Cosmic Telegram

Stardust Notes 16.08.2016

Πανσέληνος στις 18 Αυγούστου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134721-307541.jpg

Κάθε χρόνο δώδεκα πανσέληνοι. Κάθε μία κι ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο από ενέργειες. Στις 18 Αυγούστου έχουμε την Πανσέληνο στον άξονα Λέοντος/Υδροχόου: η Πανσέληνος της χαράς και της αυθεντικότητας. Είναι καιρός για διασκέδαση και για αλλαγές. Για δημιουργικότητα και νέες ιδέες.

Ο Λέων μάς διδάσκει θάρρος, αγάπη, αξιοπρέπεια και θέληση. Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να είμαστε ό,τι είμαστε, για να εκφράσουμε τον εαυτό μας αυθεντικά και για να δημιουργήσουμε μέσα από την καρδιά μας, όπως χρειαζόμαστε και ισχυρή θέληση για να ζήσουμε την αλήθεια μας. Ο Λέων σχετίζεται με τον Ήλιο, το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος όπως και με το ηλιακό πλέγμα που βρίσκεται κάτω από το στέρνο και φυσικά ταυτίζεται με την καρδιά που είναι η κεντρική αντλία της ζωής μας. Το πνευματικό καθήκον του Λέοντος είναι η δράση να προέρχεται από το κέντρο μας, να έχει ως αφετηρία την καρδιά, να συμβαδίζει με το εσωτερικό μας φως. Η Πανσέληνος φωτίζει το κέντρο της ζωής μας οπότε μερικές σημαντικές ερωτήσεις είναι αναπόφευκτες: γύρω από τι περιστρέφεται η ζωή σου; Ποιος είναι ο ρόλος που σου έχει ανατεθεί στο συμπαντικό έργο; Τι αποτελεί την καρδιά της ζωής σου; Τι επιθυμεί, λαχταράει, ποθεί η καρδιά σου;

Ο Υδροχόος σχετίζεται με την ανώτερη συνείδηση, με τη μνήμη ότι ο καθένας μας είναι ήλιος και δημιουργός και ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του. Ο Υδροχόος επίσης είναι το ζώδιο της διαφορετικότητας, της ποικιλίας, της ισότητας και της εξέλιξης. Με τον Ήλιο στον Λέοντα, που είναι στραμμένος στην ατομικότητα, και τη Σελήνη στον Υδροχόο να είναι στραμμένη στην κοινωνία, έχουμε δυνατότητες για νέα οράματα, για καινοτομίες, για δημιουργικές συμμαχίες.

Από όλα τα δίπολα η ισορροπία μεταξύ Λέοντος και Υδροχόου είναι πολύ σημαντική αυτή την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Εάν θέλουμε να γεννηθεί επιτυχημένα η Εποχή του Υδροχόου, η εποχή της αληθινής ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας, πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και την ατομική συνείδηση του Λέοντα. Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε και να δεχθούμε τους άλλους αν δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας; Η Πανσέληνος φωτίζει την ανάγκη να αναγνωρίσουμε την προσωπική και συλλογική μας δύναμη και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους που μας κρατάνε πίσω.

Ο Ουρανός στον Κριό σε τρίγωνο με τον Ήλιο στον Λέοντα μας προκαλεί σε μια βελούδινη αντισυμβατικότητα. Ναι δεις πού διαφέρεις από τους άλλους και να αισθανθείς ιδιαίτερος χωρίς να το κάνεις θέμα. Ο Ουρανός στον Κριό ωστόσο, σε ανοιχτό τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μας έχει πει και συνεχίζει να μας θυμίζει κάτι εξαιρετικά σημαντικό που οφείλουμε να έχουμε κατά νου συνεχώς ή τουλάχιστον στις κομβικές περιόδους της ζωή μας: «Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αναλαμβάνουμε το δύσκολο καθήκον να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» -Victor E. Frankl.

Κατά η διάρκεια της Πανσελήνου έχουμε και την ανοιχτή σύνοδο Άρη/ Κρόνου στον Τοξότη, που θα γίνει ακριβείας τις επόμενες μέρες. Στην καλύτερη εκδοχή της αυτή η όψη περιγράφει την προσεκτική τόλμη και την ικανότητα να ελέγξεις και να κατευθύνεις τη θέλησή σου έτσι ώστε να καταφέρεις αυτό που έχεις βάλει ως στόχο. Είναι μια καλή όψη στις περιπτώσεις που απαιτούν πειθαρχία, αντοχή, οργάνωση και έλεγχο. Με λίγα λόγια, αν έχουμε κάτι σημαντικό να κάνουμε, αυτή είναι μια δημιουργική όψη. Ωστόσο χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι αυτή η όψη είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει θαμμένο θυμό, οργή ή απογοήτευση και παθητικότητα μπροστά σε κάποιον δυνατό ή που επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη ζωή μας.

Δύο σημαντικές επίσης πλευρές αυτής της όψης που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι στη μία της πλευρά ενισχύει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε στα ίσα τη ζωή και τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθουμε και στην άλλη ενισχύει καταστροφικά το φόβο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να πετύχουμε, το φόβο ότι κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τον αγώνα. Άρα έχοντας συνείδηση των δυσκολιών μπαίνουμε στη μάχη χωρίς να βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας.

Η Πανσέληνος στον Υδροχόο περιέχει ένα διπλό ερώτημα: Πώς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως εαυτό μας; Μέσα από τις δημιουργίες μας ή από την ομάδα που ανήκουμε; Ίσως μια απάντηση βρίσκεται σε αυτό τον ινδουιστικό αφορισμό: «στον ουρανό του Ίντρα λέγεται ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μαργαριτάρια έτσι φτιαγμένο που κοιτάζοντας ένα θα δεις σε αυτό να καθρεφτίζονται και όλα τα άλλα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ