Αθλητισμος

Αυτά που ξέχασε ο Βιεϊρίνια

Οι μισές αλήθειες κρύβουν πάντα πίσω τους ολόκληρα ψέματα

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4401152.jpg
EUROKINISSI

Ο Βιεϊρίνια βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση των φιλάθλων. Και γα την μπάλα που παίζει και για την γενικότερη συμπεριφορά του. Μάλιστα, από την στιγμή που τον είδαν να προσπαθεί να διώξει τον μαινόμενο Ιβάν Σαββίδη από το γήπεδο και να να του δώσει να καταλάβει με νοήματα πόσο καταστροφικό ήταν αυτό που έκανε και για τον ίδιο και για τον ΠΑΟΚ και για το ποδόσφαιρο, τον συμπάθησαν ακόμη περισσότερο...

Τις προάλλες έστειλε ένα γράμμα με αποδέκτη την FIFA και την UEFA. Ας το διαβάσουμε προσεκτικά: 

"Αγαπητοί κύριοι,

Είμαι ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, αρχηγός της ομάδας, πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας.

Μερικούς μήνες πριν, αποφάσισα να έρθω στη Μακεδονία (την μοναδική, την αυθεντική, ΕΛΛΗΝΙΚΗ) για να βοηθήσω την ομάδα μου να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αγωνίστηκα σε επτά παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και τα κερδίσαμε όλα. Άρχισα με έναν τραυματισμό και μετά με μία επέμβαση. Ακόμα κι έτσι, λόγω των συμπαικτών και του προπονητή, έχω κερδίσει περισσότερους πόντους από τους ανταγωνιστές μας.

Προσπάθησα να μην βουτάω για να κερδίζω πέναλτι... ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ!!

Προσπάθησα να μην παίζω βρώμικα με τους αντιπάλους μου, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Ή ΟΧΙ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ Ή ΟΧΙ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΣΚΟΡ!!

Προσπάθησα να αποτρέψω την απόφαση της αποχώρησης από τον αγωνιστικό χώρο πριν τελειώσει ένας αγώνας, ανεξαρτήτως πόσο μεγάλο είναι το διαιτητικό σφάλμα, ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

Είμαι ο Αντρέ Βιεϊρίνια και σέβομαι το ποδόσφαιρο. Εσείς με σέβεστε εμένα και τους συμπαίκτες μου; Αγαπάμε το ίδιο ποδόσφαιρο;

Παρακαλώ, εάν ναι, μην βλέπετε εικόνες, δείτε τα πραγματικά γεγονότα!".

Λογικά τα ερωτήματα. Κι ακόμη πιο λογικό να βλέπει έτσι τα πράγματα στο περιβάλλον που ζει και πραγματικά προσφέρει. Μόνο που η οπτική του τον κάνει να μην θέλει να ξέρει και την άλλη μισή αλήθεια. 
Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει και αρκετές άλλες απορίες... 

  • Αν είναι λογικό και φυσιολογικό να παίζει μια ομάδα ολόκληρο τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με κλειστές πόρτες επειδή οι οπαδοί της έκαναν συνεχώς  επεισόδια που "έγραψαν ιστορία". 
     
  • Αν τον έχει κάποιος ενημερώσει ότι ο ΠΑΟΚ έχει "παγκόσμιο ρεκόρ" τιμωριών σε Ελλάδα και Ευρώπη από συμπεριφορές οπαδών και παραγόντων του για τις οποίες τιμωρείται, ενώ (πάντα!) φταίει κάποιος άλλος.  
     
  • Αν (για να μην πηγαίνουμε πολύ μακριά και χανόμαστε...) βλέπει σωστό και λογικό να μπαίνουν στο γήπεδο ανενόχλητες ολόκληρες μοτοσυκλέτες χωρίς κανείς να είναι σε θέση να τις εμποδίσει.
     
  • Αν πιστεύει πως έχει οποιαδήποτε  δικαιολογία ένας παράγοντας να μπουκάρει στο τερέν, να απαιτεί "εξηγήσεις" και να προσπαθεί να εκβιάσει τις αποφάσεις του διαιτητή όταν πιστεύει ότι τον αδικεί.
     
  • Αν αυτός ο παράγοντας μπορεί να οπλοφορεί και κανείς να μην τον εμποδίζει, αλλά όλοι να τον χειροκροτούν. 

Θα μπορούσα να παραθέσω άλλα πενήντα παρόμοια ερωτήματα, βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εικόνες. Οσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχουν να θυμούνται και να διηγούνται συμπεριφορές, αδικίες, ξεδιάντροπα σπρωξίματα μεγάλων ομάδων, "σφαγές", επεισόδια... Ολα αυτά που μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα. Μόνο που ο καθένας τα βλέπει και τα κριτικάρει ανάλογα με τα κόκκινα, πράσινα, κίτρινα ή μαύρα γυαλιά που φοράει. Αν θα ήθελε επομένως κάτι να αλλάξει σ αυτό που φέτος καταλαβαίνει ότι τον αδικεί και του στερεί ένα "δικό του" πρωτάθλημα, θα ήταν ν αρχίσει να τα βλέπει όλα. Κυρίως να κοιτάζει τις στραβές των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του, πριν πάει πιο μακριά. Μόνο έτσι υπάρχει κάποτε μικρή ελπίδα να αλλάξουν κάπως τα πράγματα. 
Γιατί η μισή αλήθεια που διαλέγει να υπηρετήσει κρύβει πάντα πίσω της ολόκληρα ψέμματα. Κι όποιος την επικαλείται, χάνει το μισό τουλάχιστον δίκιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ