Αθλητισμος

Γιουσέιν Μπολτ: Αν το ντόπινγκ συνεχιστεί ο στίβος θα πεθάνει (video)

Ο «κεραυνός» της Τζαμάικας ετοιμάζεται για την τελευταία κούρσα της καριέρας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366364-757746.jpg
EPA/SEAN DEMPSEY

«Αν το ντόπινγκ συνεχιστεί ο στίβος θα πεθάνει». Ο κεραυνός της Τζαμάικας, ο οκτώ φορές Ολυμπιονίκης και μία από τις μεγαλύτερες μορφές του κλασικού αθλητισμού, Γιουσέιν Μπολτ, βρίσκεται πια πολύ κοντά στο τέλος της καριέρας του και δίνει οδηγίες προς τους μελλοντικούς Μπολτ του στίβου. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά το τέλος του μήνα και τη λήξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου στο Λονδίνο. Ο 30χρονος σπρίντερ θα διαγωνιστεί στην κούρσα των 100 μέτρων και στην κούρσα των 4x100 στο πλαίσιο της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης που ξεκινά την Παρασκευή.

«Μακάρι οι αθλητές να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για να προχωρήσει το άθλημα», είπε ο Γιουσέιν Μπολτ. Αναφερόμενος στην έκθεση ΜακΛάρεν, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητα το χρηματοδοτούμενο από το ρωσικό κράτος πρόγραμμα ντόπινγκ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σπριντ είπε: «Προσωπικά πιστεύω ότι πιάσαμε πάτο. Μετά το σκάνδαλο της Ρωσίας δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι άλλο χειρότερο».

«Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται καλή δουλειά, το άθλημα γίνεται ολοένα και πιο καθαρό. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι όποιος κλέβει πιάνεται. Ελπίζω με τον καιρό ο στίβος να βελτιωθεί».  Ο Γιουσέιν Μπολτ χαρακτήρισε το ντόπινγκ «πισωγύρισμα».

«Παραμένω ο γρηγορότερος»

Ο τελικός των 100 μέτρων ανδρών θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Αυγούστου και ο τελικός της σκυταλοδρομίας των 4 επί 100 μέτρων το Σάββατο 12 Αυγούστου. Αυτή θα είναι και η τελευταία κούρσα του Μπολτ.  

Ο Μπολτ έχει στεφθεί Ολυμπιονίκης στους τελευταίους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 στο Πεκίνο, το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο. Ο ανίκητος Μπολτ έχασε το άνευ προηγουμένου «τριπλό τριπλό» ρεκόρ των εννέα χρυσών μεταλλίων εξαιτίας ενός συναθλητή στον αγώνα σκυταλοδρομίας στο Ρίο, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Ωστόσο, ο Τζαμαϊκανός εξακολουθεί να είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα (9.58 δευτερόλεπτα) και στα 200 μέτρα με χρόνο 19.19. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ο πιο γρήγορος στον κόσμο ο Τζαμαϊκανός απάντησε: «Ναι, αδιαμφισβήτητα». Ελπίζει μάλιστα, όπως είπε στο BBC, να μην καταρριφθεί ποτέ το ρεκόρ του. «Θα ήθελα να μπορέσω να πω στα παιδιά μου όταν γίνουν 20 ετών: 'Το βλέπετε; Είμαι ακόμη ο καλύτερος». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ