Αθλητισμος

«Κόκκινη» κάρτα σε Μπλάτερ και Πλατινί από την FIFA

Οκταετής αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο και πρόστιμο από την Επιτροπή Ηθικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315735-623164.jpg
EPA/PATRICK B. KRAEMER

Με οκταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και χρηματικό πρόστιμο η FIFA τιμωρεί τον πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ και τον πρόεδρο της UEFA και θρύλο του γαλλικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί.

Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικών, Χανς Γιοακίμ Έκερτ, επισημαίνοντας πως κρίθηκε παράνομη η μεταβίβαση του ποσού 1, 8 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μπλάτερ στον Πλατινί. «Ο κ. Μπλάτερ από τη θέση του προέδρου της FIFA, ενέκρινε την πληρωμή προς τον κ. Πλατινί η οποία δεν έχει καμία νομική βάση στη γραπτή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο αξιωματούχων στις 25 Αυγούστου 1999. Ο κ. Μπλάτερ, δεν μπόρεσε να αποδείξει κάποια νομική βάση για τη συγκεκριμένη πληρωμή, ούτε μέσω της δήλωσης που κατέθεσε εγγράφως, ούτε μέσω της προσωπικής ακρόασης. Ο ισχυρισμός του, για προφορική συμφωνία, κρίθηκε ως μη πειστικός και απορρίφθηκε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί πως οι δύο άντρες τιμωρήθηκαν και με χρηματικό πρόστιμο ύψους 80.000 ελβετικών φράγκων για τον Πλατινί και 50.000 ελβετικών φράγκων για τον Μπλάτερ.

Μπλάτερ και Πλατινί αρνούνται το σε βάρος τους κατηγορητήριο. Ο αποκλεισμός τους, πάντως, τίθεται άμεσα σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι ο 79χρονος Μπλάτερ είχε ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ότι δεν θα διεκδικούσε εκ νέου την προεδρία της FIFA στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Εν αντιθέσει, όλοι πίστευαν ότι ο 60χρονος Μισέλ Πλατινί θα ήταν διάδοχος του Μπλάτερ στο τιμόνι της FIFA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ