Αθλητισμος

Τι είναι η boxing day που γιορτάζουν οι Άγγλοι;

Με ψώνια και ποδόσφαιρο περνούν την 26η Δεκεμβρίου οι κάτοικοι του Νησιού

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
keswick_boxing_day_hunt_1962.jpg
Wikimedia Commons

Για την Ελλάδα, η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων προσφέρει ξεκούραση στους περισσότερους και την ευκαιρία για κάποια χαλαρή βόλτα, μετά το διήμερο της κραιπάλης.

Στη Βρετανία, αντίθετα, πρόκειται για μία από τις πιο δραστήριες μέρες του χρόνου, αν και αργία.

Μιλιούνια κόσμου θα σηκωθούν πολύ νωρίς το πρωί και θα βγουν για ψώνια, καθώς εκείνη τη μέρα παραδοσιακά όλα τα μεγάλα καταστήματα έχουν απίθανες εκπτώσεις, που μειώνονται όσο περνάει η μέρα.

Μετά το shopping, σειρά έχει η μπάλα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλες οι κατηγορίες της Αγγλίας (αλλά και της Σκοτίας) φιλοξενούν πλήρη αγωνιστική τέτοια μέρα, με τα γήπεδα να είναι κατάμεστα, όπως άλλωστε και οι παμπ, για όσους δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο.

Μπορεί το πρόγραμμα να μην είναι έτσι «στημένο», ώστε να βγάλει κάποιο ντέρμπι, όμως και πάλι τα εισιτήρια είναι περιζήτητα, αφού ο –έτσι κι αλλιώς ποδοσφαιρόφιλος- Άγγλος έχει συνηθίσει τέτοια μέρα κάθε χρόνο να παρακολουθεί μπάλα. Το θεωρεί μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αθλήματα στο Νησί. Για το πρωτάθλημα ράγκμπι διεξάγονται τα μεγάλα ντέρμπι της χρονιάς, ενώ στις ιπποδρομίες λαμβάνει χώρα στο Σάρεϊ το «Κυνήγι του Βασιλιά Γεωργίου», το δεύτερο πιο σημαντικό event μετά το φημισμένο Gold Cup του Τσέλτεναμ.

Αυτή είναι η boxing day για τους Βρετανούς και η ετυμολογία της δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.

Ο όρος εμφανίστηκε γύρω στο 1830 και έγινε αργία το 1871. Το περίφημο «κουτί» (box) ήταν κάτι που έδιναν κάθε χρόνια οι πλούσιοι στους ταχυδρόμους, στα παιδιά για τα θελήματα και στους υπηρέτες τους, για να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες που τους πρόσφεραν κατά τη διάρκεια τους έτους. Το box περιείχε μέσα είτε κάποιο προσωπικό δώρο είτε επιπλέον χρήματα και μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος του «Δώρου Χριστουγέννων» που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ