Visual Browsing
Η Executive Chef του Λευκού Οίκου Cristeta Comerford

10 μυστικά από την Κουζίνα του Λευκού Οίκου

Ήξερες ότι το φαγητό που σερβίρεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ «περνάει» πρώτα από το FBI;
Η Executive Chef του Λευκού Οίκου Cristeta Comerford_ Φωτογραφία: Alex Wong/Getty Images
Από το κόκκινο κουμπί του οβάλ γραφείου για τις παραγγελίες, μέχρι τις συνήθειες των προέδρων: 10 μυστικά που μόνο η κουζίνα του Λευκού Οίκου ξέρει

Πρώτες κυρίες με «άποψη» (ή και όχι)
Μπορεί ο Λευκός Οίκος να είναι ο πυρήνας της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά δεν παύει να είναι και μια κατοικία, το σπίτι της οικογένειας του Προέδρου. Υιοθετώντας ένα παλιό μεν, αλλά ισχυρό ιεραρχικό μοτίβο, η διαχείριση του προσωπικού της κουζίνας του Λευκού Οίκου ανήκει παραδοσιακά στις Πρώτες κυρίες που στην πλειοψηφία τους παίρνουν αυτό τον ρόλο πολύ «ζεστά, όπως η Μάμι Αϊζενχάουερ που είχε πάντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των μενού στα επίσημα κρατικά δείπνα. Άλλες πάλι, όπως η Έλενορ Ρούσβελτ και η πιο πρόσφατη Μελάνια Τραμπ έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον, δίνοντας «λευκή επιταγή» στο προσωπικό να κάνει ό,τι ήθελε.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Oval Office
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Oval Office_ Φωτογραφία: Olivier Douliery-Pool/Getty Images

Το κουμπί
Στο περίτεχνο ξύλινο γραφείο του 19ου αιώνα, το γνωστό Resolute (πήρε το όνομά του από το βρετανικό πλοίο HMS Roselute από το οποίο προέρχεται το ξύλο βελανιδιάς που είναι φτιαγμένο) του περιβόητου Oval Office, υπάρχει ένα κόκκινο (κι αυτό) κουμπί, το οποίο ο εκάστοτε πρόεδρος μπορεί να πατήσει για να «παραγγείλει» ό,τι τραβάει η ψυχή του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειαζόταν να γίνει πολύ συγκεκριμένος, όταν πατούσε το κόκκινο κουμπί, εμφανιζόταν ένας μπάτλερ με μια coca-cola… Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την άλλη, ζητούσε συνήθως ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. 

Η Executive Chef του Λευκού Οίκου Cristeta Comerford
Η Executive Chef του Λευκού Οίκου Cristeta Comerford_ Φωτογραφία: Chip Somodevilla/Getty Images
Σχετικα
Τζιλ Μπάιντεν: Το ξεχωριστό δώρο στη Μισέλ Ομπάμα (εικόνα)
Τζιλ Μπάιντεν: Το ξεχωριστό δώρο στη Μισέλ Ομπάμα (εικόνα)

Ο τωρινός Executive Chef του Λευκού Οίκου είναι… μια πρωτοπόρος
Η Κριστέτα Κομέρφορντ είναι η επικεφαλής της Κουζίνας του Λευκού Οίκου από το 2005. Είναι η πρώτη γυναίκα, και η πρώτη ασιάτισσα, που ανέλαβε ποτέ αυτή τη θέση. Γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985, σε ηλικία 23 ετών. 

Το φαγητό που σερβίρεται «περνάει» πρώτα από το FBI
Μπορεί να μην υπάρχει δοκιμαστής φαγητού, όπως είχαν παλιά οι αυτοκράτορες και οι βασιλιάδες για να αποφύγουν έναν αιφνίδιο και επώδυνο θάνατο από δηλητηρίαση, αλλά πριν φτάσει το φαγητό στον εκάστοτε «πλανητάρχη», έχει πρώτα περάσει από την εξονυχιστική αλυσίδα ελέγχων του FBI. Τρόφιμα και πρώτες ύλες που έρχονται από το εξωτερικό, παραδίδονται στη διεύθυνση «άσημων» μελών του προσωπικού του Λευκού Οίκου ώστε να μην είναι γνωστός ο… ισχυρός παραλήπτης. Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές αγορές προμηθειών που γίνονται κι αυτές από διάφορους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ενώ στα ταξίδια του Προέδρου, το room service παραδίδεται στη σουίτα κάποιου από τη συνοδεία του. Τέλος το delivery στον Λευκό Οίκο, απαγορεύεται.

Η αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Η αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου_ Φωτογραφία: Al Drago/Getty Images
Σχετικα
Feta Pasta Challenge: το παγκόσμιο trend με πρωταγωνιστή τη φέτα!
Feta Pasta Challenge: το παγκόσμιο trend με πρωταγωνιστή τη φέτα!

Η κουζίνα του Λευκού Οίκου δεν πιάνεται ποτέ «απροετοίμαστη»
Τα «φώτα» στην κουζίνα του Λευκού Οίκου δεν σβήνουν ποτέ. Το προσωπικό της μπορεί να διαχειριστεί με παροιμιώδη άνεση ένα δείπνο 140 καλεσμένων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ανά πάσα στιγμή. Εάν ο πρόεδρος και η οικογένειά του αποφασίσουν να έχουν καλεσμένους ή να κάνουν ένα πάρτι, η κουζίνα είναι πανέτοιμη να σερβίρει ευφάνταστα hors d’oeuvres για έως και 1000 άτομα. 

Preparing The German State Dinner

Ο πρόεδρος πληρώνει το φαγητό του
Εάν υπάρχει κάτι που δεν επιβαρύνει τους αμερικανούς φορολογούμενους, αυτό είναι το καθημερινό φαγητό του Προέδρου. Ο λογαριασμός του «σούπερ μάρκετ» έρχεται στο τέλος κάθε μήνα, επιδίδεται στην προεδρική οικογένεια και εκείνη τον πληρώνει από την… τσέπη της.

Το προσωπικό «ξέρει»
Όσο μεγαλύτερη η θητεία ενός προέδρου, τόσο πιο έτοιμη και η κουζίνα, καθώς το προσωπικό έχει εξοικειωθεί με τις προτιμήσεις και τις ιδιοτροπίες του προέδρου και της οικογένειάς του. Για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντα έξτρα σος στο δείπνο χωρίς να χρειάζεται να το ζητάει κάθε φορά, ενώ στα υπόλοιπα γεύματά του υπήρχε η συνηθισμένη για το πιάτο ποσότητα. Επίσης έτρωγε πάντα δυο μπάλες παγωτό.

Επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο
Ο Donald Trump καλωσορίζει τους καλεσμένους του σε επίσημο δείπνο που διεξάχθηκε στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου τον Ιούνιο του 2018_Φωτογραφία: Chip Somodevilla/Getty Images

Περισσότερες από μια
Από τα 132 δωμάτια του Λευκού Οίκου, τα τρία είναι κουζίνες. Εκτός από την «μάστερ» κουζίνα, υπάρχει μια κουζίνα αποκλειστικά για ζαχαροπλαστική και αρτύματα, αλλά και η κουζίνα της προεδρικής οικογένειας που βρίσκεται στην ιδιωτική πτέρυγα, την κατοικία του προέδρου. Εκεί ετοιμάζονται το πρωινό και τα γεύματα που απολαμβάνει η οικογένεια στις ιδιωτικές της στιγμές.  

A Look Inside the First Family's Residence

Η αλλαγή προέδρου είναι «δύσκολη» υπόθεση
Μια ομαλή μετάβαση εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι το μεσημέρι εκείνης της μέρας, το προσωπικό του Λευκού Οίκου εξακολουθεί να υπηρετεί τον παρόντα «αρχηγό». Κατόπιν όμως, έχουν ένα παράθυρο μόλις έξι ωρών για να προσαρμόσουν τον Λευκό Οίκο στις ανάγκες του νέου προέδρου. Τα ντουλάπια και οι χώροι με τις προμήθειες καθαρίζονται ενδελεχώς, ενώ τα σνακ του προηγούμενη προέδρου πετιούνται για να αντικατασταθούν με αυτά που προτιμά ο νέος «ένοικος».

Δείπνο στον Λευκό Οίκο
Το σερβίτσιο έχει στρωθεί για το δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και της γυναίκας του Brigitte Macron, Απρίλιος 2018_Φωτογραφία: Al Drago/ Getty Images

Μην κάνεις τον κόπο να στείλεις βιογραφικό
Εξυπακούεται πως δεν αναρτώνται στο LinkedIn θέσεις εργασίας στην κουζίνα του Λευκού Οίκου. Όταν προκύπτει ανάγκη, τις θέσεις καλύπτουν πρόσωπα που τα έχουν προτείνει άλλα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια εκ των έσω διαδικασία. Άλλωστε υπάρχουν πόστα στον Λευκό Οίκο που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα στο γιο κ.λπ.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5