Health & Fitness

Τροφές για δρομείς

Ποια τα βασικά γεύματα, ποιες οι βοηθητικές υπερτροφές

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 503
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80541-180126.jpg

Το «είμαστε ό,τι τρώμε» γνωρίζει την αποθέωσή του στο εσκεμμένα λιποβαρές κορμί του μαραθωνοδρόμου, του οποίου η ζωή περιελίσσεται γύρω από ένα ιδιάζον διατροφικό οξύμωρο: οφείλει να τροφοδοτεί τον οργανισμό του αδιάκοπα με θερμίδες, φροντίζοντας παράλληλα να μη συσσωρεύει οτιδήποτε περιττό.

Το φαγητό για το δρομέα σημαίνει καθαρή, ανόθευτη ενέργεια, προορισμένη να ξοδεύει καθημερινά τον εαυτό της. Αναλογιστείτε ότι μια προπόνηση μέτριας έντασης επιφέρει απώλεια περίπου 1.000 θερμίδων. Συνυπολογίστε ωστόσο ότι το παραμικρό παραπανήσιο δράμι κοστίζει – δοκιμάστε να τρέξετε κρατώντας ένα κιλό κρέας στα χέρια, εάν θέλετε να εξακριβώσετε τις επιπτώσεις. Πώς διαχειρίζεται κανείς μια τέτοια διττή κατάσταση;

Κύριο καύσιμο του μαραθωνοδρόμου είναι ο υδατάνθρακας. Στο δρομικό μενού συγκαταλέγονται σταθερά τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, όλα τους προτιμώμενα σε εκδοχή ολικής άλεσης, καθώς απελευθερώνονται με βραδύτητα στο σώμα και του χαρίζουν εντονότερο αίσθημα κορεσμού, αλλά και διαρκέστερη μορφή ενέργειας. Παράλληλα, δεν πρέπει ποτέ να αμεληθεί η σημασία της πρωτεΐνης για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Οι δύο κόσμοι συναντώνται ιδανικά στα όσπρια, που χαρίζουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε θαυμαστή αναλογία. Υιοθετήστε με ζήλο φακές, ρεβίθια, φάβα, κινόα και συμπληρώστε με υπερτροφές όπως τα μπρόκολα και τα μανιτάρια, τα ασπράδια αυγών, το σολομό και το αβοκάντο για τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα τους, και μην αμελείτε ποτέ τους ξηρούς καρπούς (ωμά αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα), σποραδικές μερίδες λευκού και κόκκινου κρέατος, καθώς και τα άφθονα λαχανικά.

Σπουδαίος σύμμαχος του δρομέα αποστάσεων είναι επίσης το κακάο, ενώ παρότι τα λιπαρά αντενδείκνυνται σε κάθε μορφή τους, μπορείτε ενίοτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας και με το περιστασιακό κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Όλα αυτά με άφθονες, αν όχι αστείρευτες, ποσότητες νερού. Μοναστικό όσο και αν φαντάζει, το διαιτολόγιο του δρομέα προσφέρει γευστικές απολαύσεις. Όλα τα συνηθίζει κανείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ