Αθλητισμος

Ολυμπιακός πετάει για Λονδίνο

Μια ομάδα μας στο Final 4 πριν ή μετά τη βδομάδα των Παθών

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 434
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ολυμπιακός 434
ολυμπιακός 434

Πλέον ο Ολυμπιακός δεν μένει στην πρόκριση. «Δεν μπορείς να λες “πάω να το πάρω”.

Εδώ και πολλά χρόνια πάντα, πριν ή μετά το Πάσχα, υπάρχει τουλάχιστον μία ελληνική ομάδα που ταξιδεύει στην πόλη η οποία φιλοξενεί το Final 4, την τελική φάση της Ευρολίγκας στο μπάσκετ.

Μιλάμε για παράδοση τόσο ισχυρή, που αν μία από αυτές τις εορταστικές μέρες δεν ανοίξει η Βαρβάκειος Αγορά καθόλου δεν θα εκπλαγώ, αλλά αντίθετα θα κλονιστεί συθέμελα η πίστη μου σε περίπτωση απουσίας ελληνικής εκπροσώπησης στο Final 4. Φέτος λόγω κρίσης και ύφεσης... κάνουμε οικονομία και δυστυχώς ταξιδεύει μόνο ένας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, για να υπερασπιστεί τον τίτλο του! Ένας Ολυμπιακός που με την περιπετειώδη πρόκρισή του, την τέταρτη παρακαλώ τα τελευταία πέντε χρόνια, έδωσε ηχηρές απαντήσεις προς όλους, όπως δήλωσε στη «SportDay» ο Κώστας Παπανικολάου.

«Πάντα υπάρχει αμφισβήτηση, μέσα στη χρονιά. Είναι κάτι που πια θεωρείται φυσιολογικό. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν περίμεναν να προκριθούμε ξανά. Δείξαμε, όμως, πως έχουμε μέταλλο. Και κλείσαμε αυτά τα στόματα. Φυσικά, τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε ο νεαρός φόργουορντ, εξηγώντας επίσης γιατί ξέσπασε σε λυγμούς στο φινάλε.

«Αφού δεν αυτοκτόνησα... να είμαστε καλά. Γιατί έκανα δύο λάθη και αν δεν έβαζε ο Έισι Λο το τριποντάκι από τη γωνία, θα είχαμε καρδιακά. Θα είχα ανέβει στην Ακρόπολη και τώρα θα ήμουν στη φάση που θα πηδούσα από εκεί. Να ’ναι καλά το παιδί, όπως να ’ναι καλά όλα τα άλλα παιδιά που έβαλαν τα καλάθια στα κρίσιμα σημεία και πήγαν όλα ωραία» τόνισε.

Ο πολύ σκληρός για να αποκλειστεί Παπανικολάου στάθηκε στα δύο πρόσωπα του Ολυμπιακού στο ματς της Παρασκευής, αφού στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Ολυμπιακού... σουλατσάριζαν στην Κόλαση! «Αυτό είπαμε στο ημίχρονο. Πως στα πρώτα 15΄ στεκόμασταν πολύ άσχημα στο παρκέ. Δεν ήταν το παιχνίδι που θέλαμε και έπρεπε να κάνουμε. Τους δώσαμε αυτοπεποίθηση. Ευτυχώς, καταφέραμε στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μισού να μαζέψουμε λίγο τη διαφορά. Δεν ήμασταν, ωστόσο, μαχητικοί και στο πρώτο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου. Στη συνέχεια, βέβαια, και μέχρι το τέλος ήμασταν αυτοί που έπρεπε να είμαστε για να φτάσουμε στο Λονδίνο».

Στο τέλος ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους φίλους του μπάσκετ για την πρόωρη... έξοδό του από το παρκέ, ώστε να πανηγυρίσει με τον αδερφό του. «Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο και τους συμπαίκτες μου για αυτήν την ενέργεια. Ξέφυγα και δεν ήταν ωραία εικόνα».

Πλέον ο Ολυμπιακός δεν μένει στην πρόκριση. «Δεν μπορείς να λες “πάω να το πάρω”. Όλες οι ομάδες έχουμε από 25% πιθανότητες. Και εμείς δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούμε για την ΤΣΣΚΑ. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία, μικρή μεν, αλλά μεγαλύτερη από την περσινή, νιώθουμε καλά στο παρκέ, οπότε είμαστε ικανοί για όλα».

Ικανότατοι. Δεν το αμφισβητεί ούτε ένας παλιός φίλος που η μοίρα τον έφερε αντίπαλο την Παρασκευή στο ΣΕΦ. Τι απαντά ο Λούκας Γκόρντον στην ερώτηση: Στο Final 4, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης... Τι βλέπεις; «Κανείς δεν έχει πλεονέκτημα σε αυτό το Final 4. Δεν υπάρχει ομάδα που να ξεχωρίζει τόσο από τις υπόλοιπες. Όλα είναι πιθανά». Μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει το repeat και να επαναλάβει την περσινή επιτυχία; «Φυσικά και μπορεί! Το κατάφερε πέρυσι, όταν κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο. Μπορεί να τα καταφέρει και πάλι».

Μπορεί ο Ολυμπιακός να εξασφάλισε το εισιτήριο για το Λονδίνο, αλλά το γκάλοπ για την ανάδειξη των κορυφαίων της χρονιάς στην Ευρωλίγκα.... παναθηναϊκο-κρατείται. Πρώτος στις προτιμήσεις του κοινού ο Μητσάρας ο Διαμαντίδης. Ψηλά και οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός έχει, όμως, τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις του κοινού για την ανάδειξη των κορυφαίων της Ευρωλίγκας.

Στη διαδικτυακή ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο Δημήτρης Διαμαντίδης συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις του κοινού, ήτοι το 11,1% των ψήφων, ενώ τον ακολούθησαν τρεις συμπαίκτες του, οι Στεφάν Λάσμε (8,5%), Γιόνας Ματσιούλις (7,8%) και Ρόκο Λένι Ούκιτς (7,2%). Ακολουθεί μία τριάδα παικτών του Ολυμπιακού, με τον Κώστα Παπανικολάου πέμπτο (6,5%) και πίσω του τους Βασίλη Σπανούλη (6,1%) και Κάιλ Χάινς (5,6%), ενώ μετά την... παρέμβαση του Μίλος Τεόντοσιτς (5,4%) ακολουθεί στην ένατη θέση ο Γιώργος Πρίντεζης (5,3%) και τη δεκάδα συμπληρώνει ένα ακόμη μέλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Νέναντ Κρστιτς (3,7%).

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι δέκα υποψήφιοι για τις δύο καλύτερες πεντάδες της φετινής διοργάνωσης (λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του κοινού, αλλά μετρά και η ετυμηγορία ενός πάνελ «ειδικών»), από την οποία και θα προκύψει ο φετινός MVP.


➜ info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ