ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φτιάχνουμε ιταλικά cantuccini (και τα βουτάμε σε γλυκό κρασί)

Μία τραγανή, εύκολη συνταγή για τα πρωινά στο σπίτι

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cantuccini.jpg
Αυθεντικά ιταλικά cantuccini

Tα original, αυθεντικά biscotti της Ιταλίας είναι τραγανά, πεντανόστιμα και ταιριάζουν με όλες τις ώρες της ημέρας. Βασίζονται στην απέραντη νοστιμιά του αμύγδαλου, δεν χρειάζονται κανένα επιπλέον συστατικό (παρόλο που υπάρχουν εκδοχές με σοκολάτα, marshmallows και cranberries) και απολαμβάνονται ιδιαιτέρως βουτηγμένα σε γλυκό κρασί Vin Santo. Στην Τοσκάνη, σε πιο όμορφες εποχές από αυτή που διανύουμε, θα βρεις την επιλογή “Cantuccini e Vin Santo” στον κατάλογο του κάθε εστιατορίου, συνήθως πρώτη στην λίστα με τα επιδόρπια. Σήμερα μπορείς να τα φτιάξεις από την άνεση της κουζίνας σου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά εύκολη συνταγή στην εκτέλεσή της, με ένα μόνο απαιτητικό στοιχείο: το σωστό ψήσιμο. Δώσε βάση!

Συστατικά

 130 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα με την φλούδα τουςg Whole unpeeled almonds 1 cup
 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
 1 πρέζα αλάτι
 150 γρ. ζάχαρη
 2 αβγά
 1 κουταλιά μέλι
 Ξύσμα λεμονιού από ένα λεμόνι
 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • Easy
  • 30
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ιταλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψήσε τα αμύγδαλα στον φούρνο στους  180ºC για πέντε λεπτά.
  2. Άφησέ τα στην άκρη για να κρυώσουν.
  3. Λιώσε το βούτυρο και άφησέ το στην άκρη για να κρυώσει.
  4. Χτύπησε τα αβγά και την ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα αφρώδες αποτέλεσμα.
  5. Πρόσθεσε το μέλι και το βούτυρο στο μείγμα.
  6. Ξεκίνα να προσθέτεις το αλεύρι, το baking powder, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Ανακάτεψε σιγά-σιγά.
  7. Πρόσθεσε και τα αμύγδαλα και ξεκίνα να ανακατεύεις με το χέρι.
  8. Σχημάτισε δύο μακρόστενα «φραντζολάκια» με την ζύμη σου, περίπου έξι εκατοστά σε ύψος το καθένα, και τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί το οποίο έχεις καλύψει με χαρτί ψησίματος.
  9. Ψήσε τα «φραντζολάκια» στους 200ºC για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τα δεις να παίρνουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα.
  10. Άφησέ τα να κρυώσουν για δύο με τρία λεπτά (ώστε να μπορείς να αγγίξεις).
  11. Με ένα πολύ κοφτερό και γερό μαχαίρι, ξεκίνησε να τα κόβεις σε μικρές φέτες, περίπου του ενός εκατοστού. Προσοχή να μην σπάσουν στην μέση! Κάνε αποφασιστικές κινήσεις.
  12. Άπλωσε τα cantuccini πίσω στο ταψί και βάλε τα ξανά στον φούρνο, που συνεχίζει να καίει στους 200ºC.
  13. Ψήσε τα για τρία με τέσσερα λεπτά (μέχρι να ροδίσουν για τα καλά) και στην συνέχεια γύρισέ τα από την άλλη πλευρά.
  14. Ψήσε τα για τρία με τέσσερα λεπτά ακόμα.
  15. Απόλαυσε κάνοντας βούτες σε Vin Santo, καφέ, τσάι ή γάλα.


Σημείωση: ορισμένες συνταγές έχουν ένα επιπλέον βήμα, υποστηρίζοντας πως πριν τα φραντζολάκια μπουν στον φούρνο πρέπει να αλειφτούν στην κορυφή τους από κρόκο αβγού και να πασπαλιστούν με ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία γλυκιά, κρυσταλλένια γεύση όμως κινδυνεύει να κάνει τα cantuccini να σου αφήνουν και την αίσθηση του ψημένου αβγού στο στόμα αν τα βουτήξεις σε κάτι ζεστό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ