Αυτοκινηση

Τελικά αυτό ήταν το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα στον κόσμο

Με το «Le Fardier» ο σχεδιαστής του αγνοούσε το γεγονός, ότι θα γινόταν ο πρώτος οδηγός αυτοκινήτου

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία του αυτοκινήτου «Le Fardier».

Nicolas Joseph Cugnot: Η ιστορία του Γάλλου στρατιωτικού μηχανικού που έμελλε να αλλάξει την ιστορία των τεσσάρων τροχών.

Πριν από δυόμισι αιώνες, το 1770, και για πρώτη φορά οι τροχοί της πρώτης μηχανής αυτοκινήτου κινήθηκαν, θέτοντας έτσι σε κίνηση ολόκληρη την ιστορία του αυτοκινήτου. Ο σχεδιαστής του και Γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, Nicolas Joseph Cugnot, αγνοούσε το γεγονός ότι θα γινόταν ο πρώτος οδηγός αυτοκινήτου.

Φωτογραφία από την έκθεση Retromobile.

Το έργο του Cugnot υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε με απόφαση του Δούκα του Choiseul, ο οποίος ήταν υπουργός Πολέμου υπό τον Λουδοβίκο XV, και με τη συμβουλή του στρατηγού Gribeauval, ενός κορυφαίου ειδικού στο πυροβολικό. Και οι δύο πίστευαν στη μηχανοποίηση των στρατών και είδαν στο έργο του Cugnot μια λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς βαρέων κανονιών.

Το Fardier του Cugnot ταξίδευε με ταχύτητα 4 χλμ./ώρα με χρόνο κίνησης τα δεκαπέντε λεπτά. Αλλά στα τέλη του 1770 ο Cugnot έχασε την οικονομική του υποστήριξη, με την αναγκαστική αποχώρηση του δούκα του Choiseul και τον υποβιβασμό του στρατηγού Gribeauval. Ελλείψει οικονομικών πόρων, το Fardier ήταν παρκαρισμένο στις εγκαταστάσεις του στρατού του Παρισιού. Χωρίς νέους χορηγούς, ο Nicolas Joseph Cugnot αναγκάστηκε να αναστείλει το έργο του για την ανάπτυξη του Fardier του. Η φουτουριστική περιπέτεια του πρώτου αυτοκινήτου καταποντίστηκε και σταμάτησε απότομα και άδοξα.

Ο Nicolas Joseph Cugnot ήταν κάτι περισσότερο από στρατιωτικός μηχανικός: ήταν οραματιστής με μια σειρά από πρωτοποριακές ιδέες. Παρά τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις του, και χάρη στα λίγα χιλιόμετρα που διένυσε στα χειριστήρια του Fardier του, ο Nicolas Joseph Cugnot είχε ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη περιπέτεια του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, εντάχθηκε στις τάξεις των ανδρών που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Φωτογραφία από τη φετινή έκθεση Retromobile.

Ο Fardier του Cugnot κατάφερε να επιβιώσει από τις αναταραχές της ιστορίας και σώθηκε και διατηρήθηκε ως εκ θαύματος. Σήμερα εκτίθεται, από το 1801, στο Conservatoire des Arts et Métiers στο Παρίσι.

Στη φετινή Rétromobile, η εταιρεία «Le Fardier de Cugnot» παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο σε ζωντανή επίδειξη. Η ιδέα της ανακατασκευής ενός αντιγράφου του Fardier de Cugnot προέκυψε το 2007. Αυτό το συναρπαστικό έργο υλοποιήθηκε χάρη στον δήμο του Void-Vacon, όπου γεννήθηκε ο Nicolas Joseph Cugnot. Ο δήμαρχος André Jannot, και ο  Fabrice Génisson, ένας πτυχιούχος μηχανικός του Arts et Métiers, με καταγωγή από την περιοχή και μια δυναμική ομάδα εθελοντών από το χωριό, δούλεψαν ο καθένας από τη μεριά του απρόσκοπτα για να βγει στο φως το πρώτο αυτοκίνητο.

Αυτή η ανακατασκευή βασίστηκε στην τεχνογνωσία τεχνιτών από την περιοχή και έγινε δυνατή χάρη στη δέσμευση της σχολής μηχανικών Arts et Métiers Paris Tech. «Μου άρεσε πάρα πολύ να συμμετάσχω σε αυτή την περιπέτεια μαζί με μερικούς υπέροχους ανθρώπους. Ανησυχούσαμε πολύ μήπως το Fardier δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τη χαρά μας όταν κινούνταν με δικά του μέσα και τη χαρά του να ταξιδεύουμε για 50 λεπτά χωρίς να σταματήσουμε ή να ανεφοδιάζουμε, ενώ οι ιστορικοί είχαν αναφέρει 15 λεπτά» δήλωσε ο Francis Marsaux, συνταξιούχος τεχνικός συντήρησης. 

O Nicolas Joseph Cugnot είχε ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη περιπέτεια του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, εντάχθηκε στις τάξεις των ανδρών που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ