Cosmic Telegram

Stardust Notes 26.07.15

Πανσέληνος στις 31 Ιουλίου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103689-205989.jpg

O αστρολογικός τροχός γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει και αυτή τη φορά βρίσκεται στον Υδροχόο. Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια ιστορική μετάβαση. Οι παλιές δομές καταρρέουν και οι νέες αποτελούν προσδοκίες και όνειρα παρά πραγματικότητα. Σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουμε; Με ποιον/ους μοιράζεσαι τις ίδιες απόψεις, αντιλήψεις, ιδέες, πόθους;

Ο Ήλιος βρίσκεται στον Λέοντα συμβολίζοντας την ανάγκη μας να εκφράσουμε δημιουργικά τον εαυτό μας και η Σελήνη μάς θυμίζει ότι ένα βασικό κλειδί της εξέλιξής μας βρίσκεται στη συνεργασία. Ο Λέων μαθαίνει να κυριαρχεί. Ο Υδροχόος μαθαίνει την αλληλεγγύη. Με αυτή την Πανσέληνο επανερχόμαστε στο ΜΑΖΙ – στη συλλογική δράση, στα προσωπικά όνειρα και τις κοινές επιδιώξεις.

Αυτή η Πανσέληνος ονομάζεται Μπλε Σελήνη και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για αυτή την ονομασία. «Μπλε Σελήνη» είναι η δεύτερη πανσέληνος κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Για να έχουμε Μπλε Σελήνη χρειάζεται η πρώτη Πανσέληνος να εμφανιστεί στις αρχές του μήνα ώστε η δεύτερη να πέσει στον ίδιο μήνα – με μια διαφορά μεταξύ τους 29,5 ημερών. Η έκφραση «μπλε φεγγάρι» φτάνει 400 χρόνια πίσω και αρχικά σηματοδοτούσε ένα σπάνιο ή αμφίβολο γεγονός. Στο 19ο αιώνα το Farmers Almanac κύκλωνε με μπλε μολύβι την τέταρτη πανσέληνο, που εμφανιζόταν μέσα σε μία σεζόν. Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Μπορεί να έχουμε δύο Πανσελήνους σε ένα μήνα κάθε δύο με τρία χρόνια. Η Μπλε Σελήνη είναι κυρίως ημερολογιακό γεγονός που δεν ενδιαφέρει καθόλου την αστρολογία, αλλά έγινε γνωστή στη λαϊκή κουλτούρα μέσα από την επανάληψη και με τραγούδια όπως το υπέροχο «Βlue moon/ You saw me standing alone/ Without a dream in my heart/ Without a love on my own».

Κοντά σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε το τετράγωνο Κρόνου/Δία (στις 28° Σκορπιού/Λέοντα, στις 3 Αυγούστου). Από τη μια πλευρά υπάρχει ο Κρόνος για τον οποίο έχουμε την εικόνα ενός αυστηρού δάσκαλου που χρησιμοποιεί συνεχώς λέξεις όπως «πρέπει» και «θα έπρεπε» και για τον οποίο τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό, και από την άλλη υπάρχει ο Δίας της αφθονίας, των ευκαιριών, της επέκτασης και της αισιοδοξίας. Όταν οι ιδιότητες των δύο πλανητών λειτουργούν αρμονικά έχουμε τεράστια υπομονή αλλά και επιμονή που συνδυάζεται με διορατικότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως εδώ έχουμε δύσκολη όψη και παλεύουμε με την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, πιστεύοντας τη μία στιγμή ότι όλα είναι πιθανά, ότι γίνονται θαύματα, και την άλλη ότι η ζωή ζυγίζει έναν τόνο κι ότι είμαστε ασήμαντοι μέσα σε έναν κόσμο χωρίς νόημα. Και κάτι σημαντικό: με αυτή την όψη υπάρχει πρόβλημα timing, δηλαδή ρισκάρεις τη στιγμή που δεν πρέπει να κουνηθείς και στέκεσαι ακίνητος τη στιγμή που χρειάζεται να ρίξεις τη ζαριά σου. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και πολλή σκέψη τις μέρες γύρω από αυτή την όψη.

Βεβαίως υπάρχει και η στενή σύνοδος της Αφροδίτης με τον Δία στον Λέοντα – η πρώτη συνάντησή τους έγινε με την Πανσέληνο στον Αιγόκερω στις αρχές του μήνα, η δεύτερη γίνεται στις 4 Αυγούστου στις 29° του Λέοντα και η Τρίτη στις 25 Οκτωβρίου στις 16° του Παρθένου: πληθωρικά αισθήματα, επιθυμία για καλή ζωή, λαχτάρα για αγάπη. Η ευχαρίστηση, συναισθηματική, καλλιτεχνική, φυσική, είναι ένας μικρός θεός που λατρεύεται σε αυτή την όψη. Και η σκοτεινή πλευρά; Έχει πλεονεξία, σπατάλη, υπερβολή.

Και το μεγάλο αστρολογικό γεγονός: ο Δίας περνάει στην Παρθένο στις 11 Αυγούστου για να μείνει σε αυτήν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2016. Μετά τη διέλευση στο φλογερό Λέοντα στον οποίο ο Δίας ενθάρρυνε τη Δημιουργικότητα, τον Έρωτα, την Έμπνευση, το Παιχνίδι, την έκφραση της Καρδιάς, τη Γενναιοδωρία, την Αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι η Ζωή χρειάζεται υπερβολή, δραματικότητα, μύθους και λαμπερές λεωφόρους για να προχωρήσει μπαίνει στην Παρθένο των χαμηλών τόνων, της σημασίας στη λεπτομέρεια, στην αξία της εργασίας και της υλοποίησης, του διστακτικού ενθουσιασμού, της πρακτικότητας, της μεγάλης σημασίας στο ρεαλισμό της ζωής. Ο Δίας εδώ μας λέει ότι τίποτα δεν διαρκεί, αν δεν έχουμε δουλέψει εξοντωτικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Αυτή η Πανσέληνος στον Υδροχόο, στο ζώδιο της αντισυμβατικότητας, της ανεξαρτησίας, της διαφορετικότητας, των ξαφνικών εκλάμψεων ευφυΐας, των αλλαγών, των νέων ιδεών, της ικανότητας να πλέει στις αντιφάσεις και τα παράδοξα της ζωής, μας υπενθυμίζει ότι υιοθετώντας μια σκέψη, μια οπτική, μια συμπεριφορά ή μια διαφορετική στάση ζωής που είναι αντίθετη στην επικρατούσα της κοινωνίας, των φίλων, των γνωστών, του κύκλου που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είναι ίσως η πιο δύσκολη πράξη ηρωισμού που μπορούμε να κάνουμε.

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο δεύτερο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 10ο-16ο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ