Visual Browsing
9 διαλεχτές ταβέρνες στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες

9 διαλεχτές ταβέρνες στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες

Όσο ακόμα κρατά το καλοκαίρι...
9 ταβέρνες που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες

Συνήθως με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο, χαλαρή ατμόσφαιρα και ξαφνικά γλέντια με βιολιά. Ταβέρνες που όλοι αγαπήσαμε και μας θυμίζουν τους παλιούς καιρούς και τις εποχές της αθωότητας.

Η μοναδική λύση για να νιώσει κανείς παλιομοδίτικα στις Κυκλάδες, δηλαδή διακοπές χωρίς πίεση, αυτοκίνητα, απαιτητικούς καταναλωτές, και να περάσει σε ρυθμούς ανθρώπινους, αργόσυρτους, νωχελικούς, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στις Μικρές Κυκλάδες.

Λυτρωτικοί περίπατοι σε παλιά μονοπάτια, εξαγνιστικές πεζοπορίες για να φτάσει σε αμμουδερές παραλίες, είτε ολιγόλεπτα ταξίδια με λάντζες για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά. Ανθρώπινες σχέσεις, στιγμές χαλάρωσης, όπου το τίποτα γίνεται σημαντικό και το σημαντικό τίποτα.

Σχετικα
Ξερολίθι: Μία εντυπωσιακή πέτρινη κατοικία στη Σέριφο
Ξερολίθι: Μία εντυπωσιακή πέτρινη κατοικία στη Σέριφο

Τα έξι νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι η Δονούσα (14 τ.χλμ. και 130 κάτοικοι), το Πάνω Κουφονήσι (6 τ. χλμ. και 370 κάτοικοι), το Κάτω Κουφονήσι (4 τ. χλμ. ακατοίκητο αλλά επισκέψιμο από εναλλακτικούς που πολλές φορές στήνουν σκηνές στις ακροθαλασσιές), η Σχοινούσα (9 τ. χλμ. και 250 κάτοικοι), η Ηρακλειά (18 τ. χλμ και 150 κάτοικοι) και η Κέρος (15 τ. χλμ. ακατοίκητη ως αρχαιολογικός χώρος.

Κύριο χαρακτηριστικό και των 6 νησιών μαζί με τις βραχονησίδες τους είναι ότι ανήκαν μέχρι μια περίοδο του 19ου αιώνα στην Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και οι κάτοικοι ήταν ακτήμονες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κι όταν τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν οι κάτοικοι απέκτησαν τη δική τους γη.

Σχετικα
Γ. Καββαθάς: «Όχι» άνοιγμα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους
Γ. Καββαθάς: «Όχι» άνοιγμα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Σήμερα ο τουρισμός των Μικρών Κυκλάδων αναπτύσσεται ήπια σε μικρά ξενοδοχειάκια είτε σε καλόγουστα δωμάτια και είναι ο παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Τα νησιά έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα –ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους είναι η φιλοξενία των κατοίκων και η φιλική ατμόσφαιρα στους επισκέπτες-, αλλά και κάποιες διαφορές στην οργάνωση της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας όπως ο μεγάλος αλιευτικός στόλος στο Πάνω Κουφονήσι, η καλλιέργεια της φάβας στην Σχοινούσα ή η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στην Ηρακλειά.

Εννιά ταβέρνες στις Μικρές Κυκλάδες, ισομοιρασμένες στα 5 μικρά νησάκια. Δυο ταβέρνες στην Ηρακλειά, δυο στέκια στην Σχοινούσα, ένα στο Κάτω Κουφονήσι, δυο στο Πάνω Κουφονήσι και δυο στη Δονούσα.

Δονούσα

Καφενείο το Κύμα

Το Καφενείο «Κύμα» του Νικήτα Μαρκουλή δεσπόζει στο μικρό λιμανάκι της Δονούσας. Στο Κύμα κοντοστέκεται κανείς μόλις φθάσει με το βαπόρι γιατί είναι το πρώτο μαγαζί που θα συναντήσει. Εδώ θα πιει τον πρώτο του στεριανό καφέ και από δω θα πάρει τις αναγκαίες πληροφορίες. Το Κύμα λειτουργεί από το 1948 και είναι το παλιότερο και πιο δημοφιλές του νησιού.

Κεντρική προσωπικότητα του καφενέ όμως είναι η γυναίκα του Νικήτα, η κυρά Βαγγελιώ με τα εκφραστικά της μάτια και τις σταράτες κουβέντες, που είναι απίκο από τα χαράματα για να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά της για το βράδυ. Παστίτσιο, αυτές οι πληθωρικές μερίδες της που τελειωμά δεν έχουν, οι κεφτέδες, το ερίφι πατατάτο και άλλα πολλά… Όχι που δεν θα χάσει και τις ευκαιρίες της για κοινωνικό σχολιασμό!

Περισσότερα

* Για τη Φάβα Σχοινούσας διαβάστε εδώ

** Για το πανηγύρι του Άι-Γιάννη του Προδρόμου στην Ηρακλειά διαβάστε εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5