Θεματα

Πόσα ξέρεις για τον νεροβούβαλο της Κερκίνης;

Ένα είδος που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
farma-mpeka-thessaloniki-dsc_9034_2.jpg

Ταξιδεύοντας στο γύρο της Λίμνης Κερκίνης, κυρίως Β. και Β.Δ., υπάρχουν κοπάδια βουβαλιών –τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα- που τα βλέπεις να διασχίζουν αργά τα χωράφια με κατεύθυνση τα ήρεμα νερά της λίμνης και να βουτούν στο νερό για να δροσιστούν το καλοκαίρι. Οι νεροβούβαλοι φαίνεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 2.500 χρόνια, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειες  του στρατού του διαβαίνοντας τον ποταμό Στρυμόνα. Έσωσαν τους ντόπιους στις δύσκολες περιόδους της φτώχειας και πέρασαν στην αφάνεια τη δεκαετία του 1960.

nerovouvaloi-kerkini-winter2016_2017-5.jpg

Μέχρι τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν στην Ελλάδα περί τα 75.000 ζώα, όχι κυρίως για το κρέας και το γάλα τους αλλά γιατί αποτελούσαν τη κινητήρια δύναμη της γεωργίας, μια και σε βουβάλια ζεύανε οι γεωργοί τα αλέτρια για να οργώσουν τα χωράφια. Η εισαγωγή των τρακτέρ και των παραγωγικών ολλανδικών αγελάδων περιόρισαν τον αριθμό τους το 1992 σε μόλις 600 ζώα.  Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει.

nerovouvaloi-kerkini-varka-15-823x549.jpg

Σήμερα, οι 2000 νεροβούβαλοι ξαναζωντάνεψαν την περιοχή της λίμνης της Κερκίνης που αναπτύχθηκε ως μια περιοχή υψηλού περιηγητικού ενδιαφέροντος με πολλά αξιοθέατα, ξενώνες, ταβέρνες, εκτροφείς βουβαλιών και τυποποιητές βουβαλίσιου κρέατος και φυσικά σε ένα σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό. Περισσότερα.

*Για τη λίμνη Κερκίνη διαβάστε εδώ.

**Για την ταβέρνα Πέστροφες στα Άνω Πορόια διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ