Αθλητισμος

Στην Κίνα έχουν πολλά λεφτά για πέταμα…

Οι Ασιάτες συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα τα εκατομμύριά τους

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17779069.jpg
EPA/STR

Το οικονομικό «μπαμ» που έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Κίνα με επίκεντρο το ποδόσφαιρο, καλά κρατεί.

Οι Ασιάτες φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πρωτάθλημα που θα ανταγωνιστεί τα ευρωπαϊκά και το Τσάμπιονς Λιγκ (Θεός φυλάξοι…) και άρχισαν να βολιδοσκοπούν με άπειρα χρήματα κάθε καλό ποδοσφαιριστή που έπαιζε στην Ευρώπη.

Δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο πολύ μεγάλο όνομα, όμως αρκετοί φιλοχρήματοι προτίμησαν το χρήμα από τη δόξα. Με πληθυσμό που αγγίζει το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους, η Κίνα αποτελεί από μόνη της μια τεράστια αγορά. Το πρωτάθλημα, πάντως, δεν κάνει στον κόσμο το «γκελ» που περίμεναν οι ιθύνοντές του, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο.

Σχεδόν κανείς δεν ξέρει ποιες ομάδες συμμετέχουν, ποιος παίκτης παίζει πού και ποιος είναι ο πρωταθλητής.

Οι Κινέζοι, πάντως, δεν το βάζουν κάτω. Δεν επενδύουν μόνο σε ποδοσφαιριστές, αλλά και σε προπονητές.

Μία έρευνα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποκάλυψε τα ποσά που λαμβάνουν οι προπονητές των 16 ομάδων της Α’ κατηγορίας.

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε τον Φάμπιο Καναβάρο. Όλοι τον θυμόμαστε σαν αμυντικό, σαν MVP του Μουντιάλ 2006, αλλά ουδείς ως προπονητή.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην αραβική Αλ Αχλί, γρήγορα πήγε στην Κίνα και αυτή τη στιγμή εισπράττει 12.000.000 ευρώ τον χρόνο για να κοουτσάρει την Γκουανγκζού Εβεργκράντε! Κάπως έτσι εξαργύρωσε την πετυχημένη του θητεία στην Τιαντζίν, την οποία ανέβασε στην Α’ κατηγορία, κάτι που αποτελεί και το μοναδικό επίτευγμά του.

Ο Καναβάρο είναι ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στον κόσμο, πάνω από τον Κλοπ, τον Βενγκέρ, τον Χάινκες, τον Σιμεόνε, τον Ζιντάν, τον Βαλβέρδε, τον Έμερι κλπ.

Μόνο ο Πεπ Γουαρδιόλα με τον Ζοσέ Μουρίνιο λαμβάνουν περισσότερα χρήματα απ’ αυτόν, γύρω στα 16 εκατομμύρια ετησίως.

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα καταλαμβάνει ο Μαρσέλο Λίπι. Ο διάσημος Ιταλός δεν έχει συνταξιοδοτηθεί όπως νομίζαμε οι περισσότεροι. Είναι προπονητής στην εθνική ομάδα της Κίνας και έχει ετήσιο μισθό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ! Όχι, η Κίνα δεν θα λάβει μέρος στο Μουντιάλ, αφού απέτυχε να προκριθεί από τα προκριματικά…

Κατά τα λοιπά, πολύ υψηλά συμβόλαια έχουν οι φημισμένοι Φάμπιο Καπέλο και Μανουέλ Πελεγκρίνι (10 εκατ. ευρώ), οι οποίοι εξαργυρώνουν την πετυχημένη καριέρα τους, όπως βέβαια και ο Λίπι.

Τρεις Πορτογάλοι, όλοι γνωστοί μας, δουλεύουν στην Κίνα και αμείβονται πλουσιοπάροχα. Ο Πάουλο Σόουζα, παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού, έκανε καλή δουλειά σε όσες ομάδες εργάστηκε στην Ευρώπη και προ τριμήνου άφησε τη Φιορεντίνα για την Τιαντζίν. Έξι εκατομμύρια τον χρόνο είναι το συμβόλαιό του, ενώ λίγο λιγότερα παίρνουν οι συμπατριώτες του και πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο και Βίτορ Περέιρα.

Και καλά ο Μπέντο έχει και μια θητεία στην εθνική Πορτογαλίας, αλλά σίγουρα όλοι θυμόμαστε τον Περέιρα. Είναι ο προπονητής που προκαλούσε μπάχαλα σε όλα τα ντέρμπι, που στο τέλος της χρονιάς πήρε το νταμπλ και απορούσε γιατί τον έδιωξαν…

Οι προκλήσεις του Περέιρα σε ματς με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ:

Ο ''μάγκας'' Περειρα (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ)

Και ένα… χορευτικό στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, υπό τους ήχους του Αντώνη Ρέμου:

Ο Περέιρα χορεύει Ρέμο στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού

Σίγουρα οι Κινέζοι έχουν λεφτά για πέταμα, αλλά όχι και 5.000.000 ευρώ τον χρόνο γι’ αυτόν τον τύπο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ