Αθλητισμος

Ο «δαίμονας» Κύργιος που χάνει από τους δαίμονές του

Ο Ελληνοαυστραλός που σπαταλά το ταλέντο του και αδικεί τον εαυτό του

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21464195.jpg
NICK KYRGIOS © EPA/ERIK S. LESSER

Οι πιο χαρακτηριστικές φορές που ο τενίστας Νικ Κύργιος ξεπέρασε τα όρια.

Οι ειδικοί του τένις αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να πετύχει στην καριέρα του ο Νικ Κύργιος, αν δεν είχε –για να το πούμε κομψά- τα μυαλά πάνω από το κεφάλι του. Ο Ελληνοαυστραλός τενίστας διαθέτει ένα σπάνιο αγωνιστικό πακέτο, που θα μπορούσε να τον φέρει κάλλιστα στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου τένις. Όμως, ο χαρακτήρας του είναι τόσο εκρηκτικός, τόσο απρόβλεπτος, που δυστυχώς του φρενάρει την άνοδο και παράλληλα τον καθιστά αντιπαθή στην πλειονότητα του κόσμου. Και ο Τζο ΜακΈνρο ήταν κάποτε έτσι, μόνο που αυτός είχε το μυαλό και το ταλέντο να κατακτήσει τίτλους και να μείνει στην ιστορία.

Ο Κύργιος, παρότι είναι εμφανές ότι διαθέτει τα προσόντα να διαπρέψει, παρουσιάζει τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, που ουσιαστικά παραμένει δέσμιος του εαυτού του. Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και λέγεται Γιώργος, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Μαλαισία. Μάλιστα, ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά αρνήθηκε τον τίτλο της πριγκίπισσας, ώστε να μπορέσει να φύγει από τη χώρα και να πάει στην Αυστραλία και να ζήσει τη ζωή της. Εκεί γνώρισε τον ελαιοχρωματιστή Γιώργο, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και έκαναν τρία παιδιά. Πέρα από τον Νικ, έχουν τον Χρήστο και τη Χαλιμά.

Ο Κύργιος ελάχιστα ελληνικά μιλάει, όμως είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και δεν αποχωρίζεται ποτέ το χρυσό σταυρουδάκι στον λαιμό του. Για τα τερτίπια του μέσα κι έξω από τα γήπεδα και γενικότερα για τις απαράδεκτες συμπεριφορές του, μπορεί να γράψει κάποιος βιβλίο. Κι ας πρόκειται για έναν 24χρονο άνθρωπο. Με αφορμή, το νέο ξέσπασμά του στο τουρνουά του Σινσινάτι, συγκεντρώσαμε τις πιο χαρακτηριστικές φορές, που ο ομογενής αθλητής ξεπέρασε τα όρια…

2015, Γουίμπλεντον
Με πολλά νεύρα συστήθηκε στον περισσότερο κόσμο ο Νικ Κύργιος, καθώς σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά υπέπεσε σε ατοπήματα. Στον πρώτο γύρο έβρισε τον αντίπαλό του, Ντιέγκο Σβάρτσμαν, αποκαλώντας τον «βρωμερό κάθαρμα». Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης έκανε διπλή φραστική επίθεση σε έναν επόπτη, ενώ στον τρίτο του αγώνα έσπασε μια ρακέτα και είχε μια έντονη λογομαχία με μία θεατή! Παρά την άσχημη συμπεριφορά του, ο Κύργιος προχώρησε στους «16», όπου αντιμετώπισε τον Γκασκέ. Αποδοκιμάστηκε έντονα, όταν στα μέσα του δεύτερου σετ και χωρίς προφανή λόγο, άρχισε επιδεικτικά να μην παίζει!

Nick Kyrgios simulates masturbating with a water bottle at Queen’s

2015, Μόντρεαλ
Σε τουρνουά στον Καναδά, τέτοιες μέρες πριν από τέσσερα χρόνια, ο Κύργιος έπαιζε κόντρα στον Σταν Βάβρινκα. Κάποια στιγμή, ο Ελληνοαυστραλός άρχισε να λέει στον Ελβετό (δίχως να τον κοιτάει πάντως), ότι «ο Κοκκινάκης σου πηδάει την γκόμενα. Σόρι που το μαθαίνεις από μένα φίλε»… Ο Κοκκινάκης είναι ο έτερος ομογενής τενίστας που προσπαθεί να κάνει καριέρα στο τένις. «Ποτέ στη ζωή μου δεν συνάντησα τέτοια ασέβεια μέσα σε ένα κορτ» είπε ο Βάβρινκα…

Nick Kyrgios simulates masturbating with a water bottle at Queen’s

2016, Κίνα
Για μια ακόμη φορά, ο Κύργιος σταμάτησε να παίζει σε αγώνα κόντρα στον Ζβέρεφ, αφήνοντας απλά να δέχεται πόντους. Τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και δύο μήνες αποκλεισμό. Προφανώς… βαρέθηκε γιατί σε κάποια στιγμή είπε στον διαιτητή «μπορούμε να το λήξουμε γιατί θέλω να πάω σπίτι μου»; Η ποινή του μειώθηκε στις 20 μέρες σύντομα, διότι ο νεαρός τενίστας δέχτηκε να πάει σε ψυχολόγο.

Nick Kyrgios Tanking Shangai 2016

2017, Κίνα
Φαίνεται πως στη Σαγκάη, ο Κύργιος βαριέται εύκολα, δεν την αντέχει. Μια χρονιά μετά στο ίδιο Masters, σταμάτησε ξαφνικά να αγωνίζεται κόντρα στον Στιβ Τζόνσον. Εγκατέλειψε το παιχνίδι προφασιζόμενος στομαχικές διαταραχές, αν και κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Εννοείται πως κλήθηκε να πληρώσει ένα ακόμη πρόστιμο.

2018, Μελβούρνη
Εδώ είναι απλά ένα παράδειγμα μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται. Ο Νικ Κύργιος λέει στον κόσμο να το… βουλώσει, διόλου κομψά. Κάτι που το κάνει συχνά-πυκνά. Εξίσου συνηθισμένες είναι και οι άσχημες συμπεριφορές του απέναντι στα ball boys των αγώνων.

Nick Kyrgios tells fan to 'shut the fuck up'

2018, Λονδίνο
Στο τουρνουά του Queen’s, ακριβώς πριν το Γουίμπλεντον, ο Κύργιος έπαιρνε ανάσες ανάμεσα σε δύο γκέιμς. Η κάμερα τον συνέλαβε να παίζει με ένα μπουκάλι νερό, αναπαριστώντας… αυνανισμό! Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη διότι δεν σκέφτηκε πως βλέπουν και μικρά παιδιά.

Nick Kyrgios simulates masturbating with a water bottle at Queen’s

2019, Ρώμη
Εκτός εαυτού βρέθηκε ο Νικ Κύργιος λόγω κάποιων διαιτητικών αποφάσεων. Πέταξε μια καρέκλα μέσα στο χωμάτινο κορτ και αμέσως μετά αποχώρησε. Λίγο μετά, πήρε την απόφασή του πίσω και γύρισε για να συνεχίσει το ματς!

Russian airliner with over 200 onboard makes BELLY LANDING

2019, Ουάσινγκτον
Για το τέλος μια διαφορετική ιστορία, καμία σχέση με τις υπόλοιπες. Σε πρόσφατο παιχνίδι του με τον Τσιτσιπά, ο Στέφανος είχε πρόβλημα με τα παπούτσια του. Ο Κύργιος έδειχνε να δυσανασχετεί περιμένοντας τον πατέρα του Έλληνα πρωταθλητή να του διορθώσει κάτι. Εν τέλει, έκανε υπομονή και μάλιστα πήγε ο ίδιος τα παπούτσια delivery στον Τσιτσιπά, κάνοντας και μια βαθιά υπόκλιση! Ήταν λίγο ειρωνικό αυτό βέβαια, όμως έβγαλε αβίαστο γέλιο σε όλους. Ίσως αυτή τη φορά να μέτρησε το ελληνικό αίμα που κυλάει και στους δύο.

FUNNY: Nick Kyrgios Delivers Shoes to Stefanos Tsitsipas | Washington 2019

Στα 24 χρόνια του, ο Νικ Κύργιος έχει κατακτήσει έξι τουρνουά στην καριέρα του, έχει νικήσει όλους τους μεγάλους του παγκόσμιου τένις, όμως μια σειρά από περιστατικά σαν τα παραπάνω, τον έχουν κρατήσει καθηλωμένο. Όσες φορές κι αν έχει προσπαθήσει να κάνει anger management, όσες φορές κι αν επισκέφτηκε ψυχολόγους δεν τα κατάφερε. Πάντοτε θα κάνει κάτι και θα αδικήσει τον εαυτό του. Μικρός είναι ακόμη, ίσως μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση υπέρ του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ