Αθλητισμος

Το μυστικό της εκτόξευσης του Τσιτσιπά

Τα πράγματα που άλλαξε στη ζωή του και γιατί έγραψε το "Stanger Things" στην κάμερα

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TsitsipasATPFinals.jpg
© GEPA PICTURES / INTIME SPORTS

Ο Νίκος Ασημακόπουλος γράφει για τη νέα μεγάλη διάκριση του Στέφανου Τσιτσιπά και αυτά που άλλαξαν στη ζωή του σπουδαίου τενίστα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υποδέχτηκε την χωρίς προηγούμενο νίκη του με ένα απλό, γεμάτο, παρατεταμένο χαμόγελο. Ούτε σφιγμένες γροθιές, ούτε κραυγές, ούτε πεταμένες φλέβες. Τίποτα το έξαλλο που να προδίδει πίεση, άγχος ή οποιαδήποτε άλλη extrem αντίδραση από εκείνες που βγάζει από τα σώψυχα των νικητών ο σκληρός πρωταθλητισμός. Η μόνη εκτόνωση, όταν κλώτσησε μια μπάλα προς την εξέδρα που σε όλο το ματς ήταν φιλικά ουδέτερη προς τον Ρότζερ Φέντερερ. Και για να καταλάβει κανείς πόσο επαγγελματίας είναι, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, τις πρώτες στιγμές του μεγάλου θριάμβου, θεώρησε υποχρέωση να πάει και να γράψει πάνω στην κάμερα με κίτρινο μαρκαδόρο το... ακαταλαβίστικο για τους πολλούς "Stanger Things", που δεν είχε σχέση με τη γνωστή σειρά του Netflix (όπως υποθέτουν οι περισσότεροι, σπάζοντας το κεφάλι τους να βρουν τι ακριβώς ήθελε να πει...) αλλά με τη σειρά των παπουτσιών που έβγαλε πρόσφατα στην αγορά η εταιρία που τον σπονσοράρει.

Όπως έλεγε ο πατέρας του πριν από το ματς, έχει καταφέρει να μην αγχώνεται, πλέον, με το... τι θα γίνει αν χάσω. Άλλαξε πίστα. Έκλεισε και το facebook που τον κρατούσε, κατά κάποιο τρόπο, «φυλακισμένο» το προηγούμενο διάστημα, καθώς τον υποχρέωνε να σπαταλά χρόνο και ενέργεια για χαζά πράγματα. Μπήκε σε διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης στο στόχο. Έκοψε μαχαίρι τους εκνευρισμούς και τις άσχημες αντιδράσεις την ώρα του παιχνιδιού που τον αποπροσανατόλιζαν. Κι έβαλε μπροστά πρόγραμμα που πιστεύει πως ανεξάρτητα από τα πάνω και τα κάτω της όλης πορείας του, θα τον οδηγήσει στην κορυφή. Το πλάνο μέχρι στιγμής βγαίνει. Το 6-2, 6-4 του Λονδίνου έδειξε ότι πατάει στο ψηλότερο σκαλοπάτι πριν φτάσει στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήδη έχει νικήσει και τους τρεις μεγάλους στα 21 -κάτι που μόνο μαγικό μπορείς να το πεις.

Τέλος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, κυρίως σε όσους έχουν μάθει να βλέπουν όλα τα σπορ «ποδοσφαιρικά», ο Φέντερερ συμμετέχει ο ίδιος στην διαμόρφωση των διαδόχων του. Βλέπει και τον Τσιτσιπά, και τον Ζβέρεφ  και τους άλλους πιτσιρικάδες που ετοιμάζονται να τον διαδεχθούν σαν να είναι ο μεγάλος τους αδελφός. Τους παρακολουθεί από κοντά, τους δίνει συμβουλές και μερικές φορές τους κοουτσάρει κιόλας. Σε τέτοιο περιβάλλον ετοιμάζεται η επόμενη γενιά του τένις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ