µαύρο σκόρδο, γάρο και µαϊντανό είναι δύο µόνο από τα χαρακτηριστικά πιάτα. Ταυτόχρονα, ο chef εξακολουθεί να βρίσκεται και στo δηµιουργικό team πίσω από το πανδιάσηµο Scorpios

Ο Χριστόφορος Πέσκιας µοιράζεται ανάµεσα στην Αθήνα και το νησί, αφού παραµένει σταθερός στο Jackie O για 7η χρονιά. Ο Νίκος Καραθάνος, µέσα από το µενού του εστιατορίου στο ξενοδοχείο Kazarma Mykonos, αποδεικνύει µε τον δικό του τρόπο πώς στην ελληνική κουζίνα µπορείς µε απλά υλικά να δηµιουργήσεις τα πιο ευφάνταστα πιάτα. Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης είναι φέτος executive chef του εστιατορίου Cove στο ολοκαίνουργιο Aeonic Suites & Spa στην παραλία του Κόρφου, ο Ντίνος Φωτεινάκης παραµένει στο ξενοδοχείο Bill & Coo, ο Άγγελος Μπακόπουλος προτείνει ωραία ελληνική δηµιουργική κουζίνα στο Katikies και στο Mikrasia Mykonos, ενώ ο Κώστας Τσίγκας «µεταφέρει» κάτι από το γλυφαδιώτικο Pere Ubu στην κουζίνα του ξενοδοχείου Kalesma Mykonos. Τη δυνατή οµάδα που απογειώνει το γαστρονοµικό προφίλ της Μυκόνου συµπληρώνει ο εξαιρετικός Γκίκας Ξενάκης, που για 6η σεζόν συνεχίζει την επιτυχηµένη συνεργασία µε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Andronikos ενώ επιµελείται και το µενού του µυκονιάτικου I Frati, του ιταλικού που γνωρίζει εδώ και χρόνια δόξες στην Κηφισιά.

Στο µαγικό νησί της Σαντορίνης, οι απανταχού λάτρεις του fine dining θα δώσουν για άλλη µια χρονιά ραντεβού στο Selene που φέτος επιµελείται ο βραβευµένος και µισελενάτος Έκτορας Μποτρίνι. Καραβίδα µε λαρδί και φουντούκι, σκουµπρί στον ατµό µε ζωµό στιφάδο και λαδοτύρι είναι κάποια από τα πιάτα µε την υπογραφή του έξτρα δηµιουργικού σεφ που έχουµε δει στο νέο µενού του εµβληµατικού εστιατορίου. ∆ίπλα του ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης, µε θητεία 8 χρόνων στη Μεγάλη Βρεταννία δίνει τη σφραγίδα του µε γλυκά όπως tarte tatin µε παγωτό αµύγδαλο, καραµέλα και vinsanto. «Απόβαση» για πρώτη φορά στο νησί πραγµατοποιεί και ο Άρης Βεζενές ο οποίος στήνει το «Vezené Santorini» µε ψητά και άλλα νόστιµα κρεατοφαγικά µέσα στο Cavo Tagoo Santorini. Στο Ηµεροβίγλι, στο εστιατόριο Santoro του εντυπωσιακού Grace Santorini που πλέον ανοίγει τις πόρτες του και για εξωτερικούς πελάτες, συναντάµε τον Jean Charles Metayer, µετά την επιτυχία του τον χειµώνα που µας πέρασε στο αθηναϊκό Le Pavillon. Ο Άνταµ Κοντοβάς που κι αυτός φέτος ακούστηκε πολύ στην αθηναϊκή Kobra, λίγο πριν τον δούµε στα τηλεοπτικά πλατό του Game of Chefs του Αντ1, βάζει τη σφραγίδα του στο εστιατόριο Alali του Astarte Suites, µε πιάτα όπως µαγιάτικο τατάκι µε κολοκυθάκια, καπνιστό χέλι και βουτυρόγαλα, πιπεριά Φλωρίνης µε ταρτάρ ντοµάτας, τοπικό τυρί, ταπιόκα και σµέουρα.

Ζan Charles Metayer

Ο ταλαντούχος Χρόνης ∆αµαλάς µετά τη θητεία του στο Cavo Tagoo, φέτος πιλοτάρει την κουζίνα του The Trinity Restaurant στο boutique hotel Saint της Οίας. Στο φηµισµένο µπαλκόνι του εστιατόριου Lycabettus ο σεφ Νίκος Λειβαδιάς αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των σεφ που προωθούν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα συνδυάζοντας ντόπια προϊόντα και σύγχρονες τεχνικές. Το εστιατόριο Black Rock, του ξενοδοχείου Santorini Secret, επιµελείται ο Σήφης Μανουσέλης τον οποίο βρίσκουµε όµως και στο Laska στα Κουφονήσια. Tέλος ο Χάρης Νικολούζος επιµελείται το πολύ ωραίο και µε εξαιρετικά κρασιά εστιατόριο Άρωµα Αυλής του οινοποιού Αρτέµη Καραµολέγκου.

Ο Τάσος Μαντής, σεφ της µισελενάτης αθηναϊκής Hytra βρίσκεται και πάλι στο τιµόνι της Galazia Hytra στην Πάρο, µέσα στο Summer Senses Luxury Resort, προτείνοντας εξαίρετη δηµιουργική ελληνική κουζίνα. Τον συναντάµε όµως να επιµελείται και το µενού του Ζόγκα (όνοµα από τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέµατος στις Κυκλάδες), µέσα στο ξενοδοχείο Aeolis Tinos Suites στην Τήνο. Όπως µας λέει, ο στόχος και στα δυο νησιά είναι να δουλέψει η οµάδα του µε τους τοπικούς παραγωγούς και να αναδείξει στο µέγιστο τις τοπικές γεύσεις. O Γκίκας Ξενάκης, και πάλι, υπογράφει το µενού της µοντέρνας ελληνικής κουζίνας που σερβίρει το εστιατόριό Raδa, στο ξενοδοχείο Cove Paros, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, µε σεφ τον Δανιήλ Παπατριανταφύλλου

Ο Τάσος Μαντής στην Galazia Hytra της Πάρου
Ο Τάσος Μαντής στην Galazia Hytra της Πάρου

Στην Τήνο, που πια συγκαταλέγεται στους πιο ανερχόµενους νησιωτικούς γαστρονοµικούς προορισµούς, συναντάµε για δεύτερη χρονιά τον ∆ηµήτρη Κατριβέση στο Τhama του, µε µότο “When in Tinos think of Thama”. Στο ίδιο κυκλαδονήσι έστησε το νέο της project και η οµάδα από τα γνωστά αθηναϊκά στέκια Noah και Lost, το λέει Santiago, και έχει στόχο να γίνει ένας ναός της τεκίλας και των τάκος.

Τάσος Μαντής
Τάσος Μαντής

Στη Νάξο απέναντι, και στο εντυπωσιακό Barozzi της Χώρας, ο Γκίκας Ξενάκης συνεργάζεται µε τον Κωνσταντίνο Βότανο σε ένα µενού γεµάτο από προϊόντα της φάρµας του εστιατορίου. Λίγο πιο πέρα και πάλι πάνω στο λιμάνι της Νάξου, ο Γιώργος Δημητροκάλλης συνεχίζει στο Dal Professore του να σερβίρει καταπληκτική ιταλική κουζίνα.

Να που και η Αντίπαρος, έγινε φέτος ένας νέος γαστρονοµικός προορισµός καθώς το δίδυµο των Funky GourmetΓεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, ενώνει τις δυνάµεις του µε τον Περικλή Κοσκινά του Cookoovaya και µέσα στη χαλαρή ατµόσφαιρα του Beach House Antiparos προτείνουν ένα µενού βασισµένο στο comfort food, µε τοπικά και εποχιακά υλικά.

Περικλής Κοσκινάς  και Funky Gourmet στο Beach House, Αντίπαρος

Στο νησί του Τσελεµεντέ, τη Σίφνο, και πιο συγκεκριµένα στη Χρυσοπηγή, συναντάµε ξανά τον Jean Charles Metayer που επιµελείται την κουζίνα του εστιατορίου Panostria µε ένα νέο concept το οποίο περιλαµβάνει ξυλόφουρνο και γκριλ σε ξύλα και έχει πάρει το όνοµά του από παλιά σιφνιώτικη µέθοδο µαγειρέµατος, την πανωστριά. Εκεί µαγειρεύονται παστίτσιο αρνιού µε fluffy µπεσαµέλ, κοτόπουλο ραγού µε εστραγκόν και ροδάκινο, κριθαρότο γαρίδας µε σιφνιώτικη µανούρα, ενώ τα ψάρια προμηθεύει καθηµερινά η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση. 

Αλλά και στη γειτονική Ίο γίνονται ενδιαφέροντα γαστρονοµικά πράγµατα µια και στο Grandma’s, στο ξενοδοχείο Liostasi τις γεύσεις επιµελείται ο πολύ καλός Σωτήρης Ευαγγέλου.

Αν µιλάµε για υψηλή γαστρονοµία στα Επτάνησα δεν γίνεται να µην αναφερθούµε στην Κέρκυρα και στο διεθνώς φηµισµένο Etrsuco του Έκτορα Μποτρίνι. Όµως ο ίδιος φέτος άνοιξε και το πρώτο Botrini’s του εκτός Αθήνας, µέσα στο ζεν πολυτέλειας, καινούργιο πεντάστερο ξενοδοχείο της διεθνούς αλυσίδας Banyan Tree, το Angsana στις Μπενίτσες. Το νησί των Φαιάκων διαλέγει φέτος και ο Λευτέρης Λαζάρου και αποτυπώνει τη µαγειρική του δεινότητα στο µενού του White House, στο Καλάµι – οι πελάτες µάλιστα µπορούν να µεταφερθούν από την πόλη της Κέρκυρας µέχρι εκεί µε το ιδιωτικό σκάφος του εστιατορίου! Συνεχίζοντας, στη Κέρκυρα θα συναντήσουμε τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη στο Kaiser Bridge, που υπογράφει ένα µενού βασισµένο στις πρώτες ύλες του νησιού. Λίγο πιο κάτω, στη Ζάκυνθο, το εστιατόριο του Porto Zante με τις βίλλες πολυτελείας, επιµελείται και πάλι ο Jean Charles Metayer, αυτή τη φορά µε ένα ασιατικό και ένα διεθνές µενού.

Πελοπόννησος goes gourmet

Μεγάλη και πολύ δυναµική εξέλιξη γνωρίζει φέτος και ο Μοριάς! Η γευστική περιήγηση ξεκινά από τo Costa Navarino, που παρουσιάζει µια ανανεωµένη γαστρονοµική πρόταση από τον Γιάννη Παρίκο o οποίος δηµιουργεί εξαιρετικά πιάτα για το KooC Taverna Secrets, το Kafeneio και τη Souvlakerie. Κυρίαρχο στοιχείο και στα τρία είναι τα φρέσκα προϊόντα της µεσσηνιακής γης που αναδεικνύουν τη γαστρονοµική κληρονοµιά του τόπου µέσα από µια σύγχρονη ματιά. Ο καταξιωµένος σεφ Θοδωρής Παπανικολάου, µε τη χαρακτηριστική δηµιουργική οπτική στην ελληνική κουζίνα, υπογράφει το µενού στο εστιατόριο Ανερούσα του ξενοδοχείου Πέτρα και Φως, στον µαγικό κόλπο του Οίτυλου. Ο µέγας και… ακριβοθώρητος στα αθηναικά πράγματα Χρύσανθος Καραµολέγκος εµφανίζεται στην όµορφη Γιάλοβα, και στο Ανάµα, το εστιατόριο µέσα στο παµπάλαιο οινοποιείο του Συνεταιρισµού Κορινθιακής Σταφίδας. Στην παραλία της Γιάλοβας και πάλι, στο Deroko, o βραβευµένος µε αστέρι Michelin Aσηµάκης Χανιώτης για το fine dining εστιατόριο Pied a Τerre του Λονδίνου, βάζει τη δικιά του πινελιά προτείνοντας ένα µενού σε πιο casual ύφος. Τέλος, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Dexamenes Seaside στη διάσηµη παραλία της δυτικής Πελοποννήσου, την Κουρούτα, ο Γκίκας Ξενάκης –ναι, είναι περιζήτητος–, μαζί µε τον Σπύρο Δρακούλη, μαγειρεύει µε πρώτες ύλες αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς και μποστάνια από την περιοχή της Ηλείας, προτείνοντας πιάτα όπως κοτόπουλο µε τα κίτρινα ντόπια φασολάκια «καναρίνια», ή μπακαλιάρο μπιάνκο µε ξινόχοντρο και καλοκαιρινά λαχανικά.

Γκίκας Ξενάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ