Αθλητισμος

Τα «φάουλ» του Αντετοκούνμπο και η ανυπόληπτη ΕΟΚ

Πώς ο Γιάννης διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό και τα απανωτά λάθη της Ομοσπονδίας

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368503-761757.jpg
Eurokinissi Sports

Είναι πασιφανές πως ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του στην υπόθεση Αντετοκούνμπο.

Το δεδομένο είναι ένα: Ο Γιάννης έχει πρόβλημα στο γόνατο, δεν πρόκειται δηλαδή για μαϊμού τραυματισμό. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα του στερούσε τη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ. Οι ενοχλήσεις δεν τον εμπόδισαν άλλωστε να παίξει στο φιλικό με το Μαυροβούνιο, αλλά και σε αρκετές προπονήσεις.

Οι Μιλγουόκι Μπακς, από την πλευρά τους, έκαναν το σωστό για το συμφέρον τους. Δεν θα ήθελαν να δουν τον σταρ τους να επιβαρύνεται και να χάνει μέρος της σεζόν. Αν ο Αντετοκούνμπο έπαιζε στο Ευρωμπάσκετ, μπορεί να μην πάθαινε τίποτα. Μπορεί και να πάθαινε, όμως, μεγάλη ζημιά ή τέλος πάντων αρκετά σοβαρή.

Είναι πολύ λογικό για μια ομάδα (του ΝΒΑ ειδικά, όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη) να θέλει να προστατέψει το κυριότερο περιουσιακό της στοιχείο. Επίσης θα ήταν λογικό για τον 22χρονο φόργουορντ να μην θέλει να ρισκάρει μέρος της καριέρας του, ειδικά τώρα που αυτή βρίσκεται σε άνοδο.

Δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που προτιμά την ομάδα του από την Εθνική. Το έχουν κάνει στο παρελθόν οι πλέον κορυφαίοι. Διαμαντίδης, Σπανούλης, Κουφός πιο πρόσφατα, Γκάλης, Φασούλας παλιότερα.

Μόνο που κανείς απ’ αυτούς δεν είχε κάνει τις δηλώσεις του Αντετοκούνμπο. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από το All Star Game του ΝΒΑ στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί που ρωτήθηκε-από Έλληνα δημοσιογράφο-τι προτιμά περισσότερο; Τίτλο στο ΝΒΑ ή μετάλλιο με την Εθνική; Κι αυτός απάντησε ξεκάθαρα «μετάλλιο με την Ελλάδα, γιατί θα μείνει στη χώρα». Ωραία λογάκια, μόνο που στην πρώτη ευκαιρία αποδείχθηκαν… του αέρα.

Ο Αντετοκούνμπο έβαλε το ΝΒΑ πάνω από την Εθνική, αυτό θα κάναμε και οι περισσότεροι στη θέση του, αρκεί όμως να μην διατυμπανίζαμε το αντίθετο, για να φανούμε αρεστοί στην κοινή γνώμη.

«Φάουλ» νούμερο 1 αυτό. Ακολούθησε και δεύτερο. Όλοι στην Εθνική ομάδα, οι συμπαίκτες του, οι προπονητές, οι παράγοντες, έμαθαν την απόφασή του από το… Instagram.

Ο Αντετοκούνμπο δεν θεώρησε σωστό να ενημερώσει κάποιον υπεύθυνο, κι αυτό δεν λέγεται σωστή συμπεριφορά και σίγουρα όχι αγάπη για την Ελλάδα που ήταν «πάνω απ’ όλα».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ορθώς τα βάζει με τους Μπακς που κίνησαν τα νήματα, όμως ήρθε αντιμέτωπη με την ανυποληψία της.

Τα χατίρια που έχει κάνει στον Γιάννη, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με τον περίγυρό του, δεν έγιναν ούτε στον Νίκο Γκάλη, τον κορυφαίο όλων, για να μην ξεχνιόμαστε.

Διότι πού ακούστηκε μια εθνική ομάδα να δίνει πενθήμερη άδεια σε παίκτη της, για να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου μεσούσης της προετοιμασίας, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ενός χορηγού του; Παράλληλα, οι Μπακς βρήκαν πάτημα να τον…εξετάσουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των γιατρών της Εθνικής και να βγάλουν το δικό τους πόρισμα.

Επίσης, είναι κοινό μυστικό στους μπασκετικούς κύκλους, ότι πέρυσι κλήθηκε για το Προολυμπιακό τουρνουά και ο αδερφός του ο Θανάσης, έπειτα από απαίτηση του Γιάννη. Ανάθεμα κι αν τον είχε δει κάποιος να παίζει στο πρωτάθλημα του NBDL για να τον επιλέξει. Αντίθετα, φέτος, ο μεγάλος Αντετοκούνμπο κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο ρόστερ τόσο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος όσο και του Παναθηναϊκού, μέσα από τις εμφανίσεις του με την Ανδόρα.

Η ΕΟΚ… οδύρεται τώρα, πιθανώς γιατί είχε φροντίσει να δώσει τα πάντα στον Αντετοκούνμπο και νιώθει προδομένη. Πρόκειται, πάντως για την ίδια ΕΟΚ, που δεν είχε πρόβλημα να «πιστέψει» τον τραυματισμό του Ντόρσεϊ, ο οποίος έμεινε στην Αμερική για να προετοιμαστεί ενόψει του ΝΒΑ, για την ίδια ΕΟΚ που…ανακάλυψε πριν από έναν μήνα ότι ο Ζακ Όγκαστ  δεν μπορεί να αγωνιστεί, λόγω προβλήματος με την έκδοση του διαβατηρίου του.

Ο καθένας όπως στρώνει κοιμάται. Αυτό ισχύει τόσο για την Ομοσπονδία του Βασιλακόπουλου όσο και για τον Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική πάει στο Ελσίνκι για την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ με μισή ομάδα και με προπονητή που προσελήφθη την τελευταία στιγμή, ο Αντετοκούνμπο δείχνει να χάνει το έρεισμά του σε μερίδα του κόσμου, επειδή ο ίδιος (ή οι Μπακς) το αποφάσισε.

Αυτό που μετράει τώρα είναι φυσικά οι εναπομείναντες παίκτες. Άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Γιάννης στην ανακοίνωση που έκανε μέσω Instagram: «Την Ιστορία τη γράφουν πάντα οι παρόντες»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ