Αθλητισμος

Ποιος είσαι Αντρέα Τρινκιέρι;

 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για το νέο προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ…

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32424-72230.jpg

Και ξαφνικά από τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ βγήκε λευκός καπνός. Habemus coach. «Αλένατόρε», αν θέλετε να μιλήσουμε στη γλώσσα της έδρας του πάπα και της πατρίδας του νέου μας ομοσπονδιακού προπονητή Αντρέα Τρινκιέρι. Ο ισχυρός άντρας του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, είχε προαναγγείλει νέο προπονητή με τη νέα χρονιά και είναι αλήθεια ότι τη δεύτερη μέρα του 2013 ανακοίνωσε τον σημερινό τεχνικό καθοδηγητή της Καντού. Έτσι πληρώθηκε η θέση που άνηκε μέχρι το καλοκαίρι στον Ηλία Ζούρο και στη συνέχεια καλύφθηκε από πέπλο μυστηρίου που πότε έπαιρνε τη μορφή ευσεβών πόθων (Ζέλικο Ομπράντοβιτς), άλλοτε πολύ δύσκολων στόχων (Ετόρε Μεσίνα) και τελικά σιωπηλών απορρίψεων (ο Φώτης Κατσικάρης που ανέλαβε την εθνική Ρωσίας λογιζόταν απ’ όλους ως φαβορί αν και λέει ότι ουδέποτε δέχθηκε επίσημη πρόταση). Ο πρώτος Ιταλός που θα κάτσει στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Ακριβώς γιατί ήδη σηκώνει πολλή συζήτηση. Ας δούμε τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τον άνθρωπο που θα ταξιδέψει με Σπανούλη, Φώτση, Μπουρούση και σία στα γήπεδα της Σλοβενίας για το Ευρωμπάσκετ του 2013…

- Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1968 στο Μιλάνο. Στην τοπική Ολύμπια έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα από το 1998 έως το 2004, φτάνοντας από τις ακαδημίες ως τη θέση του α’ βοηθού προπονητή

- Στην άκρη του πάγκου κάθισε για πρώτη φορά για λογαριασμό της Βανόλι (2004-06) την οποία ανέβασε στην ιταλική Α2, κατόπιν προβιβάστηκε στην Γιουβεκαζέρτα. Έμεινε μόνο ένα τρίμηνο, απολύθηκε και στη συνέχεια πήγε στη Βερόλι με την οποία το 2009 ανέβηκε στην Α1 αναδεικνυόμενος σε «προπονητή της χρονιάς» για την δεύτερη τη τάξει ιταλική λίγκα.

- Επόμενο βήμα η ιστορική Καντού. Την ανέλαβε το καλοκαίρι του 2009, οδηγώντας την από τη παρακμή στην Ευρωλίγκα κερδίζοντας το ιταλικό Σούπερ Καπ φέτος και τον τίτλο του καλύτερου Ιταλού προπονητή τόσο το 2010 όσο και το 2011.

- Η ανακοίνωσή του έχει γίνει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα την πάλαι ποτέ «μασονία» της μπασκετικής δημοσιογραφικής κοινότητας. Οι υποστηρικτές του, δηλαδή οι ρεπόρτερ που έχουν καλές σχέσεις με το κονκλάβιο της ΕΟΚ, κάνουν λόγο για τον ίσως πρώτο ευρωπαίο προπονητή που υιοθέτησε τις αρχές της «ελληνικής σχολής» (προφανώς εννοούν το σκεπτόμενο μπάσκετ που παίζεται στην Ελλάδα και καθιερώθηκε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα 13 χρόνια της παραμονής του εδώ).

- Ποια είναι δηλαδή η φιλοσοφία του; Έμφαση στην άμυνα, στον έλεγχο (χαμήλωμα) του ρυθμού, στο σετ παιχνίδι των 5 εναντίον 5 που βασίζεται στην υπομονή και στο διάβασμα των αμυντικών αδυναμιών του αντιπάλου (miss match). Στοιχεία με τα οποία είναι εξοικειωμένοι οι διεθνείς, ας μην ξεχνάμε το χάσμα που υπήρξε με τον προηγούμενο αλλοδαπό κόουτς, Γιόνας Καζλάουσκας, και το αλέγκρο ελεύθερο μπάσκετ που πρέσβευε.

- Όσοι βιάστηκαν να αποδοκιμάσουν την επιλογή, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν καλές σχέσεις με την ΕΟΚ, χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων σαν επιχειρήματα την όχι απαράμιλλη γοητεία του κι ευφυολογήματα περί ιταλικής κι ελληνικής κουζίνας. Η αλήθεια είναι ότι ο Τρινκιέρι όντως δεν έχει παλμαρέ σε υψηλό επίπεδο πλην Καντού, αλλά ποιος διαθέσιμος Έλληνας μπορεί να περηφανεύεται ότι θα παρουσίαζε καλύτερο βιογραφικό; Εκτός αν κάθε φορά που βρικσόμαστε σε αδιέξοδο θυμόμαστε τη φράση «το ζωντανό τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης».

- Η απάντηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου στις επικρίσεις ήταν η εξής: ««Δεν είναι ξένος, είναι Ευρωπαίος! Ας μην ακούμε άλλο αυτή την ανοησία ότι είναι ξένος! Έχει γεμίσει το ελληνικό πρωτάθλημα με αλλοδαπούς. Το πρωτάθλημα είναι πολυεθνικό και δεν είναι πρόβλημα αυτό (…) Ένα βασικό κριτήριο είναι η φιλοδοξία του, η κατάρτισή του και η ικανότητά του. Αυτά τα συγκέντρωσε και με το παραπάνω και για αυτό τον επιλέξαμε. Και φυσικά, έπαιξε ρόλο η διαθεσιμότητα. Υπήρχε και ο Μεσίνα. Αλλά όταν επικοινώνησα μαζί του, μου είπε ότι η ΤΣΣΚΑ δεν του δίνει άδεια να δουλέψει σε εθνική ομάδα».

- Οι συνεργάτες του που θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων να τον συνδέσουν με την ελληνική πραγματικότητα, είναι επίσης νέοι: ο Γιώργος Λημνιάτης, ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Ηλίας Καντζούρης.

- Το προξενιό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πιστώνεται στον παλαίμαχο άσο Κλαούντιο Κολντεμπέλα που από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ από το 1996 ως το 2002.

- Θωρείται κόουτς που βγάζει παίκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κάιλ Χάινς του Ολυμπιακού με τον οποίο συναντήθηκαν στη Βερόλι και ο γεωργιανός σουτέρ Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι που εντυπωσίασε τα τελευταία χρόνια με την Καντού.

- Θα μείνει στον πάγκο της Καντού μέχρι το καλοκαίρι (έχει ήδη αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα, χάνοντας μάλιστα δύο φορές από τον Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη) και θα έρθει στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ