Αθλητισμος

Ρονάλντο, εσύ (ακριβοπληρωμένε) σούπερ σταρ

Πιο πολλά χρήματα από χορηγίες παρά από τη Ρεάλ παίρνει ο Πορτογάλος άσος

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330406-683662.jpg

Ακόμα και οι μεγάλοι κάνουν λάθη: Το 2002 ο Αρσέν Βενγκέρ, προπονητής της Άρσεναλ τότε, δοκίμασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον απέρριψε. Κακό δικό του, γιατί αυτή η λανθασμένη εκτίμηση θα τον συνοδεύει για πάντα. Όπως και τον Ρονάλντο. Ο οποίος από τότε έκανε πράγματα και θαύματα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και πλέον είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, ξεπερνώντας τον Αμερικανό πυγμάχο Φλόιντ Μεϊγουέδερ και τον παίκτη του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, οι οποίοι εναλλάσσονταν στη σχετική λίστα του περιοδικού Forbes από το 2001.

Τα ήξερες αυτά;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 στο πορτογαλικό νησί Μαδέρα. Το όνομα Ρονάλντο του το έδωσε ο πατέρας του, ο οποίος θαύμαζε υπερβολικά τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο πατέρας του Ρονάλντο ήταν κηπουρός και είχε σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, η μητέρα του καθαρίστρια, ο μεγάλος αδελφός του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Έχει και δυο αδερφές μικρότερες. Στα 15 του εντάχθηκε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και είναι ο πρώτος και μόνος παίκτης της ομάδας που κατάφερε μέσα σε μια χρονιά να παίξει σε πέντε κατηγορίες της. Στις Κ16, Κ17, Κ18, στη δεύτερη ομάδα και μετά στην πρώτη. Στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα έβαλε δυο γκολ. Μπορεί ο Βενγκέρ να μην τον ήθελε στην Άρσεναλ, αλλά τον πήρε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο πρώτο του παιχνίδι εναντίον της Μπόλτον (2003) έβγαλε τρεις ασίστ και κέρδισε ένα πέναλτι. Μερικά χρόνια αργότερα και αφού μεσολάβησαν σπουδαίες επιτυχίες, το 2009, έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να δαπανά 96 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Στη Μαδρίτη θα κλείσει και τη σπουδαία καριέρα του.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου Ρονάλντο αμείβεται από τη Ρεάλ με περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Καθόλου άσχημα αλλά πολύ μακριά από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι τα ετήσια έσοδά του, σύμφωνα με το Forbes. Από πού προέρχονται τα άλλα 60 εκατ.; Από τις χορηγίες. Σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία παγκοσμίως θα επιθυμούσε να διαφημιστεί μέσα από τα κατορθώματά του. Η Nike του δίνει περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η Castrol άλλα 6 εκατ. Και η Armani περίπου 1 εκατ. Βάλτε τώρα μέσα τις διαφημίσεις και όλα τα υπόλοιπα και φτάνουμε στο αστρονομικό ποσό των 80 εκατ. ευρώ. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο και δεν αρκεί το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Ο άνθρωπος πουλάει και πουλάει σαν τρελός. Στο Facebook έχει 117 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ακολουθούν, στο Twitter άλλα 48 εκατομμύρια και επιπλέον 81 εκατομμύρια στο Instagram. Αλλά κι εκείνος «γυρνάει» τα χρήματα που εισπράττει. Μια μελέτη του Hookit, που επικαλείται το Forbes, υπολογίζει ότι ο Ρονάλντο έχει δημιουργήσει για τη Nike κέρδη περίπου 36 εκατ. δολάρια μόνο το 2016. Και για όλους τους χορηγούς του περίπου 175 εκατ.

Ζωή δεν είναι μόνο ο Ρονάλντο

Ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ροναλντίνιο και ο Μάικλ Τζόρνταν παλιότερα. Χιλιάδες αθλητές ανά τον κόσμο παίρνουν χρήματα από χορηγίες όχι για να φουσκώσουν σε τέτοια επίπεδα τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά για να καταφέρουν να προπονηθούν σε κάποιο βαθμό απερίσπαστοι από άλλα προβλήματα. Θυμάστε στην Ολυμπιάδα του Ρίο την Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, να εκφράζει κάποια παράπονα για τη στήριξη που της προσέφερε η Πολιτεία κατά την προετοιμασία της; Τότε που σε μια αποστροφή του λόγου της είχε ευχαριστήσει και το χορηγό της, τη Stoiximan.gr, η οποία τη στήριξε και τη στηρίζει στις προσπάθειές της. Η Κορακάκη δεν είναι η μόνη. Ο Πετρούνιας, η Στεφανίδη (οι οποίοι επίσης έχουν χορηγό τη Stoiximan.gr), αλλά και αθλητές που ακόμα δεν έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, βασίζονται στους χορηγούς τους για τα απαραίτητα: Όπως το να μη χρειαστεί να εργαστούν γιατί ο πρωταθλητισμός είναι από μόνος του μια από τις πιο απαιτητικές «εργασίες» πλήρους απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ