Αθλητισμος

Το καλοκαίρι πετάξαμε ψηλά, για την ακρίβεια 4,85μ.

Ο Stoiximan.gr έγινε ένα με την Κατερίνα Στεφανίδη από το πρώτο άλμα μέχρι το χρυσό 

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324509-669138.jpg

Ακόμα κι αν απορούν πολλοί με εκείνους που ταυτίζονται με τις ολυμπιακές προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών, υπάρχει κάποιος που στ’ αλήθεια το αξίζει. Ο δρόμος των αθλητών στις μεγάλες οργανώσεις δεν είναι εύκολος, ούτε καλοστρωμένος και σε καμία περίπτωση προσβάσιμος στον καθένα. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και αγώνα και γι’ αυτό ο Stoiximan.gr είναι περήφανος που αποφάσισε να γίνει ένα με τους Έλληνες αθλητές.

Μεγάλος χορηγός των Χρυσών Ολυμπιονικών, φαίνεται πως κάτι ψιθύρισε στο αυτί της Κατερίνας, του Λευτέρη και της Άννας. Κι εκεί που έφτασαν στα όρια τους ή λίγο πριν τη μεγάλη στιγμή φρόντισε να είναι όλα όπως τους αξίζει.

image

Ίσως πριν το χρυσό άλμα της Κατερίνας Στεφανίδη ακούστηκαν κάπου αυτά τα λόγια: «Να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις αυτό που αντέχει το σώμα σου, αυτό που λέει η καρδιά σου γιατί φτιάχτηκες από χρυσό, για να λάμψεις για όλη την Ελλάδα».

Κι μπορεί η Κατερίνα να άκουγε αυτά τα λόγια από μικρή, αλλά τώρα συνοδεύονταν από ουσιαστική αγωνιστική εξασφάλιση και ηχούσαν πιο όμορφα.

Σε αυτούς τους αγώνες γίναμε ένα με το κορίτσι που -όπως λέμε- φαινόταν από μικρή. Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1990, σήμερα είναι 26 χρονών, όσες σχεδόν και οι διακρίσεις της. Σχεδόν ίσες, αφού αυτές είναι περισσότερες!

image

Για περισσότερα από δέκα χρόνια η Κατερίνα «άνθιζε» στο Άλμα επί Κοντώ, μέχρι το φετινό καλοκαίρι που πραγματικά απογειώθηκε. Δίνοντας νέα πνοή στον ελληνικό στίβο χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο επί Κοντώ στην ιστορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με ένα άλμα στα 4,85μ.

Τα μετάλλια, οι «τρελές» επιδόσεις και τα ρεκόρ είχαν έρθει από νωρίς. Στα 15 έκανε τη μεγαλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την ηλικία της με άλμα 4,37μ. Έπειτα, ήρθε η Νέα Υόρκη με το απίστευτο 4,90μ., δηλαδή την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως για το 2016 που προετοίμασε το έδαφος για το Ρίο. Το όνομά της έγινε φαβορί για το μετάλλιο και όταν ήρθε το χρυσό κανείς δεν ξαφνιάστηκε.

image

Φέτος, πριν το χρυσό, το μεγάλο της όνειρο και τον κύριο στόχο της, κατάφερε να εκπληρώσει και δύο ακόμα σημαντικές της επιθυμίες. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό στο Άμστερνταμ, πήρε επίσης χρυσό μετάλλιο, ενώ έκανε και ρεκόρ αγώνων, καταρρίπτοντας το 4.80 της Ισινμπάγεβα. Αν κάπου εδώ πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί, τα άλματα της Κατερίνας συνοψίζονται σε 8 μετάλλια και συνολικά περισσότερες από 12 διακρίσεις.

Ασταμάτητη, κατέκτησε πριν λίγες ημέρες και την τρίτη θέση φτάνωντας τα 4.71 μέτρα, στο επί κοντώ του διεθνούς μίτινγκ της Ζυρίχης. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε επίσης κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για τον Αύγουστο. Υπεύθυνοι για τον νέο της τίτλο, δεν είναι παρά οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού, που κατέληξαν στην Κατερίνα μετά την καθιερωμένη δημοσκόπηση που διενεργεί η EEA μέσω της ιστοσελίδας της και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

image

Αν και τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος Αμερικής , έχει δηλώσει: «Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για εμένα να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε υψηλό επίπεδο. Ίσως και λίγο περισσότερο για εμένα από ότι για άλλους αθλητές, γιατί για πολλούς λόγους αναγκάστηκα να φύγω από την πατρίδα μου και μου λείπει πολύ».

Το φετινό καλοκαίρι μπήκε ολοκληρωτικά στην καρδιά μας, αφού με τη στήριξη του Stoiximan.gr, πρόσθεσε στη συλλογή το πολυπόθητο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και μία τεράστια στιγμή στην καριέρα της. «Πέταξε» στα 4,85μ., χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ γυναικών κι έκανε τους πάντες να μιλούν για έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς επί κοντώ των Ολυμπιακών, με 4 αθλήτριες να ξεπερνούν τα 4.80 μέτρα (Στεφανίδη, Μόρις, ΜακΚάρτνεϊ, Μπόιντ).

image

Η Κατερίνα όμως έχει μεγάλα όνειρα που δεν περιορίζονται στον αθλητισμό. Έχει σπουδάσει Βιολογία και Ψυχολογία με αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Αμερικής, συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Νευροψυχολογία και οδεύει πλέον στο διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι σπουδές δεν την απομάκρυναν ποτέ από τα γήπεδα και την προπόνηση κι εκείνη με σταθερή πορεία συνέχισε να προπονείται καθημερινά παράλληλα με μαθήματα, εργαστήρια και πολύ διάβασμα.

Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για Αμερική, ήταν αποφασισμένη να πετύχει κι ας στόχευε κυρίως στις σπουδές της. Εκεί όμως ήρθαν και οι μεγάλες αθλητικές αλλαγές. Νέος προπονητής και πολλά ρεκόρ. Όπως και να χει όμως, ήταν αδύνατο για την Κατερίνα να αφήσει τα γήπεδα. Ο αθλητισμός είναι στο αίμα της και το κοντάρι λείπει σπάνια από τη ζωή της, αφού ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης, υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ. Άλλωστε, ήταν εκείνοι που την ενθάρρυναν να κυνηγήσει την τύχη της στο εξωτερικό.

Το 2013 γνώρισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον σημερινό σύζυγο και προπονητή της, Μίτσελ Κρίερ, συνάντηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεαματική άνοδο της Κατερίνας τα τελευταία χρόνια. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η χημεία τους ήταν εμφανής από την αρχή, όταν ακόμα ήταν συναθλητές. Πολλές φορές οι δικές του συμβουλές τη βοηθούσαν περισσότερο από εκείνες του προπονητή της και μερικές αλλαγές στην τεχνική κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις της, να αλλάξουν την ψυχολογία της και να οδηγήσουν σε μετάλλια και διακρίσεις.

image

Το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο νέο της ξεκίνημα, την ανασφάλεια με τη γλώσσα που την απομόνωσε κοινωνικά για ένα διάστημα και τη δυσκολία προσαρμογής, τελικά τα κατάφερε, γιατί ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει.

Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο μαζί με τον σύζυγό της, για τον οποίο έχει δηλώσει: «Γνωριστήκαμε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ήταν κι εκείνος αθλητής του επί κοντώ γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες "αδελφές ψυχές". Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας "φυσάνε ελληνικά μποφόρ!"».

image

Όσο για τον δεύτερο ρόλο του ως προπονητής, λέει η ίδια: «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου. Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο».

image

Κάπως έτσι είναι η ζωή της Κατερίνα Στεφανίδη, που σήμερα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συνεχίσει την πορεία της, όχι μόνο ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά και ως Ολυμπιονίκης του επί κοντώ. 

«Συνέχισε, εμείς θα είμαστε δίπλα σου, ένα μαζί σου». Stoiximan.gr, υπερήφανος χορηγός.

image


Μάθε περισσότερα στο: www.stoiximan.grwww.iroes.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ