Αθλητισμος

Ο Τζέιμς Χάρντεν δεν πήγε για πλάκα στους Νετς

«Αυτή η χρονιά θα είναι ένα σόου, θα γίνει ταινία. Μείνετε συντονισμένοι»

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέιμς Χάρντεν: Μετά από 9 χρόνια άφησε τους Ρόκετς για να βρει Ντουράντ και Ίρβινγκ στους Μπρόυκλιν Νετς και να κυνηγήσει το πρώτο του πρωτάθλημα.
© Sarah Stier/Getty Images/Ideal Image

Τζέιμς Χάρντεν: Μετά από 9 χρόνια άφησε τους Ρόκετς για να βρει Ντουράντ και Ίρβινγκ στους Μπρόυκλιν Νετς και να κυνηγήσει το πρώτο του πρωτάθλημα.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η φετινή σεζόν, ο σχεδόν μόνιμα πρώτος σκόρερ του NBA, Τζέιμς Χάρντεν έκανε σαφές στους Ρόκετς ότι δεν ήθελε να συνεχίσει στο Τέξας για άλλον έναν χρόνο. Το Νοέμβριο το Χιούστον του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης όλων των εποχών, όμως ο «μούσιας» δεν πείστηκε ούτε τότε. Τα 50+ εκατομμύρια τον χρόνο δεν ήταν ικανά να πείσουν τον πιο ράθυμο σταρ του κόσμου να συνεχίσει. Κάτι που φάνηκε και από την τελευταία του συνέντευξη τύπου που έδωσε ως «Ρουκέτα».

James Harden Wants Out of Houston, Postgame Interview | January 12, 2021

«Αγαπάω την πόλη. Έχω κάνει στην κυριολεξία τα πάντα, ό,τι μπορούσα να κάνω. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να φτιάξει» δήλωσε τα ξημερώματα της 13ης Ιανουαρίου ο Χάρντεν, που από την αρχή της σεζόν έμοιαζε πιο βαρύς και εντελώς αδιάφορος στα παιχνίδια των Ρόκετς. Ήθελε να πιέσει με τον δικό του τρόπο για μια κατάσταση που ήταν ανυπόφορη και για τον ίδιο αλλά και για τους συμπαίκτες του. Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς μετά την αποχώρησή του πέταξε το καρφί εκ μέρους όλων των Ρόκετς. «Ο τρόπος που προσέγγισε την προετοιμασία, το πώς εμφανίστηκε (περιττά κιλά), αυτά που έκανε εκτός γηπέδου, δεν συμβαίνουν απλώς σε μία νύχτα. Αυτό όμως είναι το άσχημο σε αυτή την δουλειά. Όλο αυτό έδειξε έλλειψη σεβασμού, αλλά αυτή ήταν απλώς η άποψή του. Εμείς αισθανόμασταν συγκεκριμένα πράγματα για κάποιες πράξεις του».

Η κριτική όμως για τον Μούσια δεν σταμάτησε εκεί. Ο Σακιλ Ο’ Νιλ τον δίκασε και αυτός μια μέρα μετά. «Όταν λες ότι έδωσες τα πάντα για το Χιούστον, δεν λες αλήθεια. Θέλω να πω κάποια πράγματα. Ζήτησες τον Ντουάιτ Χάουαρντ, στον έδωσαν. Δεν λειτούργησε. Ζήτησες τον Κρις Πολ. Στον έδωσαν. Ζήτησες μερικούς σουτέρ. Στους έδωσαν. Ζήτησες τον Γουέσμπρουκ, το φιλαράκι σου, στον έδωσαν. Δεν λειτούργησε. Κάθε φορά που θα λες ότι έκανες τα πάντα, εγώ θα λέω ότι δεν τα έκανες. Δες τα στατιστικά σου σε κρίσιμους αγώνες στα playoffs, είχες ρεκόρ 1-4 σε ματς αποκλεισμού, σούταρες με 24% στο τρίποντο, είχες 32 ασίστ και 27 λάθη. Όταν είσαι ο πρώτος και παίρνεις 30-40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, έχεις την ευθύνη. Όταν έπρεπε να εμφανιστεί, δεν εμφανίστηκε και τώρα στο Χιούστον υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται επειδή έφυγε. Αν δεν κερδίσει φέτος, θα έχει αποτύχει».

Shaq Reacts to Harden Nets Trade - Inside the NBA | January 14, 2021

Ο νέος ηγέτης των Νετς τα γνώριζε όλα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποχώρησε από τους Ρόκετς και δεν απάντησε σε καμία κατηγορία. Ο Χάρντεν μοιάζει να κοιτάζει τον εαυτό του, όταν αγωνίζεται, όμως όταν είναι μακριά από αυτό, σίγουρα κοιτάζει και την υστεροφημία του. Και όσο τον λοιδωρούσαν ότι πήγε στο Μπρούκλιν για τα... στριπτιτζάδικα αυτός ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του.

Σε ένα βράδυ που σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση των Πέισερς για την υγεία του Καρίς ΛεΒέρτ που διαγνώστηκε με ογκίδιο στο νεφρό, ο Χάρντεν έκανε ξανά όλη τη λίγκα να μιλάει για αυτόν. Εμφανίστηκε μέσα σε δυο βδομάδες φανερά αδυνατισμένος και κόντρα στους Μάτζικ στο ανακαινισμένο vintage Barclays Center θυμήθηκε ότι πέρα από εξαιρετικός σκόρερ, είναι και πολύ καλός συμπαίκτης.

James Harden Triple-Double in His Brooklyn Nets debut

Στο πρώτο ημίχρονο αν και άστοχος, βρήκε ρυθμό από τη δημιουργία του και τελείωσε το παιχνίδι με 34 πόντους, 11 ριμπάουντ και 14 ασίστ, για να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που στο πρώτο του παιχνίδι με τη νέα του ομάδα πετυχαίνει τριπλ νταμπλ με 30 πόντους. Ο Κέβιν Ντουράντ σταμάτησε στους 42 και η πρώτη νίκη της νέας εποχής των Νετς έχει έρθει με σκορ 122-115. Η δήλωση του «Μούσια» λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας έπαιρνε σάρκα και οστά: «Αυτή η χρονιά θα είναι σόου. Θα γίνει ταινία. Μείνετε συντονισμένοι.»


Μαζί με τον Ντουράντ συνυπήρχαν και στους Θάντερ στις αρχές της δεκαετίας και η χθεσινή τους συμμετοχή, με τον Χάρντεν να έρχεται από τον πάγκο μας θύμισαν μια ιστορία για τότε που ο «Μούσιας» δεν ήταν... μούσιας και γνώρισε σε όλον τον κόσμο τον αλτρουισμό του. Το 2012 οι Θάντερ, στα 22 του, θα του προσέφεραν θέση βασικού την οποία όμως δεν δέχθηκε γιατί θεωρούσε ότι ήταν καλύτερο για την ομάδα να ξεκινά από τον πάγκο. Εκείνη τη σεζόν ο Χάρντεν ανακηρύχθηκε καλύτερος 6ος παίκτης της λίγκας και οι Θάντερ είχαν φτάσει μια ανάσα από τους τελικούς.

Φέτος, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, με τους δυο τους να έχουν ήδη ανακηρυχθεί τόσο MVP, όσο και πρώτοι σκόρερ της λίγκας. Ο ένας όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Οι Μπρούκλιν Νετς έκαναν άνω κάτω την ομάδα τους για να φέρουν στη Νέα Υόρκη τον Τζέιμς Χάρντεν και ο Ίρβινγκ ακόμα αγνοείται. Θα δοκιμάσουν να τον ανταλλάξουν με σκοπό να φέρουν φέρουν κάποιον ακόμα ψηλό ή θα ρισκάρουν να μείνουν με μία από τις κορυφαίες τριάδες στην ιστορία του αθλήματος και με έναν κορμό που δεν θα ξεπερνά τους 10-12 παίκτες σε μια χρονιά που ο κορωνοϊός αλλάζει καθημερινά τις ισορροπίες;

Όποια απόφαση και αν λάβουν η πρώτη ρήση του «Μούσια» για την ομάδα που φτιάχνει ο Στιβ Νας, μοιάζει ειλικρινής. Το σόου έχει ξεκινήσει και οι Νετς μετά από χρόνια αφάνειας, έγιναν και πάλι διεκδικητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ